Vyhledejte produkty, recenze nebo články

Proteiny

ProteinProteiny (bílkoviny) jsou nejdůležitějším výživovým doplňkem pro aktivní sportovce a pro všechny, kdo chtějí zhubnout.

Proteiny pomáhají při budování svalové hmoty a současně zajišťují ochranu a regeneraci svalové tkáně, která se cvičením opotřebovává. Mají i mnoho dalších benefitů pro naše tělo – jsou zdrojem energie při nedostatku sacharidů, podporují imunitní systém, pomáhají regulovat hydrataci těla a udržovat správné pH krve.

Pokud pravidelně cvičíte nebo posilujete, a přesto na svém těle nevidíte žádný pokrok, pak byste měli nákup proteinů zvážit. Proteiny vám pomohou ke zvýšení výkonnosti a při vašem úsilí při budování svalové hmoty.

Proteinové doplňky jsou připravené tak, aby zajistily optimální a dostatečně rychlý růst svalové hmoty a napomohly redukci tělesné hmotnosti při hubnutí.

Výrobci proteinových doplňků přicházejí stále s novými recepturami, aby vyšli vstříc širokému spektru zákazníků, protože každému vyhovuje něco jiného.

Nespokojujte se s průměrnými proteiny. Vyžadujte kvalitu podpořenou nejmodernějšími výzkumy a nejšetrnějšími výrobními technologiemi – jedině tak můžete svému tělu dopřát kvalitní a funkční látky.

Proteiny: Výběr nejlepších proteinových suplementů podle hodnocení uživatelů

V tomto srovnání jsme pro vás vybrali 10 proteinových supplementů. Jak jsme tyto produkty vybírali? Vybrali jsme proteiny podle hodnocení a dostupných recenzí uživatelů a zákazníků. Tyto modely jsme následně seřadili do přehledné tabulky. Tyto produkty si můžete seřadit podle vašich preferencí. Pokud vás například zajímá nízká cena proteinu, můžete si seřadit produkty podle orientační ceny s DPH.

Název proteinuVzhledOrientační cena (s DPH)Dostupnost
MyProtein Impact Whey Protein 2500 gProtein MyProtein Impact Whey Protein 2500 g725Zobrazit v obchodech
GymBeam True Whey Protein 2500 gProtein GymBeam True Whey Protein 2500 g627Zobrazit v obchodech
Prom-IN Essential CFM Evolution 2250 gProtein Prom-IN Essential CFM Evolution 2250 g949Zobrazit v obchodech
Scitec 100% Whey Protein Professional 2350 gProtein Scitec 100% Whey Protein Professional 2350 g1079Zobrazit v obchodech
Bodylab Whey Protein 100 1000 gProtein Bodylab Whey Protein 100 1000 g465Zobrazit v obchodech
Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard 2270 gProtein Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard 2270 g1098Zobrazit v obchodech
NUTREND 100% Whey Protein 2250 gProtein NUTREND 100% Whey Protein 2250 g990Zobrazit v obchodech
GymBeam Just Whey 1000 gProtein GymBeam Just Whey 1000 g477Zobrazit v obchodech
Prom-IN Essential CFM Evolution 1000 gProtein Prom-IN Essential CFM Evolution 1000 g499Zobrazit v obchodech
BioTech USA 100% PURE WHEY 2270 gProtein BioTech USA 100% PURE WHEY 2270 g1099Zobrazit v obchodech
Po kliknutí na odkaz “Zobrazit v obchodech” budete přesměrováni na srovnávací portál Heureka. Na něm si můžete porovnat ceny jednotlivých obchodů a přečíst si recenze a hodnocení proteinu od jejich uživatelů.

Co jsou proteiny?

Protein je bílkovina. Bílkoviny fungují jako hlavní stavební prvek svalů. Jsou důležité pro tvorbu a obnovu tkání. Pokud nemáte dostatečný příjem proteinů, ani při intenzivním cvičení se růst svalové hmoty nedostaví.

Dospělý člověk by měl přijmout 1 gram bílkovin na 1 kilogram své hmotnosti. Při intenzivním cvičení se doporučuje zvýšit přísun bílkovin na 1,5 až 2 gramy na 1 kilogram. Pro silové sporty a rozvoj svalové hmoty je lépe se držet horní hranice, tedy na 1 kilogram váhy příjem 2 gramů bílkovin. Ovšem pozor na překračování doporučených dávek. V případě proteinů neplatí, že čím více, tím lépe. Jejich velké množství může zbytečně zatěžovat organismus.

Dostatečný příjem bílkovin je velmi důležitý i při hubnutí. Bílkoviny se podílejí na odbourávání tuků, které jsou postupně nahrazovány svaly a dochází k celkovému zpevnění postavy. K tomu, aby tuky byly nahrazeny svaly, je nezbytná fyzická aktivita. Výsledky se dostaví až při kombinaci vyváženého jídelníčku a soustavného dlouhodobého cvičení.

Jaké potraviny obsahují nejvíc proteinů?

Proteiny se nacházejí v jídle, které běžně konzumujeme nebo bychom konzumovat měli, abychom svému tělu zajistili dostatečný příjem bílkovin. Nejvíce proteinů obsahují vejce, maso a mléčné výrobky. Pokud tyto potraviny ze zdravotních nebo etických důvodů nejíte, měli byste tělu dodávat bílkoviny ve formě proteinových doplňků stravy. Potřebnou dávku bílkovin však nemusíte pokrýt ani v případě, že uvedené potraviny konzumujete pravidelně a i tehdy si můžete pomoct koupením vhodných proteinů.

Jak vybrat protein

Při výběru vhodného proteinu, je důležité, o jaký doplněk se jedná a množství, které budete potřebovat. Každý člověk potřebuje jinou dávku – podle charakteru tréninku a stavby těla.

Nenechte se zlákat nízkou cenou některých výrobků, aniž byste si pečlivě pročetli jejich složení. Vždy se řiďte tím, co je uvedené na balení výrobků. Pokud je složení neznačkového výrobku stejné nebo dokonce lepší, než složení drahé směsi od renomované firmy, není důvod sáhnout po dražším balení jen kvůli popularitě značky. Mnohdy pak platíte vysoké částky právě jenom za značku a marketingové kampaně, které tyto produkty propagují.

Snažte se kupovat výrobky pocházející ze zemí Evropské unie. Tyto proteiny jsou vyráběny za přísných zdravotních norem. Zákaz používání geneticky modifikovaných plodin má pozitivní vliv na kvalitu mléka, ze kterého se některé proteiny získávají.

Jaký je Váš cíl – co od proteinů očekáváte?

Proteiny potřebujete při intenzivním cvičení a posilování, aby se u vás zvýšil objem svalové hmoty. Proteiny je vhodné doplňovat i během diety, aby u něj nedošlo k úbytku svalů. Ideální protein pro vás si vyberete podle toho, čeho při jeho užívání chcete dosáhnout.

Když chcete zhubnout a udržet si svalovou hmotu

Při dietě pro udržení svalové hmoty, jsou vhodné vysokoprocentní proteinové nápoje. Mají nižší obsah cukru i tuku a skvěle doplní deficit bílkovin při dietě. Nejběžnější bývá syrovátkový koncentrát – má ideální spektrum aminokyselin i biologickou dostupnost, které Vám mohou pomoci při Vašem úsilí snížit tělesnou hmotnost a podíl pasivní tělesné hmoty.

Proteiny na růst svalů

Proteiny pro růst svalů jsou proteiny zaměřené na co nejaktivnější podpoření růstu svalové hmoty. Chcete-li přibrat, kupte si gainery. Sacharidy neboli gainery, jsou sacharidovo-proteinové směsi, které se užívají za účelem navýšení tělesné váhy na požadovanou hmotnost. Vysoký obsah bílkovin zajišťuje nejen nárůst svalstva, ale také regeneraci a ochranu svalové tkáně.

Gainery obsahují asi 20 – 50 % proteinu v kombinaci se sacharidy tak, aby podpořily anabolické procesy v těle. Gainery mají poměrně vysokou energetickou hodnotu a jsou chutné, takže se může stát, že to s jejich konzumací přeženete a váš energetický příjem bude příliš vysoký.

Gainery se konzumují v podobě koktejlu ihned po ukončení tréninku pro doplnění glykogenových zásob pro snížení únavy a nastartování regeneračních procesů.

Proteiny doplňují glykogenové zásoby v játrech, které poté podporují vyšší výkonnost, sílu a výdrž organismu při fyzické zátěži. Díky svým vyváženým nutričním hodnotám jimi lze nahradit jedno jídlo denně, nejlépe svačinu.

Držíte dietu?

Každý dietní program je nějakým způsobem specifický a vystavuje vás riziku nízkého příjmu potřebných vitamínů a minerálů, které bychom běžně získali z pestré vyvážené stravy. Při dietě můžere proteiny získat z vysokoprocentního koncentrátu a doplnit multivitamínovými a minerálními doplňky.

Vaše preference a zdravotní omezení

Nejrozšířenějším proteinem je syrovátkový koncentrát. Má nejlepší skladbu aminokyselin, skvělou biologickou dostupnost a není drahý. Vyrábí se ze syrovátky, která obsahuje pouze stopové množství laktózy.

Máte-li však na laktózu intoleranci, dejte přednost proteinům obohaceným o trávící enzymy, které by vás měly zbavit nežádoucích účinků nebo dejte přednost rostlinnému nebo hovězímu proteinu.

Jste-li vegan, pak pro vás existují i veganské varianty. Mohou to být jednosložkové proteiny, například sójový, rýžový, dýňový, hrachový nebo konopný. Nemají však kompletní zastoupení aminokyselin, jako maso nebo syrovátka. Proto je vhodné doplnit je ještě dalšími esenciální aminokyselinami.

Pro vegany nebo alergiky na syrovátku na trhu existují blendy, což jsou směsi několika rostlinných proteinů, které svým složením aminokyselin syrovátku napodobují.

Avšak žádný rostlinný protein nemá takovou biologickou dostupnost, jako protein syrovátkový.

Značky, které můžete najít na výrobcích:

  • WPI– Whey Protein Isolate – tedy syrovátkový proteinový izolát. Někdy se označuje v názvech i zkratkou ISO.
  • WPC– Whey Protein Concentrate – tedy syrovátkový proteinový koncentrát.
  • BCAA– Brained Chains Amino Acids neboli aminokyseliny s rozvětveným řetězcem aminokyseliny.
  • HYDRO– Hydrolyzát. Tedy enzymaticky štěpený (předtrávený) – hydrolyzovaný protein.
  • EAA– Esenciální aminokyselina.
  • CFM– Cross flow microfiltration – metoda filtrování při zpracovávání z mléka.

Metoda CFM (Cross Flow Microfiltration)

Nejlepší proteiny jsou proteiny vyrobené metodou CFM, protože tato metoda plně zachovává nutriční hodnotu proteinových produktů.

Díky této výrobní technologii dochází k takové separaci proteinu z syrovátky, že výsledný produkt obsahuje jen zanedbatelné množství mléčného tuku a laktózy (mléčného cukru) aniž by byl ochuzen o účinné biologické složky.

Technologií CFM dochází k šetrnému oddělení ušlechtilých bílkovin ze syrovátky od dalších látek, tedy od sražených (denaturovaných) bílkovin, mléčného tuku a laktózy.

Poměr sražených (denaturovaných) a nedenaturovaných bílkovin v bílkovinném zdroji je spolehlivým ukazatelem jeho biologické aktivity.

Čím větší množství nedenaturovaných bílkovin proteinový zdroj obsahuje, tím má proteinový produkt vyšší účinnost.

Hlavní výhody technologie CFM:

  • minimum denaturovaných bílkovin,
  • oddělení bílkovin bez použití chemikálií,
  • zachování biologicky účinných složek bílkovin,
  • syrovátkový protein obsahuje více vápníku a méně sodíku,
  • zachovány zůstanou látky podporující imunitu organismu (alfa-laktalbuminy, imunoglobulinya glykomakropeptidy),
  • maximální podpora stimulace produkce silně anabolického růstového faktoru.

Druhy proteinů

Každý z proteinů má svá specifika. Díky tomu si vyberou i zákazníci se speciálním potravinovým režimem nebo požadavky. Všechny vám pomohou doplnit bílkoviny v těle, avšak můžete narazit na výrobky rozdílné kvality a ceny.

Syrovátkový protein

Syrovátkové proteiny jsou nejrozšířenějším a nejvyhledávanějším výživovým doplňkem pro sportovce. Jsou komplexním zdrojem bílkovin – obsahují koncentrované proteinové složky, esenciální aminokyseliny včetně BCAA (aminokyseliny s rozvětveným řetězcem), vitamíny a minerály.

Syrovátkové proteiny jsou oblíbené i u profesionálních kulturistů. Jak už název napovídá, tento protein se získává z mléčné syrovátky. Kromě růstu svalů pomáhá i při redukci tuků. Ve střevech se snadno vstřebává, takže vám po něm není těžko od žaludku.

Syrovátkových proteinů existuje několik typů. Liší se od sebe technologií přípravy a vlastnostmi.

Syrovátkové proteiny se dělí na koncentráty, izoláty a hydrolyzáty.

Syrovátkový hydrolyzát

Hydrolyzáty jsou nejrychlejší zástupci syrovátkových proteinů. Jsou vyráběny enzymatickou hydrolýzou.

Hydrolyzát nebo také hydrolyzovaný protein má obsah bílkovin podobný jako izolát – obsahuje 70 až 90 % proteinu. Jeho výhodou je rychlá a snadná vstřebatelnost, vysoký obsah vápníku a nízký obsah sodíku a zásluhou způsobu získávání i jeho čistota. Napomáhá odkyselování organismu a díky širokému spektru obsažených aminokyselin zaručuje správnou regeneraci svalů a růst svalové hmoty.

Proto je přípravek vhodný v závěru diety nebo při poruchách trávení. K jeho dochucování se většinou nepoužívá cukr, ale umělá sladidla, která mají minimum energie. Kvůli štěpení je finální produkt hořký. Není tedy příliš chutný, ale jedná se o nutričně vyvážený produkt. Nevýhodou je kromě chuti vysoká cena vzhledem k nákladům na jejich výrobu.

Syrovátkový izolát

Izoláty obsahují 75 – 90 % bílkovin. Jsou většinou vyrobené metodou CFM. Zaručují maximální čistotu, vysokou biologickou hodnotu a výbornou stravitelnost i chuť.

Izoláty je vhodné užívat především při dietě, protože neobsahují tolik sacharidů jako koncentrát. Rychle se vstřebávají a proto jsou dobré také po tréninku. Obvykle obsahují více umělých sladidel. Protože izoláty obsahují pouze malé množství mléčného cukru, jsou vhodné i pro sportovce s intolerancí na laktózu.

Syrovátkový koncentrát

Syrovátkový koncentrát obsahuje menší množství bílkovin (50 až 80 %) a více tuků a sacharidů. Na druhou stranu má ale více aktivních látek prospěšných pro střevní mikroflóru a imunitu.

Je velmi chutný a pořídíte ho, v porovnání s ostatními syrovátkovými proteiny, za nejnižší cenu. Tento protein je o něco pomalejší pro trávení. Je vhodný i pro rekreační sportovce.

Chcete-li zhubnout, levným syrovátkovým koncentrátům se vyhněte. Mají sice lepší chuť, ale obsahují velké množství sacharidů, po kterých naopak spíš přiberete.

Svému tělu prospějete, když koupíte dražší, ale kvalitní hydrolyzátory nebo izoláty, i když nemají nelepší chuť.

Kaseinový protein

Kasein je mléčný protein. Mléčné proteiny a kasein jsou ideální alternativy oblíbeného syrovátkového proteinu. Obsahují velké množství pomalu se uvolňujících bílkovin a zásobují vaše svaly mezi jídly i během spánku.

Kaseinovým proteinům se také říká noční proteiny. Poskytují krevnímu oběhu pomalý, ale vyrovnaný přísun aminokyselin.

Kasein se stejně jako syrovátkové proteiny vyrábí ze syrovátky, avšak oproti ostatním syrovátkovým bílkovinám obsahuje více glutaminu.

Tak jako syrovátkový protein, i kasein má vysoký obsah esenciálních aminokyselin a vysoký podíl BCAA. K nejoblíbenějším kaseinovým proteinům patří kaseinát vápenatý a micelární kasein – nejčistší a nejchutnější forma kaseinového proteinu.

Protože se extrémně dlouho vstřebává (6 až 8 hodin), je primárně užíván jako noční protein. Vzhledem k tomu, že má delší dobu trávení, což vede ke stálému zvyšování hladiny aminokyselin, podporuje anabolický proces, během kterého dochází k růstu svalové hmoty.

Největším přirozeným zdrojem kaseinu jsou mléčné výrobky, jako je tvaroh, jogurt, kefír nebo sýry.

Hovězí beef protein

Hovězí proteiny jsou lehce stravitelné proteiny s rychlou absorpcí. Vyrábějí se z hovězího masa. Charakteristický pro ně je vysoký podíl bílkovin v sušině, široké spektrum aminokyselin a pouze stopové množství tuků a sacharidů. Obsahuje keratin, který má schopnost stimulovat tvorbu IGF-1, což je růstový hormon s anabolickými účinky. Další velkou předností hovězích proteinů je, že neobsahují cholesterol ani laktózu. Proto jsou skvělým řešením pro toho, kdo má intoleranci na laktózu.

Hovězí beef protein pomáhá zvyšovat sílu a výkon, má vysoký obsah argininu, zvyšuje prokrvení a retenci dusíku a přispívá k vytvoření a obnově kolagenu. Tyto proteiny mají vysoký obsah glycinu, prolinu a hydroxyprolinu, obsahují i vitamín B6, B12, železo, draslík, hořčík a zinek.

Musíte však počítat s tím, že nezanedbatelnou část obsahu tvoří kolagen. Ten sice zvyšuje procentuální zastoupení bílkovinné složky, nemá však žádný vliv na tvorbu svalové hmoty.

Nejvhodnější je užívat ho krátce před nebo po tréninku, případně hned ráno a v období předsoutěžních příprav. Hovězí protein můžete použít i jako vhodnou alternativu hlavního jídla. Avšak není příliš chutný a je dražší.

Proteiny na rostlinné bázi

Zdrojem bílkovin mohou být i proteiny na rostlinné bázi. Například sójové, rýžové, hrachové, vaječné nebo konopné. Proteiny na rostlinné bázi podporují růst a zachování svalové hmoty a přispívají ke zdraví kostí. Jsou výborným proteinovým doplňkem zejména pro vegetariány, vegany a ty, kdo mají intoleranci na laktózu.

V porovnání s živočišnými bílkovinami obsahují jiný poměr aminokyselin a méně kalorií a tuku.Navíc jsou hodnotným zdrojem vlákniny, mnoha vitamínů, minerálů a některé i chlorofylu.

Pouze quinoa, pohanka, chia semínka, sójový a konopný protein obsahují všech 9 esenciálních aminokyselin, a patří tedy ke kompletním proteinům. Zbývajícím proteinům na rostlinné bázi chybí jedna nebo více esenciálních aminokyselin. Z toho důvodu vznikly vícesložkové rostlinné proteiny kombinující několik zdrojů rostlinných bílkovin, a doplňují tak všechny esenciální aminokyseliny.

Sójový protein

Sójové proteiny se získávají ze sójové mouky, která je vysrážená, vymytá a poté usušená. Výsledkem je téměř 90% protein, který je obohacen o BCAA, aminokyseliny, arginin a glutamin. Konzumace sójových proteinů pomáhá snižování poměru cholesterolu ve stravě, čímž omezuje riziko vzniku srdečních onemocnění. Sójový protein nepůsobí takové hmotnostní přírůstky, jako protein syrovátkový. Protože obsahuje minimum tuků a sacharidů, je ideální i při nízkokalorických redukčních dietách.

Je vyhledáván sportovci, kteří trpí intolerancí na laktózu, vegany a vegetariány. Sójové proteiny mají schopnost zvyšovat hladinu vnitřní produkce tyroxinu, který zrychluje metabolismus.

Pro silové sporty je použitelný pouze v kombinaci s dalšími zdroji aminokyselin nebo v kombinaci s maltodextrinem

Mají poměrně rychlou dobu vstřebávání a stravitelnosti. Mohou se užívat ráno i před spaním.

Rýžový protein

Syrovátkové a sójové proteiny mohou způsobovat alergické reakce. Protože se syrovátkový protein vyrábí jako vedlejší produkt mléčných výrobků, může lidem s citlivostí na laktózu způsobovat problémy. Alergie na sóju jsou také velmi časté.

Oproti tomu je rýžový protein je bezpečnou volbou pro vegany, vitariány a vegetariány, kteří se chtějí vyhnout živočišným produktům, přítomným v syrovátkových, kaseinových a vaječných proteinech. Rýže je dokonalým zdrojem bílkovin, které nedráždí žaludek a nezpůsobují nadýmání ani nebezpečné alergické reakce.

Protein z hnědé rýže obsahuje všech 8 esenciálních aminokyselin, které si tělo neumí samo vytvořit, ale potřebuje je ke tvorbě veškeré svalové tkáně, hormonů a enzymů. Obsah aminokyselin je srovnatelný se syrovátkovým proteinem a je lepší než u sójového proteinu.

Rýžový protein obnovuje svalovou tkáň po náročném tréninku. Je vstřebáván o něco pomaleji než protein syrovátkový, proto je ideální zdroj bílkovin pro vytrvalostní atlety.

Bílkoviny vytváří termický efekt, čímž zahřívají tělo a spalují mnohem více kalorií než jakákoliv jiná potravina. To vše, protože bílkoviny spotřebují více energie při trávení, takže budete pálit kalorie i několik hodin po jídle. Kvalitní zdroje čistých bílkovin jsou ideálním doplňkem jakékoliv redukční diety.

Hrachový protein

Hrachové proteiny se vyznačují výbornou stravitelností a poměrně dobrou chutí. Obsahují 60 až 85 % bílkovin, které tělo zpracuje bezezbytku, takže jeho efektivita je vyšší než u sóji. Bílkoviny, které se v hrachu vyskytují, jsou biologicky neaktivní a musí proto být aktivovány zvláštními enzymy, aby se staly biologicky dostupnými. Konzumací samotného hrášku vašemu zdraví nepřinesete stejný prospěch jako užíváním čistého hráškového extraktu.

Hrachové proteiny obsahují vysoké množství vlákniny, nízký počet kalorií, veškeré esenciální aminokyseliny, vytvářejí pocit nasycení, podporují účinnost svalů a zvyšují hladinu energie. Jsou vhodné také pro zdravé hubnutí.

Hrachové proteiny pomáhají obnovit rovnováhu dusíku krátce po prodělání fyziologického stresu, rozšiřují cévy a podporují zdravé srdce, usnadňují vstřebávání vápníku, obsahují minimální množství sirných proteinů, které urychlují proces stárnutí, přispívají k prevenci vysokého krevního tlaku a podporují správnou funkci ledvin.

Jsou srovnatelné s vaječnými a mléčnými proteiny. Obsah BCAA je v hráškovém proteinu vyšší než u jiných zeleninových proteinů.

Nehrozí ani alergické reakce. Protože se z hlediska efektivity hrachové proteiny řadí mezi nejlepší, je vyšší i jejich cena.

Vaječný protein

Vajíčka patří mezi nejlepší zdroje bílkovin. Vaječný bílek slouží k výživě zárodku a stejnou službu poskytne i vám. Proteiny se vyrábějí extrakcí bílků – jedná se o jeden z dražších proteinů.

Protože vaječný protein vyroben z bílku, a ne ze žloutku, neobsahuje žádný cholesterol. Nedělá problémy ani lidem s intolerancí na laktózu. Vyvolává pocit zasycení, proto je vhodný i pro jedince, kteří se snaží zhubnout. Vysoký obsah živin napomáhá tvorbě svalové hmoty a upevňování fyzické kondice

Kvalita bílkovin je nejvyšší ze všech a obsažené množství se pohybuje nad 80 %. Po kaseinu se jedná o protein s nejdelší dobou trávení, je proto vhodný pro užívání před spaním. Pro svou obtížnou stravitelnost mohou mít citlivější jedinci menší trávící problémy.

Konopný protein

Konopný protein se získává rozmělněním semínek konopí. Extrakcí dojde k vyloučení THC, nemusíte se tedy obávat halucinogenních účinků. Konopný protein je jeden z nejdražších proteinů.

Vstřebává se rychleji než jakýkoliv jiný protein, je snadno stravitelný díky absenci oligosacharidů a inhibitorů trypsinu.

Konopné semínko je komplexním zdrojem bílkovin a současně je to jediná potravina schopná zachování života při absenci jiné potravy. Konopný protein je plnohodnotným zdrojem potravy. Je považován za komplexní zdroj bílkovin, obsahuje všech 8 esenciálních aminokyselin. Bílkovina edestin se nachází pouze v konopí. Je podobná bílkovině lidské, která podporuje vývoj buněk a DNA.

Konopný protein obsahuje všechny aminokyseliny, které lidské tělo potřebuje, včetně těch esenciálních. Má vysokou koncentraci omega 3 a omega 6 mastných kyselin v ideálním poměru 1:3.

Pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi, je bohatý na vlákninu, poporuje správnou funkci jater, snižuje riziko srdeční choroby, posiluje imunitní systém a chrání proti chronickým onemocněním, napomáhá trávení, obsahuje kyselinu gama-linolenovou – tzv. dobrý tuk, důležitý pro kůži, vlasy, nehty i buňky. Je zdrojem železa, vápníku a množství dalších živin včetně vitamínů skupiny B, hořčíku a vitamínu E

Konopí má kromě růstu svalové hmoty i řadu pozitivních účinků na metabolismus, krevní tlak a srdce. Bohužel pro stavění svalů nenabízí dostatečný obsah bílkovin, který zde bývá nižší než 80 %.

Doba stravitelnosti je střední, takže jej můžete využít jako univerzální doplněk stravy.

Brusinkový protein

Brusinkový protein je jediný 100% rostlinný protein obsahující 25% podíl bílkovin včetně všech esenciálních aminokyselin. Brusinkový protein se extrahuje použitím procesu studené extrakce, díky které je zachována přírodní rovnováha a všechny přírodně se vyskytující mastné kyseliny, což výrazně zlepšuje vstřebatelnost ostatních živin.

Brusinkový protein je čistič organismu s močopudnými schopnostmi – pomáhá léčit močový měchýř, ledviny a problémy s močením, povzbuzuje imunitní systém, chrání proti chřipce a běžnému nachlazení, zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu a snižuje špatný cholesterol, zlepšuje krevní oběh, snižuje riziko srdečních chorob, pomáhá k úlevě od stresu a deprese, ošetřuje kožní problémy, jako jsou akné, dermatitida, lupenka, popáleniny a rány a je také považován za jeden z nejlepších přípravků pro zmírnění celulitidy.

Dýňový protein

Dýňový protein je vhodný, pokud potřebujete do svého jídelníčku dodat více bílkovin a současně se vyhnout živočišným produktům. Prášek vytvořený lisováním a mletím dýňových semínek, má velmi vysoký obsah proteinu, ale nízký obsah tuků. Je bohatý na antioxidanty, vlákninu, omega 3 a 6 mastné kyseliny a zinek. Kromě budování svalové hmoty napomáhá v trávení, normalizaci hladiny cukru, výživě pokožky, vlasů a nehtů. Má příjemnou oříškovou chuť a hodí se do smoothies nebo kaší i k zahuštění slaných jídel.

Vícesložkové proteiny

V případě, že potřebujete rostlinný zdroj bílkovin, je dobré proteiny kombinovat.

Vícesložkové proteiny jsou komplexní proteinové směsi, které jsou většinou kombinací rychle a pomalu se uvolňujících proteinů v různém procentuálním zastoupení. Vícesložkový protein v sobě spojuje všechny typy bílkovin a díky tomu má vysokou biologickou hodnotu. Poskytuje rychle využitelné bílkoviny a všechny jejich výhody.

Jejich hlavním účelem je poskytnout tělu stálý příjem aminokyselin potřebných pro regeneraci svalové hmoty a její růst. Kromě aminokyselin, mohou být přidány i jiné živiny – například sacharidy, tuky nebo enzymy.

Nejčastěji je to syrovátkový protein, hovězí protein, kaseinový protein a sójový protein.

Tyto proteiny jsou vhodné k nabírání svalů, ale je možné zařadit je i mezi proteiny na hubnutí.

Doba užívání proteinů

Jakmile víte, co od proteinu očekáváte, ujasněte si, jak často a ve kterou dobu chcete protein užívat, protože denní doba  a tréninková zátěž významně ovlivňují působení přípravku na váš organismus.

Rozlišujeme několik dob použití a podle nich poté vybereme vhodný protein.

Ráno – dobře stravitelné přípravky s rychlým vstřebáváním

Před tréninkem – lehce stravitelné a rychle se vstřebávající izoláty

Po tréninku – okamžitě vstřebatelné s obsah bílkovin nad 80 %

Během dne – pomaleji vstřebatelné, dobře stravitelné, přičemž mohou mít vyšší obsah sacharidů pro dodání energie a pocitu plnosti

Před spaním – velmi pomalu vstřebatelné a dobře stravitelné

Kromě kaseinu můžete většinu proteinů užívat v kteroukoliv denní dobu. Sledujte však jejich poměr bílkovin a dalších látek.

Často se protein používá i jako náhrada jídla, protože dobře zasytí a je rychle připravený. V takovém případě je vhodné použít vícesložkové proteiny, které se uvolňují postupně a tělo bílkoviny dostává v delším časovém rozmezí.

Složení výrobků

Při výběru proteinů si projděte informace od výrobce na obalu výrobku. Protein by neměl obsahovat mnoho přísad navíc. Ideálně maximálně 10 ingrediencí. Sladidla a další doplňkové látky by měly být výhradně přírodního původu, protože chemické přísady mají na organismus negativní vliv. Pokud proteinové výrobky obsahují kromě bílkovin například vlákninu a minerály, není to na škodu, protože jsou pro lidský organismus užitečné, ale neměly by svým množstvím vytlačit bílkovinu. Souhrnný obsah tuků a cukrů by neměl být vyšší než 30 %. Pokud vám proteiny bez sladidel nechutnají, přijímejte je v podobě kokteilů, ve kterých se méně příjemná chuť ztratí.

Regenerace

Po tvrdém tréningu je nutné myslet i na regeneraci. Regenerace je nutná k dosažení stanovených cílů, ať už se věnujete jakémukoliv sportu nebo chcete zhubnout. Přípravky pro regeneraci obsahují bílkoviny s vysokou biologickou hodnotou a směs sacharidů pro doplnění energie bez výrazného vychýlení krevního cukru.

Jaké výrobky s přídavkem proteinů (kromě proteinových směsí) si můžete koupit?

Jsou to například:

  • proteinové těstoviny
  • mléko s proteinem
  • proteinové pečivo
  • proteinové chipsy
  • proteinové pivo
  • proteinové sušenky
  • proteinový pudink
  • zmrzlina

Cena proteinu

Cena proteinů se liší podle jejich druhu, množství a značky výrobku. U syrovátkových produktů je nutné brát ohled i na technologii jejich výroby.

Cena proteinu do 300 Kč

V cenové kategorii do 300 Kč převažují syrovátkové proteiny. Obvykle se jedná o koncentráty s nízkým obsahem bílkovin. Za tuto cenu však můžete koupit i menší balení sójových nebo konopných proteinů.

Cena proteinu od 300 Kč do 800 Kč

V této cenové relaci si můžete koupit i poměrně velká balení kvalitních syrovátkových proteinů. Mnoho výrobků v této střední cenové kategorii je navíc vyrobeno za použití mikrofiltrace a mají proto mnohem lepší vlastnosti. Širší je i nabídka bílkovin získaných z jiných zdrojů. Balení mohou být těžší než 1 kg a vydrží vám tak na delší dobu.

Cena proteinu nad 800 Kč

Nejdražší proteiny jsou téměř výhradně izoláty nebo hydrolyzáty vysoké kvality vyrobené technologií mikrofiltrace. Mnohé jsou také vyrobené s ohledem na lidi trpící celiakií. Vybírat můžete ze všech druhů proteinů, přičemž váha balení bývá od 1 kg výš.

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 4 Průměrně: 4.8]

Mohlo by vás také zajímat