Menu Zavřeno

Fritovací hrnce

Obsah článku Ukaž

Každý člověk, ať už jste příznivci zdravé a BIO stravy, nebo pořádný jedlík tučného, si rád pochutná na perfektních hranolkách, či smažáku. Na všech těchto pokrmech si Češi velice rádi pochutnávají v restauracích a hospodách, ale co si tyto dokonalé prohřešky kuchyně vychutnat v pohodlí domova? Fritovací hrnec ocení celá rodina a to především tvůrci jídel, protože obsluha je velice snadná a časově nenáročná. V tomto článku se budeme věnovat především druhům, proporcím, údržbě a nakonec samozřejmě jako vždy ceně, kterou si rozdělíme do třech cenových kategorií a představíme si, co od jaké lze čekat.

Fritovací hrnce: Porovnání 10 nejlepších fritovacích hrnců podle hodnocení, testů a recenzí zákazníků

V tomto srovnání jsme pro vás vybrali 10 nejlepších fritovacích hrnců. Jak jsme tyto fritovací hrnce vybírali? Vybrali jsme je podle hodnocení a dostupných recenzí uživatelů a zákazníků. Tyto fritovací hrnce jsme následně seřadili do přehledné tabulky. Tyto přístroje si můžete následně seřadit podle vašich preferencí. Pokud vás například zajímá nízká cena, můžete si seřadit produkty podle orientační ceny s DPH a vybrat si tak nejlevnější a zároveň nejlepší fritovací hrnce.

NázevVzhledPříkon (W)Objem nádoby (l)Možnost mytí v myčceOrientační cena (s DPH)Dostupnost
Tefal Versalio Deluxe 9v1 FR495070Fritovací hrnec Tefal Versalio Deluxe 9v1 FR49507016001,3Ano2699Zobrazit v obchodech
Tefal FR 302130Fritovací hrnec Tefal FR 30213018002,2Ano1999Zobrazit v obchodech
Tefal FR 510170Fritovací hrnec Tefal FR 51017018004Ano2016Zobrazit v obchodech
DeLonghi F 26237Fritovací hrnec DeLonghi F 2623718002,3Ano2405Zobrazit v obchodech
Sencor SFR 9300BKFritovací hrnec Sencor SFR 9300BK18004,8Ano2799Zobrazit v obchodech
Eta 1172Fritovací hrnec Eta 117219653Ano1690Zobrazit v obchodech
DOMO DO465FRFritovací hrnec DOMO DO465FR30004Ano1589Zobrazit v obchodech
SENCOR SFR 7200SSFritovací hrnec SENCOR SFR 7200SS22003,2Ano1424Zobrazit v obchodech
Orava MH-02Fritovací hrnec Orava MH-0215005Ano1903Zobrazit v obchodech
Severin FR 2431Fritovací hrnec Severin FR 243120003Ano1004Zobrazit v obchodech
Po kliknutí na odkaz “Zobrazit v obchodech” budete přesměrováni na srovnávací portál Heureka. Na něm si můžete porovnat ceny jednotlivých obchodů a přečíst si recenze a hodnocení fritovacích hrnců od jejich uživatelů.

Podle čeho vybrat fritovací hrnec?

Návod, jak si vybrat ten správný fritovací hrnec není zas tak složitý. V první řadě je důležité rozmyslet si, na jaký typ potravin budete hrnec nejčastěji využívat. Pokud si neodepřete kvalitně prosmažené hranolky, bude pro vás vhodný klasický fritovací hrnec. Jestliže si i přes malý hřích odepřít co nejvíce oleje, tak zvolte raději horkovzdušnou variantu, která vás zpřístupní i ohřev zeleniny a odprostí vás od co nejvíce oleje. O obou typech se dnes ještě budeme bavit a věnovali jsme jim samostatnou kapitolu. Mezi další důležitým parametrem pro tu správnou volbu je velikost samotného spotřebiče. Pokud si pořídíte výkonnou mašinku, která vám však zabere půlku kuchyně, nejspíše po týdnu skončí ve sklepě. Zvažte tedy mimo výkonu a ceny také velikost, na kterou se při horlivém výběru často zapomene. Dalším parametrem, který je důležitý sledovat je příkon a výkon. Tyto parametry jsou zodpovědné za řádnou rychlost a efektivnost přístroje. Správné doplňky a funkce jsou také na výsledku znát. Zde vám neporadíme jaká funkce je nejlepší, protože každému vyhovuje něco jiného. V následujících kapitolkách se vám je alespoň pokusíme představit a doporučit vám ty nejužívanější. U zbrklejších potenciálních uživatelů se při výběru stává, že nehledí na důležité věci, ale vybírají pouze podle ceny. To je veliká chyba, protože byste měli vybírat alespoň v poměru cena/výkon.

Klasická x horkovzdušná fritéza

Pokud si stále nejste jistí, zda si pořídit klasický fritovací hrnec, nebo raději dát přednost zdravější verzi v podobě horkovzdušného, přečtěte si i tuto kapitolu, kde si rozebereme výhody i nevýhody obou.

Olej

Klasický fritovací hrnec

Při klasickém fritování se potraviny klasicky vkládají do koše, který je součástí každé fritézy. Tento koš s potravinami se pak vkládá do hrnce, který je po okraj naplněný rozpáleným olejem. Tento způsob nemá se zdravím jídlem nic společného a navíc ho doprovází opravdu nepříjemný zápach. Po dokončení smažení se však musí olej vylévat a to po každém užití, což málo kdo dělá. Vylitím oleje do odpadu riskujete jeho ucpání a s ním spojené další komplikace. V dnešní době je možné olej slít do vhodné nádoby a odnést na sběrné místo. Toho všeho jste ušetřeni v případě horkovzdušné fritézy.

Horkovzdušný hrnec

Horkovzdušné hrnce jsou mnohem úspornější na spotřebu oleje. K některým druhům potravin dokonce ani žádný nebudete potřebovat. Výhodou těchto hrnců je také fakt, že smíte použít jakýkoliv olej (určený na vaření), který budete mít po ruce. Takže budete vytvářet zdravější potraviny s tím, že ani váš záchod neutrpí ztrátu kytičky.

Údržba fritovacího hrnce

Klasický fritovací hrnec

Olejová fritéza vyžaduje v první řadě odstranění přepáleného oleje. Tato činnost u starší typů fritéz znamená mastnotu, která může ušpinit jak samotný plášť hrnce, tak i další nádoby nebo kuchyňskou linku. U novějších modelů lze olej vypustit pomocí hadičky nebo vypumpovat pumpou na olej. Kromě fritézy pak budete muset čistit ještě filtry, které při smažení zachytávají nečistoty a dalším jejich úkolem je eliminovat pachy. V případě kovového filtru je doporučovány, čistit ho po každém použití. Papírový filtr zase vyžaduje po určitém času výměnu.

Horkovzdušný hrnec

Horkovzdušné fritézy jsou jednoduché na údržbu. Vnitřní nádobu lze po skončení fritování vyjmout a umýt v ruce nebo myčce společně s dalšími rozebíratelnými částmi. Samotný obal hrnce je pak prakticky čistý a stačí ho pouze otřít.

Rychlost nahřátí

Horkovzdušné fritézy jsou ke smažení připravené cca po třech minutách (podle celkového výkonu přístroje. Ty olejové bývají připravené až tak po 15 minutách.

Cena

Zde se konečně setkáme s výhodou na straně olejových fritéz, protože horkovzdušné fritovací hrnce jsou mnohem dražší než ty klasické. Je to především tím, že horkovzdušné fritovací hrnce musí mít zvláštní plášť a další doplňkové funkce, aby dokázali připravit jak smažené jídlo, tak i zcela bez olejové.

Fritování x smažení

Nejdříve je třeba rozeznat tyto dva pojmy. Fritování – Fritování je tepelná úprava pokrmu podobná smažení. Na rozdíl od smažení je pokrm při fritování celý ponořen do horkého oleje, jeho příprava je proto rychlejší a rovnoměrnější. Rovněž teplotu oleje lze regulovat, a tak nemusí docházet k nezdravému přepálení oleje. Optimální teplota je 180 °C. (Wikipedia) Smažení – Smažení je tepelná úprava pokrmu, při které se pevné kusy polotovaru (masa, masa obaleného v těstíčku, brambor, zeleniny apod.) ponechají po dobu až 15 minut na pánvi v oleji o teplotě značně vyšší (přes 200 °C), než je teplota varu vody. (Wikipedia) Proč tedy stále častěji do domácnosti pořizují k pánvičce i fritovací hrnce, když pánev udělá podobnou službu a je mnohem cenově dostupnější?

  • Fritované jídlo se připravuje ze všech stran zároveň. Tím je dosaženo ideálně rovnoměrného propečení, zároveň je příprava jídla rychlejší než na klasické pánvi.
  • Zejména u nepravidelně tvarovaných surovin (jako například květák) oceníte, že není nutné je každou chvíli obracet. Lehké promíchání je důležité, rozhodně však není nutné zkoumat, která z pěti stran je nejméně osmažená.
  • Fritézy běžně signalizují připravenost k použití. Zejména nejistí kuchaři a kuchařky se tak zbaví obav, že vhodí připravovaný pokrm do příliš chladného či horkého oleje. Takové omyly totiž vedou k zbytečné nasáklosti tukem, nebo naopak ke spáleným okrajům a syrovému středu.
  • Fritovací hrnce disponují nastavitelným termostatem. To zabrání nechtěnému přepalování oleje při příliš vysokých teplotách. Při smažení na pánvi je nutné teplotu kontrolovat.
  • Pro tuto přípravu jídla nepotřebujete sporák. Fritovací hrnec připojíte do zásuvky, což z něj činí poměrně mobilní zařízení. Není žádný problém odvézt jej do minikuchyňky na chatu nebo půjčit ji na víkend přátelům.
  • Ačkoliv se to nezdá, fritované jídlo obsahuje méně tuku než to smažené. Zejména rotační fritézy dokáží připravit křupavější a méně mastné pokrmy než klasické pánve. Dietní zázrak pochopitelně obratem nevykouzlíte, alespoň trochu však svému zažívání ulevíte.

Jak funguje fritovací hrnec?

Horkovzdušné fritovací hrnce

Jak již název napovídá, horkovzdušné fritézy potřebují k přípravě pokrmů horký vzduch. Každý tento spotřebič je vybaven topným tělesem, který vzduch ohřívá na vysokou teplotu. Horký vzduch je uvnitř fritézy rovnoměrně rozháněn ventilátorem. Díky tomu se všechny suroviny opékají stejně. Podívejte se na výběr horkovzdušné fritézy zde.

Klasické fritovací hrnce

Klasické fritovací hrnce jsou jednoduché, protože nalejete olej do hrnce, do mřížky, kterou máte vyndanou, naložíte danou porci připraveného jídla ke smažení a na příslušnou dobu vložíte v košíku potraviny do hrnce.

Typy fritovacích hrnců

Pokud se chceme seznámit s typy friťáků, se kterými se lze na trhu setkat, je třeba i typy rozdělit na dva typy. Podíváme se tedy na typy z hlediska konstrukce a na typy z hlediska fungování.

Konstrukční hledisko

U konstrukčního hlediska se zaměříme především  na vnitřní rozložení koše a taky na umístění topného tělesa, který má vliv na smažení třeba potravin ve strouhance.

Fritovací hrnec se skrytým topným tělesem

S tímto typem se na trhu setkáte nejčastěji. Jak již název tohoto produktu prozrazuje, jde o fritovací hrnec, v jehož vnitřních útrobách neuvidíte topnou spirálu ohřívající samotný olej. Představte si plastové tělo libovolného vzhledu, v němž je zakomponována nerezová vanička, do níž vkládáte drátěný koš s pochutinami určenými k fritování. Tento typ využívá prostor uvnitř na 100% a vanička je nevyjímatelná. Nechybí ani termostat, jenž hlídá správnou teplotu oleje, aby nedošlo k jeho přepálení. Tento typ má však i nepříjemný háček. Jelikož se hrnec nedá (až na víko a drátěný koš) rozebrat, nelze jej omývat v myčce a tak vám bude muset postačit vlhký hadr.

Fritovací hrnec s topným tělesem ponořeným v oleji

Tento typ je v podstatě pravým opakem předchozího. Topné těleso je umístěné přímo v oleji a jedná se o na první pohled rozložitější spotřebič. Tento malý neduh je však kompenzován poměrně značnou praktičností z pohledu složení jednotlivých částí. Tak kupříkladu vyjímatelná nerezová vanička pro smažení. Díky tomu, že její součástí není topné těleso, pohodlně ji vyndáte a umyjete v myčce na nádobí. Další výhodou je, že je spotřebič úspornější díky spirále, která ohřívá olej na přímo. K těmto konstrukčním vlastnostem se pojí i fakt, že není třeba po krátkých intervalech měnit fritovací olej, protože se tak často nepřepaluje.

Rotační fritéza

Rotační fritéza ještě není tak známá, ale její oblíbenost postupně roste. Pakliže to s kvalitním a „zdravým“ smažením myslíte doopravdy vážně, bude to určitě žhavý adept ke koupi. Na první pohled sice vypadá jako friťák se skrytým topným tělesem, ale uvnitř naleznete nakloněnou plochu, v níž se nachází drátěný koš z části ponořený do oleje. Při chodu robofritézy dochází k rotování koše na nakloněném dnu. Potraviny obsahují podstatně méně oleje a získávají lahodnou křupavou kůrku. Při fritování dojde pohybem koše k ochlazování pochutin. Tímto hrnce tedy nejen ušetříte na oleji, ale také na vaše zdraví.

Prodejní hledisko

Dynamické fritézy

Dynamické fritézy nebyli v minulosti až tak oblíbené, jelikož pokrmy z nich byli spíše vysušené, než křupavé. Od jejich vzniku však prošli mnohými změnami a dnes jsou již vybaveny lopatkami, které potraviny uvnitř koše míchají a tak se smaží rovnoměrně ze všech stran. Dražší modely mají 2 oddělené varné zóny a umožňují vám tak připravovat zaráz celý oběd.

Halogenové fritézy

Jsou vybaveny halogenovým infračerveným topným tělesem. Tyto fritézy bývají velmi často vybaveny průhlednými víky nebo dvířky a poznáte je také díky vyšší pořizovací ceně.

Statické fritézy

Připravují pokrmy díky horkému vzduchu, který kolem nich proudí. Tento způsob neumožňuje rovnoměrné smažení potravin a je nutné je během přípravy občas promíchat. Vyznačují se nižší pořizovací cenou.

Parametry pro výběr fritovacího hrnce

Když už tedy známe všechny dostupné typy na trhu a seznámili jsme se i s důležitými hledisky pro výběr, pojďme se zaměřit na samotné proporce, komponenty a parametry těchto spotřebičů. Pokud budete znát i tyto detaily produktu, nemůže se stát, že byste se při výběru sekli.

Objem

Při prvním parametru si dejte bacha na fakt, že objem neznamená velikost spotřebiče. Pokud se bavíme o objemu fritovacích hrnců, jedná se o velikost vnitřního prostoru, který je vám k dispozici při smažení vašich dobrot. Objem nádoby vybírejte podle počtu členů v domácnosti a také podle toho, co vše chcete ve fritéze připravovat. Fritézy jsou k dostání o objemu 1,5 – 12 litrů. Klasické čtyřčlenné rodině postačí objem nádoby v rozmezí 3 – 7 litrů. Jestliže chcete fritézu využívat také ke grilování, nebo k přípravě celého oběda najednou, volte objem v rozmezí 8 – 12 litrů. Fritézy, jejichž objem je v rozmezí 1,5 – 3 litry postačí menší rodině nebo tam, kde je chcete používat výhradně k přípravě hranolek.

Výkon

Výkon se u těchto spotřebičů pohybuje v rozmezí 900 – 1 800 W. S nejnižším výkonem se setkáte pouze v několika málo případech. Nejčastěji se však setkáte s příkonem v rozmezí 1 300 – 1 500 W. Tento příkon je dostačující pro jejich rychlé nahřátí.

Fritovací hrnec: Příkon

Tato hodnota má vliv na dvě zásadní veličiny – rychlost nahřívání a spotřebu elektrické energie. Dá se tedy říci, že s vyšším příkonem se olej rychleji rozpálí a přístroj je tak dříve připraven k provozu, zároveň u toho spotřebuje větší množství energie. U domácích přístrojů se setkáváme s hodnotami začínajícími na 1 000 W a také takovými, které překračují dvojnásobnou hodnotu. Celkový výkon se obvykle pojí také s velikostí fritézy, respektive kapacitou oleje, který je nutné rozehřát.

Funkce fritovacího hrnce

Fritovací hrnce nejsou nějak zvlášť složitá zařízení a tak není divu, že nekonečný seznam základních a doplňkových funkcí tu nečekejte. I tak se však má cenu seznámit s těmi základními, které mají všechny hrnce stejné i s těmi doplňkovými, které najdete spíše u dražších modelů.

Kontrolky

Kontrolky jsou světelné (i zvukové) signalizace, které nás upozorní, když se hrnec nahřeje. . Ta levnější zařízení mají kontrolku, která se rozsvítí nebo zhasne. Dražší přístroje mohou disponovat LCD displejem, jež vám napoví řadu informací a hlavně slouží k programování nejrůznějších funkcí. U fritovacích hrnců s topným tělesem ponořeným v oleji využijete například systém automatického vypínání v okamžiku, kdy je topná spirála mimo nádobu s olejem, respektive mimo své primární místo. Je to praktická funkce a vlastní jí každý hrnec.

Časovač

Časovač umožňuje nastavení času pro jednotlivé pokrmy. Na vypršení času vás některé typy upozorní zvukem a jiné se vypnou automaticky.

Ovládání

Ovládání se u jednotlivých typů liší. Mnohdy se setkáte s přehledným LCD displejem, ale jednodušší zařízení lze ovládat pomocí otočných koleček nebo knoflíků.

Možnost volby teploty

Tato funkce vám umožní připravovat různé druhů pokrmů. Teplotu je možné nastavit v rozmezí 50 – 200°C.

Automatické míchání

Automatické míchání promíchá vaše potraviny za vás. Některé typy mají i svou lopatku umístěnou v koši.

Programy

Jsou dostupné na dražších modelech. Jejich počet roste s cenou, někdy se setkáte se 6 a jindy s 9.

Naplánovaný start

Pokud si chcete předem pokrmy připravit a spustit start až později, lze si u některých modelů libovolně přednastavit čas startu.

Bezpečnost a její funkce

Horkovzdušné fritézy disponují také několika bezpečnostními funkcemi, jako jsou pojistka proti přehřátí, protiskluzové nožičky nebo tepelně izolovaná rukojeť.

Praktické doplňky

Pokud máte rádi komfort a chcete ho znásobit na 100%, jsou tu pro vás i doporučené doplňky, které vám smažení ještě více ulehčí.

Oddělené zásobníky potravin

Některé fritovací hrnce umožňují připravovat více druhů pochutin vyžadujících rozdílnou dobu přípravy. Díky oddělenému koši máte šanci vyjmout jeden z pokrmů dříve, než ten druhý.

Průhledné víko

Jestliže nechcete stále kontrolovat stav fritované pochutiny, volte průhledná víka, skrze něž uvidíte vše potřebné.

Vícevrstvé odizolování

Chcete-li předejít jakémukoliv popálení při přípravě jídla, nepodceňujte izolaci všech rozpálených částí fritovacího hrnce.

Otevírání víka

Dejte přednost variantě, při níž zůstane víko po otevření fritovacího hrnce jeho nedílnou součástí. Při vyndávání smažených potravin není nutné hledat další prostor kolem na odložení horkého víka.

Vylévání oleje z nádoby

Novodobé modely disponují vylévací trubičkou, což přináší daleko snazší, rychlejší a čistší způsob výměny oleje.

Údržba fritovacího hrnce

Zvenku stačí fritovací hrnec pouze omýt navlhčeným hadrem, případně využít speciálních čisticích přípravků. U vnitřního rozložení záleží, zda se jedná o rozložitelný model nebo ne. Pokud máte rozložitelný typ, stačí díly odmontovat a dát do myčky na nádobí. Pokud rozložitelný model nemáte, budete muset vlhčeným hadrem otřít zbytky a dát si pozor na topné těleso a další jemné elektrické zařízení, které se uvnitř hrnce nachází. Pro dokonalé poskytnutí informací tohoto článku vám sem hodíme i pár rad z domácností, které tento hrnec již mají.

  1. Ocet naředěný s vodou funguje jako ideální odstraňovač zažloutlých skvrn utvořených na vaně fritézy.
  2. Na připečené kousky potraviny po stěnách vany slouží speciální škrabky.
  3. Svou roli splní také odmašťovač na nerezové doplňky a spotřebiče v kuchyni.

Fritovací hrnec a jeho cena

Jako vždy si tedy rozdělíme v poslední kapitole fritovací hrnce do třech cenových kategorií a představíme si co od jak lze očekávat.

Cena fritovacího hrnce do 1 000 Kč

Tyto hrnce disponují nižším výkonem a tak je třeba se smířit s tím, že samotný ohřev oleje trvá déle. S vyjímatelnou nádobou raději vůbec nepočítejte, protože se jedná především o hrnce se skrytým topným tělesem. Co se týče funkcí, bude mít tento hrnec jen signalizaci ohřevu.

Cena fritovacího hrnce od 1 000 do 4 000 Kč

Tato cenová kategorie je zlatý střed a doporučuje se všem domácnostem, které si chtějí pochutnat na dobře usmaženém jídle. Tyto hrnce už patří mezi ty výkonnější a někdy už jsou vybaveny i digitálním displejem, díky němuž mají hrnce i mnohem více funkcí. Volit lze převážně fritovací hrnce s topným tělesem ponořeným v oleji a tedy i vyjímatelnou nádobou na olej. Většinu „friťáků“ za tuto cenu můžete umýt v myčce. Těšit se lze i z řady přínosných funkcionalit, mezi něž patří například praktický časovač.

Cena fritovacího hrnce nad 4 000 Kč

U této cenové kategorie můžete počítat s maximálním komfortem v podobě dokonalých funkcí, výkonem ale i designem. V této cenové kategorie lze už najít i zařízení, které jsou určený pro restaurační zařízení.

Likvidace oleje

Jako bonusovou a nestandartní kapitolu jsme ještě věnovali samotné likvidaci oleje, která bývá část složitá. Rozhodně jej nelijte do dřezu či jiného odpadu. Tuk totiž působí v kanalizacích a čističkách odpadních vod velké problémy. Snadno může ucpat i váš odpad. Použitý olej byste měli slít do lahve nebo sklenice a vyhodit na místo, které je k tomu určené. Ideální je odnést slitý olej do kontejneru na použité potravinové tuky. Tyto kontejnery najdete ve stále větším počtu měst. Pokud kontejner nemáte, zaneste tento odpad na sběrný dvůr. Jestliže ani to není ve vašich silách, vyhoďte jej do klasického směsného odpadu (Zdroj: Trideniodpadu.cz).

Fritovací hrnec: Jak často by se měl olej měnit? Který olej bude nejlepší?

Abychom dosáhli dokonalých pokrmů, musíme nejen upravit optimální nastavení fritézy. Je také důležité zvolit správný typ oleje a pravidelně ho měnit. Řepkový olej je zdaleka nejlepší volbou. Má vyšší teplotu zahřívání než slunečnicový olej, takže nehrozí žádné riziko vzplanutí a připálení pokrmů.

Pokud jde o frekvenci jeho výměny, měli bychom to udělat, když si všimneme změny barvy kapaliny na tmavší nebo měnící se vůni. Pokud nevidíme žádné změny, je nejlepší ho po 8 až 10 smažení vyměnit.

Tento problém se netýká fritéz bez tuku, protože v jejich případě nemůžeme použít olej vůbec, nebo můžete do každého smažení přidat jen jednu lžíci oleje.

Fritovací hrnce: Fritovací hrnce a pár slov na závěr

V tomto článku jste se dozvěděli o tom, jak si vybrat nový fritovací hrnec. Pověděli jsme si o důležitých parametrech, které je dobré znát pro výběr tohoto druhu zboží. Doufáme, že jsme vám s tímto úkolem výběru nového fritovacího hrnce pomohli a vy si teď vyberete kvalitní fritovací hrnec, který bude fungovat přesně podle vašich představ a bude vám fungovat dlouho bez jediné závady a ufrituje pro vás spoustu skvělého jídla. Nyní už vám k nákupu stačí pouze pár kroků. Stačí si pouze váš vysněný produkt v podobě nového fritovacího hrnce zakoupit v některém z online obchodů a naplnit v něm virtuální nákupní košík. Z tabulky s porovnáním výše se proklikněte na srovnávací server Heureka, kde si můžete porovnat jednotlivé obchody a jejich ceny včetně recenze a uživatelských zkušeností s konkrétním modelem fritovacího hrnce. Dozvíte se tam také, který fritovací hrnec je kde skladem a za jakou se prodává cenu v různých obchodech.