Vyhledejte produkty, recenze nebo články

Interiérové barvy

Pro všechny
HET Klasik 15+3 kg
5/5
Kvalitní a dostupná barva vhodná pro všechny aplikace.
Odolnější řešení
Dulux Super Matt 10 L
5/5

Vysoce kvalitní barva vhodná pro dekorační i ochranné nátěry.

Pro nejnáročnější

Austis Eternal In Silver

5/5
Antibakteriální barva s obsahem stříbra, kterou ocení každý alergik.
Malování patří k nejčastějším úpravám našich domovů a výběr odstínu barvy je vždy velkým rodinným tématem, ke kterému má každý co říci. Při malování zdí v interiérových prostorech našeho domu cílíme především na to, aby dům vypadal esteticky příjemně a působil co nejpříjemněji a nejútulněji. Výběr barev má však vliv také na naše psychické zdraví a celkové pohodlí, proto bychom jej za žádných okolností neměli podceňovat. V rámci dnešního článku si ukážeme, na co všechno je nutné se při výběru interiérové barvy zaměřit, co bychom měli před její koupí zvážit a jaké typy nám jednotliví výrobci nabízí.

Interiérové barvy: Porovnání 10 nejlepších interiérových barev podle hodnocení, testů a recenzí zákazníků

V tomto srovnání jsme pro vás vybrali 10 nejlepších barev. Jak jsme tyto interiérové barvy vybírali? Tyto barvy jsme vybrali podle hodnocení a dostupných recenzí uživatelů a zákazníků. Ty jsme následně seřadili do přehledné tabulky. Produkty si můžete následně seřadit podle vašich preferencí. Pokud vás například zajímá nízká cena, můžete si seřadit interiérové barvy podle orientační ceny s DPH a vybrat si tak nejlevnější a zároveň nejlepší barvu.
NázevVzhledBarvaHmotnost (kg)Orientační cena (s DPH)Dostupnost
HET Klasik 15+3 kgInteriérová barva HET Klasik 15+3 kgBílá18649Zobrazit v obchodech
Austis Eternal In Thermo 4 kg termoizolační nátěrInteriérová barva Austis Eternal In Thermo 4 kg termoizolační nátěrBílá4619Zobrazit v obchodech
Primalex Plus 40 kgInteriérová barva Primalex Plus 40 kgMatná bílá401598Zobrazit v obchodech
Primalex Polar 40 kgInteriérová barva Primalex Polar 40 kgMatná bílá401949Zobrazit v obchodech
Primalex Plus 15+3 kgInteriérová barva Primalex Plus 15+3 kgMatná bílá18572Zobrazit v obchodech
Primalex Polar 15 kgInteriérová barva Primalex Polar 15 kgMatná bílá15949Zobrazit v obchodech
Primalex Plus 15 kgInteriérová barva Primalex Plus 15 kgMatná bílá15649Zobrazit v obchodech
JUB Jupol Classic bílá 15 LInteriérová barva JUB Jupol Classic bílá 15 LBílá24,8790Zobrazit v obchodech
HET Klasik 40 kgInteriérová barva HET Klasik 40 kgMatná bílá401349Zobrazit v obchodech
Het HETLINE SAN ACTIVE protiplísňová malířská barva 15kgInteriérová barva Het HETLINE SAN ACTIVE protiplísňová malířská barva 15kgMatná bílá151049Zobrazit v obchodech
Po kliknutí na odkaz “Zobrazit v obchodech” budete přesměrováni na srovnávací portál Heureka. Na něm si můžete porovnat ceny jednotlivých obchodů a přečíst si recenze a hodnocení barev do interéru od jejich uživatelů.

Interiérové barvy: Nejlepší interiérové barvy podle Heureky

Jak vybrat interiérovou barvu?

Jelikož na trhu existuje ohromné množství interiérových barev, jejich výběr nemusí být až tak jednoduchou záležitostí, jak by se mohlo zdát. Před samotnou koupí barvy do interiéru je tak nutné nashromáždit co největší množství informací, jež vám s výběrem pomohou.

Vybírejte dle specifik jednotlivých místností

Před výběrem interiérové barvy musíte nejprve zvážit všechna specifika prostoru, ve kterém bude nanášena. Musíte tak například zhodnotit míru vlhkosti, na níž je přímo závislá tvorba plísní a šíření bakterií. Popřemýšlejte také nad tím, zda bude místnost náchylná na znečištění stěn (chodby, technické místnosti, sklepy, dětské pokoje), protože v takovém případě je nejlepší zvolit barvu omyvatelnou.

Odstín a teplota barev hrají prim

Každý již někdy jistě narazil na termín studené či teplé barvy a jistě také víte, že má teplota barev zásadní vliv na naši pohodu v dané místnosti. Proto odstín barvy vždy volte s ohledem na to, k čemu bude místnost využívána. Teplé barvy, jako je červená, žlutá, oranžová a podobně přímo vybízejí k aktivitě hodí se například do dětských a obývacích pokojů, kuchyní nebo dětských pokojů, zatímco studené barvy typu zelená, modrá nebo šedá jsou vhodné do místností určených k relaxaci či soustředění typu pracovna, ložnice, ale i koupelna.

Jaké existují druhy interiérových barev?

Na trhu existuje velké množství interiérových barev, které se liší například materiálem, ze kterého jsou vyrobeny, svými vlastnosti a samozřejmě také odstíny. To všechno je při jejich výběru nutné zvážit.

Typy barev dle materiálu

Zaprvé lze Interiérové barvy rozdělit na několik základních typů dle toho, z jakého materiálu jsou vyrobeny. V základním rozdělení tak můžete najít následující typy barev:
  • Disperzní barva – skvělá ředitelnost vodou, vysoká odolnost proti otěru, vhodná do dětských a obývacích pokojů či ložnic.
  • Akrylátová barva – lesklý povrch, vysoká odolnost, výborná paropropustnost, hodí se do vlhkých prostor typu koupelen či sklepů.
  • Vinylová Barva – jedny z nejkvalitnějších barev na trhu vhodné pro koupelny, sklepy, kuchyně, ale i dětské pokoje a obýváky. Vyznačuje se vysokou odolností proti vodě a paropropustností.
  • Latexová barva – vysoce odolná, výrazný lesk, rychle zasychá. Díky nehořlavosti a snadné omyvatelnosti je vhodná do namáhaných místností.
  • Silikátová barva – jedna z nejodolnějších receptur barev na trhu. Hodí se do místnosti s častou změnou teplot a je odolná vůči plísním a bakteriím.
Každá z barev má jiné vlastnosti, každá je vhodná pro jiný typ povrchů a podmínek a pro dosažení opravdu dokonalého vzhledu vašich zdí je nutné tyto parametry zvážit.

Vlastnosti barev

Barvy jsou rovněž dodávány s různými vlastnostmi, aby barvy lépe odpovídaly požadavkům jednotlivých místností. Při jejich výběru tak zvažte parametry, jako jsou:
  • Prodyšnost – dostatečně prodyšná barva brání vzniku pár, a tedy i plísní.
  • Omyvatelnost – jestliže máte doma malého umělce nebo čtyřnohého mazlíčka, určitě zvažte v místnostech, ve kterých se pohybují, využití speciálních vodou omyvatelných barev.
  • Otěruodolnost – u barev s touto vlastností neodstraníte otřením žádnou část nátěru.
  • Matná barva – matné barvy jsou mnohem útulnější než barvy lesklé, avšak často také méně odolné.
  • Lesklá barva – lesklé barvy opticky zvětšují místnost, jsou odolnější a také se lépe čistí.
  • Paropropustnost – paropropustné barvy taktéž brání tvorbě plísní a jiných problémů vznikajících v důsledku vlhkosti.

Jaké parametry je nutné při výběru barvy zohlednit?

Parametry, jež uvádíme na následujících řádcích by měly být při výběru barvy absolutně klíčové:
  • Materiál barvy – materiál barvy má vliv na to, zda se barva hodí do vlhkých prostor, zda se budou v místnosti tvořit plísně nebo na faktu, zda je možné barvu v případě znečištění omýt.
  • Odstín a teplota barvy – teplota barvy a s ní spojený odstín má velký vliv na to, jak se v místnosti budete cítit.
  • Vlastnosti barev – vlastnosti barev jsou přímo navázané na jejich materiál a je nutné je vybírat s ohledem na to, jak bude konkrétní místnost využívána.
  • Vydatnost barev – vydatností barev se rozumí množství barvy, které je nezbytné pro vymalování daného prostoru. Obvykle je uváděna v metrech čtverečních a bývá uvedena na obalu od výrobce. Údaje jsou však spíše orientační a je nutné zvážit savost podkladu.
  • Krytí barev – potřebujete-li přetřít silně znečištěný podklad nebo sytou barvu, budete potřebovat, aby se vaše barva vyznačovala vysokou kryvostí.

Údržba interiérových barev

Interiérové barvy obvykle nevyžadují žádnou speciální údržbu. Jestliže vyberete vhodnou barvu odpovídající požadavkům vaší místnosti, jistě nebude třeba odstraňovat různé plísně či mechy. Pokud se však přeci jen výběrem zmýlíte a plísním se bude ve vaší místnosti dařit, vezměte na vědomí fakt, že ne všechny barvy dokáží odolat chemickým prostředkům na jejich odstranění a je třeba je využívat s rozumem. Nikdy se také vodou nesnažte čistit neomyvatelné barvy, spolu s nátěrem byste totiž mohli odstranit také vrstvu nátěru.

Značky barev

Na našem trhu naleznete poměrně široké portfolio výrobců interiérových, ale i exteriérových barev, což je pro vás jakožto zákazníka jen dobře. Pojďme si tedy některé z výrobců a jejich produktů představit.

HET

Interiérové bervy HET
Interiérové bervy HET
Ryze česká polečnost HET patří mezi nejznámější a nejtradičnější výrobce barev, laků, olejů a penetrací na českém trhu. Řada výrobků HET Klasik je navíc nejprodávanější interiérovou barvou u nás, což samo o sobě svědčí o jisté kvalitě

Dulux

Interierové barvy Dulux
Interierové barvy Dulux
Další velmi známou značkou zaměřující se hlavně na barvy je britský Dulux. Velmi populárním produktem této společnosti je například 10l kbelík barvy Dulux Classic White, jež se řadí mezi nejprodávanější Dulux produkty u nás.

Primalex

Interiérové barvy Primalex
Interiérové barvy Primalex
Společnost Primalex je dalším ryze českým výrobcem barev, jenž byl založen roku 1877 nedaleko Rokycan. Primalex je oblíbený především díky široké paletě svých výrobků a jejich vysoké dostupnosti.

Stachema

Interiérové barvy Stachema
Interiérové barvy Stachema
Firma Stachema je méně známou, avšak stále velmi spolehlivou značkou zaměřenou na stavební chemii a nátěry. Oproti konkurenci nenabízí sice takový výběr, avšak také u ní naleznete různorodý výběr speciálních barev.

Kolik interiérové barvy stojí?

Cena je vždy jedním z hlavních parametrů pro výběr a u interiérových barev tomu rozhodně není jinak. Obecně je lze rozdělit do tří cenových skupin (nebereme v potaz objem balení):
  • Do 800 Kč – v této kategorii najdete běžné i omyvatelné barvy použitelné především v běžných, nepříliš vlhkých mísnostech.
  • 800 – 1 200 Kč – tato cenová kategorie skrývá barvy s různými speciálními vlastnostmi, jež se hodí i do vysoce zatěžovaných místností.
  • Nad 1 200 Kč – zde naleznete profesionální a antibakteriální barvy s propracovanou recepturou vhodné pro ty nejnáročnější uživatele.
Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 1 Průměrně: 4]

Mohlo by vás také zajímat