Grilovací sezóna je v plném proudu a my vám přinášíme hned několik tipů, jak si připravit grilovačku dle vašich představ. Grilování je úžasným způsobem, jak si v létě připravit jídlo, a přitom trávit čas venku místo v kuchyni. Vzniká tím také skvělá příležitost, jak se sejít s přáteli nebo rodinou a strávit s nimi příjemné odpoledne. Grilování sice není žádná věda, na pár věcí však musíte dávat pozor, aby to stálo za to.
Jak vybrat ten nejlepší gril?
Jedním z nejdůležitějších aspektů grilování je gril samotný. Těch dnes existuje nepřeberné množství a jen těžko se v tom lze vyznat. Jako první si ale především rozmyslete, jak často ho chcete využívat, pro kolik zhruba osob budete grilovat a také kam ho umístíte.
V dnešní době lze grily na trhu rozdělit do tří kategorií. Na výběr máte z plynových nebo elektrických grilů a také z grilů na dřevěné uhlí či brikety. Každý typ přitom nabízí určité výhody a nevýhody.
Jestliže se ale rozhodnete pro některý z dražších grilů, určitě neváhejte investovat rovnou i do obalu. Dostanete ho za poměrně malou částku, a přitom ochrání váš gril před zbytečným namáčením a tím i zreznutím. Vybírejte tedy některý z voděodolných obalů.
Plynové grily
Gril na plyn je kvůli vyšší ceně určitá investice. Pokud tedy chcete grilovat jednou nebo dvakrát do roka, pravděpodobně se vám nevyplatí. Naopak ale nabízí i řadu výhod. Grilovat můžete začít skoro ihned a také si snadno regulovat teplotu.
Naopak se ale oproti kotli na dřevěné uhlí ochudíte o tu správnou chuť grilovaného masa, kterou získáte pouze z opékání nad žhavými uhlíky. Maso připravené na plynovém grilu je však o to zdravější, že není připraveno na skoro přímém ohni.
Chcete-li si pořídit opravdu kvalitní plynový gril, je skvělým zástupcem třeba G21 California BBQ Premium Line. Na tomto grilu opečete velké množství masa najednou, a to bez potřeby elektrické zásuvky. Je tedy ideálním řešením, pokud chcete grilovat dál od domu.
Elektrické grily
Elektrický gril nabízí podobné výhody jako ten plynový. Také zde platí, že rozpálení trvá jen chvilku a teplotu si můžete snadno regulovat. Můžete si tedy celkem přesně změřit, jak dlouho které maso děláte, abyste docílili ideálního propečení. To ocení především milovníci steaků.
Ani s elektrickým grilem však nikdy nedocílíte té správné chuti typické pro grilování. Pokud jste ale příznivcem zdravé stravy, určitě absenci kouře uvítáte.
Pořízení elektrického grilu však není tak finančně náročné jako je tomu u plynového. Myslete však na to, že musíte mít v blízkosti zdroj elektřiny. Za lákavou cenu pořídíte například elektrický gril Klarstein Grillken. Ten nabízí grilovací teploty dokonce až nad 400 ° C. Navíc se vám vejde i na menší terasu a v zimě si nemusíte dělat starosti s jeho úschovou.
Grily na dřevěné uhlí
Jediný gril, který vám přinese tu správnou BBQ chuť, je gril na dřevěné uhlí. Mnozí zastánci grilování by jakýkoli jiný ani nenazvali grilem. Jeho rozpalování však není žádná sranda, a navíc to trvá poměrně dlouho. Poté záleží na tom, jaký máte kde žár. Teplotu si tedy sami nikdy neregulujete, ale spíše se musíte přizpůsobit.
U tohoto grilu se také může stát, že olej kapající z naloženého masa začne trochu hořet. Pro tyto účely je vhodné vždy mít po ruce flašku s pitnou vodou. Ohně v grilu se bát nemusíte, ten vydrží i větší žár. Nemuselo by to však zvládnout opékané maso. Stačí ale použít hrst vody a oheň je pryč, rozpálený gril to přitom rozhodně neuhasí.
Grily na uhlí seženete v řadě provedení. Existují levnější varianty jako třeba tento grill Cattara. Pro příležitostné grilování jen párkrát do roka postačí v případě, kdy nebudete hostit deset lidí. Při větším množství jídla, byste totiž museli strávit u grilu opravdu hodně času ,a ještě několikrát přikládat uhlí.
Najdete ale samozřejmě i větší grily, třeba tento od osvědčené značky Weber. Ten kromě velké plochy pro klasické grilování nabízí například kámen pro přípravu pizzy nebo wok pánev. Manipulace s ním je hračka díky pojízdné konstrukci. Pokud tedy chcete investovat do kvalitního grilu a nepřijít o tu správnou chuť, podívejte se po něčem takovém.
Jak správně rozpálit gril?
Pokud máte gril elektrický nebo plynový, pravděpodobně vám stačí jen otočit tlačítkem. Jestliže ale rozpalujete klasický gril na dřevěné uhlí, nebude to tak jednoduché. Záleží, zda chcete využít podpalovač. Toho se nemusíte bát, jen ho nechte dostatečně vyhořet. Maso po něm pak nebude vůbec cítit.
Nejdříve nasypte do grilu jen trochu uhlí. Poté ho polijte tekutým podpalovačem, a teprve pak dosypte do plna. Celou hromádku ještě jednou polijte podpalovačem. Tímto způsobem začne uhlí hořet všude rovnoměrně. Nechte uhlí hořet, dokud samo nezhasne, a pak počkejte ještě zhruba dvacet minut, než na rošt umístíte maso.
Jestliže se chcete vyhnout tekutému podpalovači, můžete do prostoru pod uhlím umístit noviny. Tímto postupem ale bude rozpalování trvat ještě o dost déle. Pomocníkem, kterého využijete třeba i při rozdělávání ohně, je dmychadlo, se kterým uhlí snadněji rozžhavíte.
Jak nejlépe opéct maso?
Dejte pozor, abyste neměli gril příliš rozpálený. Pak by mohlo být maso zvenku skoro spálené a uvnitř stále syrové. Ideální teplota je zhruba 250 až 300 ° C. Důležitým tipem, který možná neznáte, je také to, že byste neměli rošt naplnit úplně celý. Nechte vždy tak čtvrtinu volnou, aby se gril nedusil.
Opéct vepřové maso trvá zhruba 8 minut. Jednotlivé kusy posuďte dle rozměrů masa. Steak pečte dle vašich preferencí, zda máte rádi medium rare nebo naopak well done. Kuřecí maso je zpravidla hotové rychleji než vepřové za zhruba 5 minut.
Při manipulaci s masem byste měli dbát na to, abyste odlišovali nádobí na syrové a hotové maso. Z hygienických důvodů byste tedy měli využívat alespoň dvoje grilovací kleště, jedny na syrové maso a jedny poté na to opečené. Předejdete tak nepříjemným zdravotním potížím.
Jak grilovat houby, sýr nebo zeleninu?
Na grilu samozřejmě nemusíme opékat jen maso. Skvěle se pro grilování hodí třeba i kukuřice, cuketa, rajčata, lilek nebo žampiony. Drobnější kusy jako například cherry rajčata by vám ale mohla skrze rošt propadnout. Pro tyto účely použijte grilovací misky z alobalu, ve kterých se suroviny připraví stejně dobře a snadno s nimi budete manipulovat.
Žampiony lze připravit třeba tak, že nakrájíme malé kousky hub a smícháme s kořením dle naší volby. Celou směs zakápneme trochou oleje a zabalíme do alobalu. Celé sáčky pak opékáme z obou stran několik minut.
Grilovaný sýr je také velmi oblíbená pochoutka. Pro tu nejlepší chuť si kupte obyčejný hermelín a sami si ho naložte do oleje s kořením. Můžete sáhnout i po již připravené kořenící směsi grilovaný sýr. Hermelín zabalte spolu s kořením a olejem do alobalu a pečte z obou stran, dokud nezměkne.
Jakou připravit přílohu?
Kromě chleba nebo zeleniny můžete ke grilovanému masu připravit i výborné brambory. Vyberte ty nejmenší, které najdete, a zabalte do alobalu. Na gril je umístěte jako první, protože jejich pečení bude trvat zhruba dvacet minut. Až budou na dotek kleštěmi měkké, můžete je vyndat.
Velice oblíbenou pochutinou ke grilování je také salát coleslaw. Doma si ho snadno připravíte sami, a ingredience vás navíc vyjdou jen na pár korun. Stačí vám střední hlávka zelí, 2 mrkve, 1 lžička hořčice, majonéza, zakysaná smetana, sůl a pepř.
Nejdříve si připravte dresink smícháním všech ingrediencí. Dle chuti přidejte více majonézy nebo naopak smetany, která směs zjemní. Poté nakrájejte zelí na tenké plátky a mrkev nastrouhejte. Všechno zamíchejte dohromady a nechte ideálně přes odležet v lednici.
Nebojte se využít i ovoce
Ano, i ovoce lze grilovat. Lze takto připravit nejen chutný dezert, ale klidně i přílohu k masu nebo sýrům. Zkuste třeba grilovaný banán, který se skvěle hodí k medu a zmrzlině. Banán rozpulte, z rozkrojené strany opékejte jen minutu, a z druhé pak 5-7 minut.
Jako přílohu ke grilovanému kuřeti pak můžete podávat opečený ananas. Jen ho před vložením na rošt lehce pokapejte olejem z obou stran. Opékejte 6-10 minut podle velikosti kusů.
Vodní meloun je sice zelenina, dávat ho na gril by vás však pravděpodobně nenapadlo. Jedná se ale o lahodnou surovinu do letních salátů. Vyzkoušejte skombinovat grilovaný vodní meloun se sýrem feta a octovým dresinkem. Meloun stačí opékat 3-5 minut.
Chutnou přílohou k masu nemusejí být jen brambory. Zkuste je vyměnit za grilované meruňky. Ty stačí rozpůlit, odstranit pecky a opékat 6-8 minut.
Nezapomeňte ani na osvěžující nápoje
Grilování by nebylo kompletní bez chutného nápoje. Někteří zajisté nedají dopustit na pivo, ať už klasické nebo třeba nealkoholické ochucené. Právě nealkoholické pivo Birell Červený pomeranč stejně jako i další příchutě se k letnímu grilování skvěle hodí.
Snadno ale připravíte i domácí limonádu. Stačí vymačkat pár citrónů, přidat mátu a vše nalít do karafy. Pro využití na zahradě doporučujeme využít plastový džbán na vodu, abyste předešli rozsypaným střepům. Stejně tak vyzkoušejte i plastové skleničky, které vám mohou upadnout na zem a nic se nestane. Vypadají přitom stejně dobře jako ty skleněné.
Osvěžující a nevšední domácí limonádu připravíte i z okurky. Okurku ostrouhejte, nakrájejte na kousky a rozmixujte. Do mixéru poté přidejte šťávu z citrónu a led. Dle chuti můžete dosladit třtinovým cukrem. Limonádu lze také připravit z vodního melounu. Jednoduše odstraňte pecky a rozmixujte s mátou, citronovou šťávou a třtinovým cukrem. Dle potřeby pak zřeďte vodu.