Menu Zavřeno

Brousky na nože

brousky na noze

Krájení je nejběžnější činností ve všech kuchyních a několik typů nožů patří ke standardní kuchyňské výbavě. Ačkoliv se rčení „ty nože by spíše zpívaly, než krájely“ ozývá z mnoha českých domácností, brousek na nože již tak častým kouskem výbavy není. Tupý nůž nebo sekáček práci v kuchyni znepříjemňuje, prodlužuje a některé potraviny můžete špatným krájením dokonce poškodit. Připravený raut z „upižlaných“ potravin nikoho lákat nebude, ať se s jeho přípravou namáháte sebevíc. Ostrý nůž je základem každé kuchyně, proto také profesionální kuchaři používají vždy své vlastní nože, které se změnou pracovního místa odchází s nimi. Způsobů, jak docílit ostrého nože, existuje několik.

Nejlepší brousky na nože

V tomto srovnání jsme pro vás vybrali 7 nejlepších brousků na nože. Jak jsme je vybírali? Vybrali jsme je podle hodnocení a dostupných recenzí uživatelů a zákazníků. Tyto modely jsme následně seřadili do přehledné tabulky. Tyto brousky na nože si můžete seřadit podle vašich preferencí. Pokud vás například zajímá nízká cena, můžete si seřadit produkty podle orientační ceny s DPH.

NázevVzhledTypMateriálOrientační cena (s DPH)Dostupnost
Roll-Sharp EDGE Fiskars 978700Brousek na nože Roll-Sharp EDGE Fiskars 978700MechanickýNerezová ocel369Zobrazit v obchodech
Wüsthof Brousek na nože dvoustupňový 4347Brousek na nože Wüsthof Brousek na nože dvoustupňový 4347MechanickýKeramika489Zobrazit v obchodech
Bavarian EdgeBrousek na nože Bavarian EdgeMechanickýWolframkarbid499Zobrazit v obchodech
OravaBrousek na nože OravaElektrickýSafír499Zobrazit v obchodech
De Gusto Profi EH13638Brousek na nože De Gusto Profi EH13638Elektrický?399Zobrazit v obchodech
Swift Sharp S 10Brousek na nože Swift Sharp S 10ElektrickýKámen299Zobrazit v obchodech
Fiskars Roll Sharp 1023811Brousek na nože Fiskars Roll Sharp 1023811MechanickýKeramika259Zobrazit v obchodech
Po kliknutí na odkaz „Zobrazit v obchodech“ budete přesměrováni na srovnávací portál Heureka. Na něm si můžete porovnat ceny jednotlivých obchodů a přečíst si recenze a hodnocení brousků na nože od jejich uživatelů.

Jak vybrat brousek na nože

Na trhu naleznete mnoho dostupných modelů brousků na nože. Díky tomu nemusí být úplně jednoduché se mezi nimi vyznat. Abyste už nikdy neměli tupý nůž, který nemáte čím nabrousit,  je dobré si vybrat kvalitní produkt určený na broušení vašich nožů zvaný brousek na nože. V této části článku se podíváme na důležité parametry pro výběr a porovnáme si jednotlivé typy brousků na nože.

Typy brousků

V dřívějších dobách (mnoho domácností je používá i současnosti) se na ztupělé ostří nožů používaly ocílky a brusné kameny, ovšem manipulace s nimi je vhodnější spíše pro zručné jedince. Naštěstí pro méně zručné existují pohodlnější a především bezpečnější varianty v podobě moderních brousků na nože, od obyčejných mechanických, až po nadstandardní elektrické.

S kvalitním ostřením nožů dochází k jejich delší životnosti a snazší manipulaci.

Mechanické brousky

Mechanické brousky jsou nejčastější variantou většiny domácností. Kuchaři a kuchařky nepotřebují trénovat žádný cvik, jako je tomu u ocílky nebo brusného kamene. S mechanickým brouskem dovede naostřit nůž každý rychle a bez námahy. Stačí několik tahů nožem pod správným úhlem a během chvíle krájíte ostrým nožem. Mechanických brousků existuje mnoho druhů a vybere si opravdu každý.

Jejich největší výhodou a nejčastějším důvodem k nákupu je jejich nízká cena a menší velikost. Brousek nenaostří jen čepel klasického nože, ale také vroubkatých nožů a sekáčků nebo nůžek.

Za ostrost vašim nožům navrátí kotoučky, které se jsou nejčastěji keramické nebo ocelové, ovšem používají se i jiné materiály.

Doporučené mechanické brousky na nože

Ostřič nožů Roll-Sharp EDGE Fiskars 978700

Fiskars je stálicí a ověřenou značkou všeho, co seká, stříhá nebo řeže. Jejich brousek na nože klade důraz nejen na kvalitu, které je u této společnosti samozřejmostí, ale také na moderní design, který skvěle zapadne do vaší kuchyně. Čepele brousku jsou vyrobeny z kvalitní nerezové oceli se zužujícím se ostřím pro dlouhotrvající ostrost.

Brousek má dvě polohy, jednu určenou pro malé nože a druhou pro velké nože.

Brousek nepotřebuje napájení elektřinou a je skladný, proto je ideální pro cestování.

Wüsthof Brousek na nože dvoustupňový 4347

Tento brousek je opatřen dvoustupňovým broušením. První kotouč (karbid) pro hrubé broušení zostří tupé hrany. Druhý jemný stupeň (keramika) je vhodný jak pro jemné broušení v návaznosti na první stupeň, tak pro pravidelné ostření čepele. Druhý stupeň lze použít také pro vroubkované nože nebo naleštění čepele.

Bavarian Edge

Unikátní systém využívá otřič nožů Bavarian Edge. X-cross technologie, kdy jsou ostřící pláty umístěné do kříže, umožňuje broušení nožů s různým druhem ostří, jako je nůž s vroubkovaným ostřím, kombi nůž, nůž s jednostranným nebo oboustranným ostřím. Extrémně odolné brusné tyče jsou vyrobeny z extra tvrdého wolfram-karbidu, takže jsou tvrdší než ocel a titan.

Brousek je lehký a snadno přenosný.

Elektrické brousky

Elektrické brousky udělají veškerou práci za vás, aniž byste hnuli prstem (nebo nožem). Způsob ostření je obdobný jako u mechanických brousků, jen bez vaší pomoci. Elektrické ostřiče nožů jsou doplněné o přídavný pohon, který udělá vše za vás.

Přídavný pohon je však podmíněn vyšší cenou a horší manipulací, což společně s připojení k elektřině, znemožňuje cestování, navzdory tomu vás nemusí trápit účet za elektřinu. Spotřeba elektřiny elektrických brousků je zanedbatelná.

Doporučené elektrické brousky na nože:

Elektrický brousek nožů Orava

Tento elektrický ostřič nožů je za nízkou cenu vzhledem k jeho kvalitě. Safírové kotouče, které jsou součástí ostřiče, brousí nože i sekáčky ve dvou stupních. V hrubém stupni broušení a následně v jemném stupni přebroušení. Brousek má vodící drážky pro čepel, které automaticky udržují potřebný úhel. Příkon elektrického ostřiče je 40 W.

Elektrický ostřič nožů se snadno používá. Chcete-li začít, stačí stisknout červené tlačítko umístěné na krytu. Výrobce k soupravě přiložil také jasnou a srozumitelnou uživatelskou příručku, která bude užitečná v případě jakýchkoli pochybností týkajících se používání tohoto zařízení navíc je v češtině. Zařízení má možnost ostření a leštění čepele. Proto se považuje za velmi dobrý brousek na nože.

Podle názorů uživatelů na internetu je tento produkt od značky Orava velmi dobře vyroben. Pouzdro produktu je odolné proti mechanickému poškození. Kromě toho tento model nezabírá mnoho místa a je velmi lehký.

Protiskluzová základna na tomto modelu vám zaručuje pohodlí při ostření nožů a tím i zlepšuje bezpečí vás jakožto uživatele.

Brousek nožů Orava je velmi dobrý elektrický produkt. Příkon zařízení je 40 W. Produkt umožňuje ostření a leštění nože. Na našem trhu ho naleznete za cenu kolem 499 Kč s DPH, což je výrazně příznivá cena. Díky tomu je tento elektrický brousek dostupný doopravdy pro každého. V jeho prospěch tohoto produktu značí i fakt, že na něj jsou na internetu jenom pozitivní recenze.

Elektrický ostřič nožů Profi EH13638

Elektrický ostřič Profi je vybaven 2 brusnými profesionálními kotouči ne kterých lze brousit nože i nůžky. Nůžky se brousí na vnějších otvorech, zatímco nože na vnitřních.Výkon brousku je 20 W.

Elektrický brousek Swift Sharp S 10

Tento multifunkční elektrický brousek má oproti jiným modelům jednu velkou výhodu a tou je možnost napájení z baterií, tudíž nepotřebujete k jeho použití elektrickou síť.

Kromě toho je brousek vybaven usměrňovačem pro vaši bezpečnost.

Pod správným úhlem nabrousí ostřič téměř všechny typů nožů a nůžek.

Materiál

Důležitým faktorem při výběru je i materiál čepeli / kamene.

Přírodní kameny jsou stále méně oblíbeným řešením, které souvisí se skutečností, že mají mnohem levnější a účinnější konkurenci. Ostatní materiály se především opotřebovávají značně pomaleji.

Keramická čepel

Druhým typem materiálu jsou keramické čepele. To je syntetický materiál vyrobený z oxidu hlinitého Al2O3, běžně známého jako hliník. Toto řešení je méně náchylné k ucpávání a je skvělé pro ostření nejpopulárnějších ocelí. Nevýhodou takového materiálu je náchylnost k nerovnoměrnému oděru.

Diamantová čepel

To je dobrý materiál, ale pouze pokud si koupíte osvědčenou značku brousku na nože. Výhodou diamantového brousku je silný materiál, který je po dokonalé úpravě prakticky nezničitelný. Kromě toho tento brousek zajišťuje rychlé a efektivní ostření. Nevýhodou takových brousků je bohužel jejich vysoká cena. Nejlepší řešení bude kupovat modely z různých materiálů, které mají různý stupeň gradace.

Cena

Cena hraje důležitou roli při nákupu jakéhokoli produktu. Musíme však zdůraznit, že v případě brousků je lepší se řídit parametry produktu, solidností výroby nebo známou značkou. Důrazně nedoporučujeme kupovat brousky na nože z bazarů pokud prodejce nenabízí produkty od známé značky. Špatné kameny se rychle opotřebují a nůž nimi naostřený rychle ztrácí svou ostrost. Mezi nejlepší výrobce brousků na nože patří značky jako je Orava, Fiskars, Parkside a další.

Kolik peněz bude nutné investovat do nového ostřiče nožů? To se odvíjí především od toho, zda si chcete zakoupit elektrickou nebo mechanickou variantu brousku nožů. Ty nejlevnější produkty lze zakoupit již za cenu kolem 400 až 500 Kč s DPH což je velmi přijatelná cena. Lze si vybrat brusky i za 1 000 Kč s DPH a výše. Tyto produkty jsou však určeny spíše pro profesionální použití.

Jak správně nože brousit?

Kvalita broušení nožů a sekáčků nezávisí pouze na vybraném ostřiči nožů, ale také na materiálu, ze kterého jsou vyrobené nože. Nerezové nože, které se  domácnostech vyskytují nejčastěji, se brousí hůře než nože z uhlíkové ocele. Nože z uhlíkové oceli se lépe brousí, vydrží déle ostré a především se s nimi lépe řeže a krájí.

Způsob, jak se zcela broušení nožů vyhnout, je pořízení keramických nožů. Keramické nože vydrží ostré velmi dlouhou dobu, ovšem po jejich ztupění musí majitelé vyhledat profesionálního brusiče nožů. Běžné domácí ostřiče keramické nože nenabrousí.

Broušení nožů nenechávejte na poslední chvíli

Nenechávejte nože dojít do stavu, kdy s nimi nerozkrojíte ani rohlík. Broušení takových nožů je náročnější a hrozí poničení čepele.

Pro nože s velmi tvrdou ocelí vybírejte brousky s diamantovými kotouči.

Upřednostňujte brousky, které nabízí dvě fáze broušení.

Nože bruste vždy proti ostří.

Ostřiče nožů po použití vždy očistěte vlhkým hadrem, nikdy pod tekoucí vodou. Brousek otřete do sucha.

I když se cítíte jistě, zacházejte s noži a ostřiči vždy opatrně a zajistěte před dosahem dětí.

Závěrem

V tomto článku jste se dozvěděli o tom, jak vybrat brousek na nože. Pověděli jsme si o důležitých parametrech, které je dobré znát jako je například typ brousku. Teď už víte, zda si koupit elektrický brousek nebo ten mechanický. Brousek je rozhodně dobrým pomocníkem do každé kuchyně.

Doufáme, že jsme vám s tímto úkolem výběru nového brousku na nože pomohli a vy si teď vyberete kvalitní model, který bude přesně podle vašich představ a bude vám fungovat dlouho bez jediné závady. Doufáme, že nože nabroušené tímto produktem budou krájet perfektně.

Nyní už vám k nákupu stačí pouze pár kroků. Stačí si pouze váš vysněný produkt zakoupit v některém z online obchodů a naplnit v něm virtuální košík.

Z tabulky s porovnáním výše se proklikněte na srovnávací server Heureka, kde si můžete porovnat jednotlivé obchody a jejich ceny včetně recenzí a uživatelských zkušeností s konkrétním modelem brousku na nože.

Mohlo by vás zajímat