Konvektomaty jsou vybavením zejména v profesionálních kuchyňských provozech. Výhodou konvektomatu je, že spojuje dohromady výhody parní trouby a horkovzdušné trouby. Vynález a rozšíření konvektomatu je mnohdy označováno jako menší revoluce.
Konvektomat vám umožňuje připravit za pomoci horkého vzduchu či páry pokrm v teplotním rozpětí od 30 °C až po 300 °C. Rozehřátí konvektomatu je velmi rychlé.
V konvektomatu připravíte mnoho jídel a hodí se tak pro větší provozy, které potřebují připravit desítky pokrmů naráz. Mezi hlavní výhody patří úspora vašeho času a času personálu a díky tomu dochází k mnohem rychlejší přípravě pokrmů. Další výhodou je fakt, že konvektomat znatelně šetří vaše provozní náklady. Většina konvektomatů dokáže plně nahradit klasickou troubu, kotle, fritézy a grily. Díky tomu dochází také ke značné úspoře místa v kuchyni.
Při správné přípravě jídla v konvektomatu dokážete připravit mnohem zdravější a chutnější jídla než doposud.
Konvektomaty se stávají čím dál tím více populárnějším gastro vybavením, protože se jedná o velmi efektivní a úsporné gastro vybavení. Hodí se do různých restaurací, hospod či jídelen. Také si můžete vybrat i jednoduché konvektomaty pro domácnost.
Proč si zakoupit konvektomat?
7 důvodů pro koupi konvektomatu
- Šetří vaše provozní náklady
- Konvektomat šetří váš čas
- Jedná se o multifunkční zařízení
- Lze připravovat mnoho různých jídel naráz
- Nedochází k promíchávání chutí a vůní při přípravě více pokrmů
- Nástup provozní teploty se dostaví do několika málo minut
- Znatelná úspora místa v kuchyni
Výběr 10 nejlepších konvektomatů (2025)
Vybrali jsme pro vás těch 10 nejlepších konvektomatů, které jsou dostupné na našem trhu. Jak jsme tyto konvektomaty vybírali? Vybrali jsme je podle hodnocení a dostupných recenzí jejich uživatelů. Tyto modely konvektomatů jsme pro vás seřadili do přehledné tabulky.
Název | Vzhled | Určení | Kapacita jídel (orientační) | Kapacita - počet nádob | Teplotní rozsah | Výkon (v kW) | Orientační cena (s DPH) | Dostupnost |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Retigo Konvektomat O-1011 b | Profi | 150 - 250 jídel | - | 30 - 300 °C | 18 | 226137 | Zobrazit v obchodech | |
Retigo Konvektomat BLUE VISION B- 611b | Profi | 51 - 150 jídel | - | 30 - 300 °C | 10,2 | 225302 | Zobrazit v obchodech | |
Royal Catering Konvektomat RC-SOQ1 | Profi i domácí | 1 | 40 - 220 °C | 2,1 | 9199 | Zobrazit v obchodech | ||
BARTSCHER Konvektomat AT90-DIG | Profi i domácí | 4 | 50 °C - 300 °C | 2,67 | 23367 | Zobrazit v obchodech | ||
NORDline pec FEM04NEGNV | Profi i domácí | 4 | až 280 °C | 3,15 | 20770 | Zobrazit v obchodech | ||
Retigo Konvektomat Blue Vision 2011 b | Profi | 600 jídel | 20 nádob GN 1/1 | 30 - 300 °C | 35 | 522324 | Zobrazit v obchodech | |
Retigo Konvektomat BLUE VISION 623 i | Profi | 30 až 50 jídel | 30 - 300 °C | 4,8 | 164951 | Zobrazit v obchodech | ||
Unox konvektomat ChefLux XV 893 | Profi | 12 nádob GN 1/1 | 30 - 260 °C | 15,8 | 98905 | Zobrazit v obchodech | ||
HENDI Konvektomat H90S | Profi | 50 °C - 300 °C | 2,67 | 17155 | Zobrazit v obchodech | |||
Miele Konvektomat DGC 7645 | Profi | 30 - 225 °C | 3,4 | 106990 | Zobrazit v obchodech |
Nejlepší konvektomaty podle Heureky
Jak vybrat konvektomat
Na trhu je mnoho dostupných modelů konvektomatů a nemusí být úplně jendoduché se vyznat v jejich parametrech. Abyste nemuseli procházet celý internet, sepsali jsme pro vás následující návod na to, jak vybrat konvektomat. Nejprve se podíváme na ty nejdůležitější parametry jako je typ přístroje, kapacita, ovládání, funkce, cena a mnoho dalších důležitých parametrů.
Použití
Mezi konvektomaty jsou zásadní rozdíly podle toho, kde je plánujete používat. Nejčastěji se setkáte s profi konvektomaty, ale můžete se setkat i s konvektomaty, které jsou určeny pro domácnost.
Konvektomaty pro domácnost
Konvektomaty pro domácnost jsou spíše kombinované parní trouby. Tyto modely vám nabízí výhody parní trouby a pečící trouby. Tyto přístroje bývají vybaveny mnoha funkcemi. Můžete využívat kombinované pečení a připravit si tak perfektní chutná jídla, která připravíte velmi jednoduše bez větší námahy.
Konvektomaty pro profesionální použití
Konvektomaty pro profi použití toho nabízejí o mnoho více než parní trouby pro domácnost. Můžete v něm připravit mnoho porcí jídel, tudíž má velkou kapacitu. Šetří čas ve vaší porovozovně. Připravíte v něm jídla chutně a rychle. Dokáže vám ušetřit provozní náklady. Připravíte v něm hranolky, rýži, knedlíky, maso, ryby a mnoho dalšího. Lze v něm připravit prakticky vše na co si vzpomenete.
Automatika vs. Manuál
Patrně se budete rozhodovat, zda vybrat automatický či manuální konvektomat. Výběr se řídí podle toho, co budete v daném konvektomatu připravovat.
Automatický konvektomat
Jeho výhodou je, že dokáže pohlídat vaření a jeho obsluha je jednoduchá. Jednoduše v něm připravíte i složitější pokrmy. Automatické konvektory bývají vybaveny softwarem, který nabízí předpřipravné pokrmy a do těch nejlepších konvektorů si můžete nahrát i vlastní postupy například přes USB port.
Automatický konvektomat nabízí i výhodu při časté fluktuaci vašeho personálu, protože ať už ho bude ovládat kdokoliv, dokáže připravit jídlo v prakticky totožné kvalitě.
Pokud vlastníte více podniků a chcete mít všude stejnou kvalitu jídla, pak je automatický konvektomat jasnou volbou.
Manuální konvektomat
Konvektomaty s manuálním ovládáním se hodí spíše do menších provozů. Možnou nevýhodou je, že musíte mít kuchaře, který si pamatuje všechny recepty a zná postupy. Manuální konvektomat je méně pohodlný, ale je levnější a hodí se pro malé provozovny.
Typ parního systému
Dalším důležitým kritériem při výběru je, jakým systémem tvorby páry je daný konvektomat vybaven. Můžete si vybírat z modelů, které nabízejí buď nástřikový systém nebo bojlerový systém tvorby páry. Oba dva systémy nabízejí prakticky identicky připravená jídla. Hlavní rozdíl je ve varném nastavení.
Bojlerový systém
S bojlerovým systémem se setkáte spíše u větších konvektomatů. Nevýhodou tohoto systému je vyšší cena. Výhodou je, že dokáže rychleji předávat teplo. Bojlerový sytém je vhodný do provozů, které mají velkokapacitní kuchyni.
Nástřikový systém
Nástřik je systém, který funguje tak, že voda proteče tryskou na ventilátor, který je umístěný v komoře. Ventilátor vodu následně rozprašuje a z té se stane mlhovina a při dopadu se z ní stává pára. Tento systém je mnohem jednodušší než bojlerový. Setkáte se s ním u menších přístrojů a hodí se pro menší provozy.
Kapacita
Před nákupem konvektomatu byste si měli být jistí, pro kolik lidí vaříte či budete vařit. Kapacitu nám ovlivní hlavně počet přihrádek / polic a celková velikost konvektomatu. Můžete si vybírat z konvektomatů, které připraví jídla pro pár lidí nebo si můžete vybrat z konvektomatů, které dokáží připravit jídla až pro 250 lidí.
Kapacita se udává v gastro nádobách (GN). Velikost GN 1/1 odpovídá 530 mm x 325 mm a hloubce 65 mm.
Vyberete si z konvektomatů:
- do 50 jídel – 3 až 5 gastro nádob (GN 1/1)
- 50 – 150 jídel – Kapacita 5 až 7 gastro nádob (GN 1/1) – Můžete si též vybrat z kombinace 3 GN 1/1 + 5 GN 1/1. Pro školní jídelny je vhodnější konvektomat o kapacitě 7 až 10 GN 1/1.
- 150 – 300 jídel – Ty nejlepší konvektomaty jsou schopny připravit až 250 jídel. Pro větší kapacity budete potřebovat i několik konvektomatů naráz. Můžete si vybírat z kombinace 6 GN 1/1 + 10 GN 1/1 nebo z kombinace 10 GN 1/1 + 10 GN 1/1.
Je výhodné mít mnoho různých nádob a alespoň jeden rošt.
Ovládání konvektomatu
Konvektomaty nabízejí různé ovládání. Mohou mít různá tlačítka. Způsob ovládání se liší podle toho, zda jste si vybrali automat nebo manuál.
Můžete si vybírat z těchto druhů ovládání:
- Mechanické ovládání – Konvektomat ovládáte pomocí tlačítek, koleček a různých přepínačů.
- Dotykové ovládání – Ovládání dotykem. Absence tlačítek. Funguje podobně jako váš chytrý mobilní telefon. S tímto ovládáním se setkáte především u dražších modelů.
- Kombinace dotykového a mechanického – Tento druh kombinuje dva výše zmíněné druhy ovládání.
Na konvektomatech toho můžete ovládat doopravdy hodně. Nejčastěji budete kontrolovat horký vzduch a přepínat mezi vařením, kombinovaným režimem či regenerací. Můžete si také nastavit požadovanou teplotu. U automatických konvektomatů si vyberete jednotlivé programy.
Materiál
Prakticky všechny konvektomaty jsou vyrobeny z pevné nerezové oceli.
Materiál by vás měl zajímat především u nádob a dalšího příslušenství. Vždy byste se měli ujisti, že nádoba, kterou se chystáte použít, je dostatečně tepelně odolná. Nejvhodnější jsou nádoby, které jsou vyrobeny z kovu.
Funkce konvektomatů
Konvektomaty nabízejí mnoho různých funkcí, které vám ulehčí přípravu jídel a celkové používání.
- Gril – Umožní vám jednoduše grilovat.
- Teploměr – Díky němu jednoduše hlídáte teplotu jídla.
- Automatické otevření konvektomatu – Tato funkce – motorické otevírání výsuvného panelu – vám umožní otevřít konvektomat stisknutím pouze jednoho tlačítka.
- Automatické čištění – Funkce, která vám ulehčí spoustu času a nervů. Dokáže sama vyčistit váš konvektomat. Více v kapitole čištění a péče o konvektomat níže.
Na trhu je mnoho rozdílných konvektomatů a každý nabízí svoje užitečné funkce.
Cena konvektomatu
Cena je důležitým kritérium a u konvektomatu bude zajímat asi naprosto každého. Konvektomat je přístroj, který není úplně levný, ale jedná se o investici, která vám přinese úsporu v dlouhodobém používání. Cena se odvíjí od toho, za jakým účelem chcete daný konvektomat používat. Nejdražší modely jsou pro velké provozy s mnoha strávníky.
Nejlevnější modely konvektomatů s cenou do 10 000 Kč
Zde si vyberete malé konvektomaty. Hledejte zde spíše konvektomaty pro domácí použití.
Cenové rozpětí od 10 000 Kč do 20 000 Kč
Tato cenová kategorie vám nabídne výrazně lepší domácí konvektomaty. Mají poměrné malé rozměry a kapacita je pro pár strávníků. Naleznete zde již i použitelné funkce.
Cenové rozpětí od 20 000 Kč do 50 000 Kč
V této cenové kategorii naleznete přístroje, které se dají použít i do profi provozů. Pokud máte menší provoz do 50 strávníků, vyberete si modely v této cenové kategorii.
Cena 50 000 Kč a více
Pokud máte restauraci či větší profesionální provoz, vyberete si zde vhodné konvektomaty. Pokud potřebujete připravit desítky pokrmů najednou, budete vybírat v této cenové kategorii. Ty nejlepší modely vám jsou schopny připravit počet porcí i pro několik stovek strávníků v jeden moment. Nejdražší konvektomaty mohou překročit cenu i přes půl milionu Kč.
Čištění a péče o konvektomat
Čištění konvektomatu je zřejmě nejméně zábavnou věcí na vaření. Práci vám ulehčí samočistící funkce. Konvektomaty s touto funkcí vám sami vyčistí konvektomat podle zvoleného programu čištění. Pokud však dospějete k tomu, že modely s touto funkcí jsou příliš drahé, budete si muset vystačit se speciálními čistícími prostředky.
Závěrem
V tomto článku jsme si pověděli o tom, jak vybrat konvektomat. Zaměřili jsme se na nejdůležitější parametry. Doufáme, že jsme vám s tímto úkolem pomohli a nyní máte mnohem lehčí výběr nového konvektomatu. Při výběru se především zaměřte na kapacitu daného produktu. Doufáme, že vám váš nový konvektomat bude věrně sloužit po mnoho let a ulehčí tak vašemu provozu či ulehčí vaření ve vaší domácnosti.