Vinobraní není jen o oslavách a zábavě. Je to vrchol celoroční vinařské práce. Toto období je poznamenáno sběrem a výrobou vína. Právě při vinobraní lze s jistotou rozhodnout, zda byl ročník vítězný. Jen z kvalitní suroviny vznikne dobré víno. A Češi patří k těm, kteří umí skvělé víno vyrobit. Obsahuje zde dlouhou a bohatou tradici.
Nejlepší vína podle Heureky
Historie vína u nás
Kořeny vinařství lze nalézt ve starém Řecku kolem roku 6000 př. n. l. Podle legendy je počátek spojen s jižní Moravou a vládcem Svatoplukem. Tento panovník založil prvotní vinice v rámci Velkomoravské říše. Jeho velkou zásluhou se víno dostalo i do Čech. V roce 892 poslal sud vína panovníkovi Bořivojovi a jeho choti kněžně Ludmile. Bylo to požehnání pro jejich dítě Spytihněva.
Péče a sklizeň
Vinobraní je spojeno se sklizní. Vinař ho dosáhne celoroční prací na vinici. O vinnou révu je třeba pečovat, ošetřovat ji, vyživovat a chránit před infekcí. Vinná réva je křehká a nedaří se ji kdekoli. Vhodná oblast pro vinici musí být pečlivě vybrána. Hrozny vyžadují dostatek vlhka a tepla. Se sklizní se musí začít ve vhodnou dobu. Nejvhodnější dobou je konec léta. V závislosti na druhu hroznů dozrávají od září do konce října. Obecně platí, že pokud hrozny dozrávají déle, zvyšuje se jejich cukernatost.
Sběrači pracují se zahradnickými nůžkami, aby se omezilo poškození hroznů, víno se sklízí v menších bednách. Následuje období, ve kterém vinař dohlíží na manipulaci a zrání. Několikrát denně ochutnává a kontroluje kvalitu. Zrání vína vyžaduje péči.
Druhy vín
Klasické rozřazování je na bílá a červená vína (i růžová vína). A pak se většinou rozhodujeme mezi suchými, polosuchými, polosladkými a sladkými víny.
Červená vína | Bílá vína |
– Svatovavřinecké | – Veltlínské zelené |
– Zweigeltrebe | – Ryzlink rýnský |
– Merlot | – Rulandské bílé |
– André | – Sauvignon |
– Rulandské modré | – Tramín červený |
– Býčí krev | – Muškát moravský |
– Frankovka | – Rulandské šedé |
Víno se podle vinařů dělí také na kabinetní víno, pozdní sběr, výběr z hroznů / bobulí / cibéb, ledové víno a slámové víno — podle obsahu přírodního cukru.
1. André
Vína André jsou vhodná ke grilovaným masům a tučnějším sýrům. Jsou plnohodnotným doplňkem k náročným sýrům a uzeninám a uzeným masům. Chuť je po zralé tříslovině, harmonická a plná. Voní po peckovitém ovoci a zralých borůvek (a povidlech).
Vinařství Tetur André 2017 0,75 l
Barva: Rubínová až granátově červená Vůně: Ve vůni můžeme cítit typické, lehké ovocné tóny.
2. Zweigeltrebe
Chuť vína je členitější a třísloviny komplexnější, což vede k jemnému a souladnému vínu. Chuťovým vjemem jste schopni najít ostružiny, třešně, višňový kompot, lesní ovoce.
3. Veltlínské zelené
Má tóny, které připomínají pepř, kořenitost, lehkou mineralitu nebo ovocné tóny či vůně připomínající posečenou trávu nebo louku. Chuť vína je svěží, s kořenitostí a lehkou stopou mandlí.
Habánské Sklepy Veltínské Zelené suché bílé 0,75 l
Jen dobré přetrvá 400 let. Od roku 1614. "Vína s chutí čtyř století".
4. Tramín červený
Vůně je kořenovitě medová. Chuť je koncentrovaná, kořeněná, po čajové růži, aromatu, medu, rozinkách, tropickém ovoci, fialkách, zázvoru, skořice a liči.
Vinařství Lahofer Tramín červený 2020 sladké 0,75 l
Tanto Tramín červený se svojí zařivě slámovou až zlatavou barvou vás omámí pestrostí jedinečných vůní.
5. Rulandské šedé
Vůně je příjemná, disponuje exotické a sadové ovoce nebo sladké koření. Chuť vína je jemná a kořenitá, harmonická s ovocným charakterem a s dlouhotrvající dochutí.
Příslušenství k vínu
- Chladič na víno
- Zátka k vakuové pumpě na víno
- Dvoufázový otvírák na víno
- Zátka na láhev vína
- Krásné skleničky na víno
- Stojan na víno