Menu Zavřeno

Kuchyňské nože

kuchyňské nožeNože všeobecně jsou neodmyslitelnou součástí našich životů a jsou potřeba v mnohých situacích i mimo kuchyň, avšak dnes si podrobně rozebereme právě ty, co nám v kuchyni pomáhají.

Ačkoliv je tato činnost (vaření) ne pro každého příjemná záležitost a někdo zkrátka neoplývá uměním šéfkuchaře, kuchyňský nůž budete potřebovat i na nakrájení jablka a proto je tento článek pojat rozsáhle, aby se v něm i neznalý dokonale vyznal a vybral si ten pravý nůž pro něj.

Proč je důležité si vybrat ten správný nůž? Je to prosté, jelikož zvolíte-li špatný, hrozí zranění vás i zničení samotného nože. Každý druh má svůj účel a proto se kuchyňské nože z velké části prodávají o celých sadách.

V tomto článku si tedy vysvětlíme základní parametry, které je potřeba pro nákup znát, ukážeme si ty nejlepší nože dle testů, popíšeme si správnou údržbu i skladování a jako vždy nakonec si kuchyňské nože rozdělíme do tří cenových kategorií a představíme si, co od jaké lze očekávat.

Kuchyňské nože: Porovnání 10 nejlepších kuchyňských nožů podle hodnocení, testů a recenzí zákazníků

V tomto srovnání jsme pro vás vybrali 10 nejlepších kuchyňských nožů. Jak jsme tyto kuchyňské nože vybírali? Vybrali jsme je podle hodnocení a dostupných recenzí uživatelů a zákazníků. Tyto kuchyňské nože jsme následně seřadili do přehledné tabulky. Tyto produkty si můžete následně seřadit podle vašich preferencí. Pokud vás například zajímá nízká cena, můžete si seřadit kuchyňské nože podle orientační ceny s DPH a vybrat si tak nejlevnější a zároveň nejlepší kuchyňský nůž.

NázevVzhledNožů v sadě (ks)Orientační cena (s DPH)Dostupnost
WÜSTHOF nůž Classic Ikon cr?me 20 cmKuchyňský nůž WÜSTHOF nůž Classic Ikon cr?me 20 cm13139Zobrazit v obchodech
Tescoma Nůž japonský AZZA SANTOKU 18cmKuchyňský nůž Tescoma Nůž japonský AZZA SANTOKU 18cm1519Zobrazit v obchodech
Tescoma Blok na nože AZZA, se 6 nožiKuchyňský nůž Tescoma Blok na nože AZZA, se 6 noži62199Zobrazit v obchodech
Fiskars 978791 sada nožů Edge 5ksKuchyňský nůž Fiskars 978791 sada nožů Edge 5ks52290Zobrazit v obchodech
Fiskars 1023811 Functional Form 5 ksKuchyňský nůž Fiskars 1023811 Functional Form 5 ks51099Zobrazit v obchodech
Fiskars 1014190 Functional Form 5 ksKuchyňský nůž Fiskars 1014190 Functional Form 5 ks51799Zobrazit v obchodech
Fiskars Functional Form 1018781 Sada nožů 7ksKuchyňský nůž Fiskars Functional Form 1018781 Sada nožů 7ks72190Zobrazit v obchodech
Klarstein Kissaki sada nožůKuchyňský nůž Klarstein Kissaki sada nožů71359Zobrazit v obchodech
Klarstein Katana 8Kuchyňský nůž Klarstein Katana 882199Zobrazit v obchodech
Orion Nůž kuchyňský nerez sada 5 ksKuchyňský nůž Orion Nůž kuchyňský nerez sada 5 ks5699Zobrazit v obchodech
Po kliknutí na odkaz “Zobrazit v obchodech” budete přesměrováni na srovnávací portál Heureka. Na něm si můžete porovnat ceny jednotlivých obchodů a přečíst si recenze a hodnocení kuchyňských nožů od jejich uživatelů.

Jak vybrat kuchyňský nůž

V tomto odstavci si představíme základní otázky, které byste si měli klást ještě před samotným zaměřením na parametry a ceny. Je třeba znát základní rozdíly mezi kuchyňským a kuchařským nožem a také rozdíl v materiálu, který se základně rozděluje na keramické a nerezové. V neposlední řadě je také dobré znát účely využití a zamyslet se nad tím Vaším, abyste zvolili ten správný nůž pro vás.

Jaký je rozdíl mezi kuchyňským a kuchařským nožem?

Tato otázka by vás třeba ani v první řadě nenapadla, ale je dobré na ní znát odpověď ať už si nůž kupujete přes internet, nebo ve specializované prodejně.

  • Kuchyňský nůž je v podstatě obecné označení nožů používaných v běžné kuchyni.
  • Kuchařský nůž značí, že se jedná o profesionální nůž používaný nejen v domácnostech, ale také šéfkuchaři ve špičkových restauracích. Pokud tedy neváháte do nože trochu více investovat, dopřejte si luxus a krájejte jako šéfkuchaři.

Jaký je rozdíl mezi keramickým a nerezovým nožem?

Rozdíl mezi nerezovým a keramickým nožem poznáte na první pohled, protože nože nerezové se lesknou už z dálky, kdežto keramické nože jsou matné. Ale to je jen otázka vkusu.

  • Keramické nože při krájení zachovávají v ovoci a zelenině vitamíny. To ocení především maminky, které připravují zeleninové pokrmy pro své děti, ale i všichni příznivci zdravého životního stylu. Keramická čepel je navícvelmi pevná a odolná a nůž vám tedy bude dlouho spolehlivě sloužit. Keramické nože můžete mýt v myčce na nádobí, aniž byste se museli obávat, že se vám poškrábají.
  • Nerezové nože se vyznačují extrémní odolností, neobyčejnou pevností a velkou ostrostí.Jsou vhodné především na maso, ale můžete s nimi krájet i zeleninu, ovoce, bylinky, prostě vše, co vás napadne.

Rozmyslete si účel využití kuchyňského nože..

Než se rozhodnete pro nákup nějakého nože, zamyslete se, na co ho potřebujete a co s ním budete nejčastěji krájet. Jestliže je vaše odpověď „všechno“ od brambor až po řízky, bude pro vás tím pravým univerzální nůž. Jeho výkony nejsou úplně ideální, ale poradí si s každou potravinou. Pokud se vaření a přípravě pokrmů věnujete více, zaměřte se na specializované nože, které mají velikost, materiál a tvar čepele i celého nože dokonale přizpůsobené konkrétním surovinám. Na trhu najdete speciální vykosťovací, filetovací, steakové i dekorační nože.

Pokud si zařizujete svou kuchyň a potřebujete více kusů najednou, zvažte nákup celé sady nožů, kde najdete nejpoužívanější typy. Sady jsou často doplněny dřevěnými bloky, které slouží jako stojan.

Typy kuchyňských nožů

Nůž univerzální

Univerzální nůž je dobře vyvážený, poznáte jej podle středně dlouhé ocele pohybující se mezi 10 až 15 cm. Využijete je na krájení všech druhů potravin.

Nůž na maso

Má masivní čepel o délce až 20 cm. Slouží především pro porcování syrového, ale i tepelně upraveného masa.

Nůž na šunku

Jeho čepel je štíhlá a dlouhá asi 30 cm. Používá se na ořezávání šunek různých velikostí.

Nůž na sýr

Tento nůž vždy bezpečně poznáte, jelikož má perforovanou čepel s několika otvory a zatočenou vidličkou s dvěma trny.

Nůž na máslo

Disponuje výrazně zaoblenou čepelí s délkou pohybující se mezi 10 a 12 cm. Zaoblenou čepelí jde dobře mazat máslo, sýr i margaríny.

Nůž na pečivo

Vyznačuje se 20 až 30 cm dlouhou čepelí, jejíž ostří je na konci obloučkovitě zvlněné. Díky tomu snadno proříznou kůrku i nadýchané pečivo.

Nůž na ovoce a zeleninu

Čepel je dlouhá 15 až 22 cm. Na krájení měkkých plodů je vhodné použít nůž se zvlněným ostřím, které si snadno a rychle poradí s tuhou slupkou i měkkou dužinou.

Nůž loupací

Stejně jako škrabka se používá pro loupání slupek z ovoce či zeleniny. Charakteristická je pro ně 4-10 cm dlouhá čepel se špičatým horem zahnutým dovnitř. Díky tomuto provedení se slupka snáz loupe a jednoduše se vykrajují nedostatky.

Nůž dekorační

Jedná se o model, který slouží k vykrajování či krájení ovoce, zeleniny, másla i sýru. Ostří a čepel jsou perforovány či upraveny tak, aby měl řez různé tvary.

Nůž filetovací

Poznáte jej podle dlouhé pružné čepele, která může měřit 15 až 25 cm. Využívají se pro čištění a filetování ryb.

Nůž vykosťovací

Je charakteristický dlouhou a úzkou čepelí, která vede do špičky. Díky tomuto provedení se hodí pro oddělování kostí a kloubů od masa. Čepel může měřit 10-16 cm.

Nůž steakový

Používá se pro porcování masa přímo na talíři tak, aby z něj nevytekla drahocenná šťáva. Čepel dosahuje délky 12-14 cm. Čepel je velmi ostrá a poradí si i masem zcela vypečeným.

Nůž japonský

Japonské kuchyňské nože jsou charakteristické svojí ostrostí a tenkou čepelí. Ryby i zeleninu nakrájíte na přesné kousky. Čepel je vyrobená z velmi tvrdé oceli náchylnější ke korozi. S noži se tedy musí zacházet opatrně a ihned po umytí je potřeba je usušit. Pro broušení se nepoužívá ocílka, ale jemné brusné kameny.

Sekáčky

Speciální typ nožů, jejichž masivní čepel má obdélníkový tvar, a přitom je kolébkovitě prohnutá. Délka ostří je 15-25 cm, výška zhruba 5 cm. Sekáčky se používají pro porcování a sekání velkých kusů masa.

Parametry pro výběr kuchyňského nože

Konečně se dostáváme k samotným parametrům. Jsou to údaje, které je třeba sledovat při výběru konkrétního nože. Vybrali jsme ty nejdůležitější parametry, na které je třeba brát zřetel s ohledem na následné využití vašeho vybraného produktu.

Podíváme se tedy blíže na kvalitu, materiál čepele i rukojeti, na samotnou čepel co se týče tvaru, ostří i klínu. Následně nás čeká pár větiček o záštitě nože a samotné ideální hmotnosti, která úzce souvisí s vyvážeností.

Kvalita

Kvalitu nože hodně ovlivňuje tvrdost a houževnatost materiálu. Nože musí mít vyváženou tvrdost, pružnost a odolnost vůči korozi. Tvrdost najdete pod označením HCR a dosahuje hodnot 52 až 60. Přičemž HCR 52 je stanoveno jako minimum a HCR 60 představuje vysokou tvrdost.

Některé moderní oceli na výrobu nožů dosahují tvrdosti 64 až 68 HCR.

Tvrdost materiálu je jen jedním z faktorů, který určuje kvalitu nože, protože platí, že čím je ocel tvrdší, tím je čepel křehčí. Tvrdé nože se hůře brousí, ale zároveň mají trvanlivější ostří.

Materiál

Nože, ať už jde o čepel, nebo rukojeť se vyrábí z různých materiálů. Právě materiál a způsob výroby má největší vliv na kvalitu a funkčnost nože. Samozřejmě je třeba počítat s tím, že s kvalitnějším materiálem nám roste i cena.

U čepelí tedy lze určit tři základní materiály:

  • Ocel
  • Keramika
  • Bambus

Ocelové nože

U ocelových nožů je třeba brát zřetel na fakt, že existují různé druhy. Existují nože z nerezové oceli, uhlíkové oceli, nebo také vysoce odolné damaškové oceli.

Nerezová ocel je slitinou železa a dalších prvků, k nimž patří chrom molybden nebo třeba nikl, které zvyšují odolnost materiálu proti korozi.

Uhlíková ocel je měkčí a méně odolné vůči korozi než ty z nerezové oceli. Jejich výhodou je snadné broušení. Nejodolnějším druhem je damašková ocel, která kombinuje měkčí a pružnější ocel s tou tvrdou.

Damašková ocel, je často zvaná také damascénská, ocel stojí na principu vrstvení dvou druhů oceli. Jeden s vysokým obsahem uhlíku, jenž je velice tvrdý, ale křehký, a druhý měkčí a ohebnější s nižším obsahem uhlíku. Výsledná směs v sobě kombinuje jak tvrdost, tak ohebnost. Na první pohled poznáte damaškovou ocel podle mramorování, které je patrné na povrchu. U levných nožů z damaškové oceli, jejichž cena se pohybuje v řádech stovek korun, buďte obezřetní a zjistěte si, zda se nejedná o napodobeninu, u níž je na běžnou ocel natištěný vzor připomínající vrstvení, ale jinak nemají s kvalitními noži z damaškové oceli nic společného.

Keramické nože

Tyto nože se vyrábí ze zirkonu uhličitého a nevstřebávají pachy ani vůně, takže neovlivňují výslednou chuť jídla. Nevýhodou je vyšší křehkost.

Pokud spadnou na zem nebo narazí do něčeho tvrdého, mohou se zlomit. Jsou ideální volbou na měkké potraviny, jako jsou ovoce a zelenina, v nichž zachovávají všechny vitamíny a minerály.

Bambusové nože

Jsou lehké a při krájení potravin na talířích či jiném nádobí nezpůsobují nevzhledné zářezy. Hodí se na porcování zeleniny, ovoce, másla a sýrů. Jejich ostří se dá snadno nabrousit.

Materiál rukojeti

Ta může být z:

  • Dřeva

Dřevěné rukojeti jsou příjemné na dotek, ale musíte je občas ošetřit voskem, aby si udržely hladký povrch.

  • Kovu

Kovové rukojeti jsou pevné a odolné. Jejich nevýhodou je hladký a v kombinaci s vodou kluzký povrch.

  • Plastu

Stříkaná plastová rukojeť je náchylnější k poškození než ta přinýtovaná a při větším tlaku může prasknout.

Čepel

Čepeli je třeba krom materiálu věnovat samostatnou kapitolu, jelikož na té z celého nože logicky závisí nejvíce. Podíváme se tedy na tvary čepelí, ostří, délku i klín.

Tvar čepele

Tvar čepele by měl odpovídat některému z klasických typů kuchyňských nožů. Tvar je vždy přizpůsoben účelu, pro který je nůž využíván. Tvar tedy vybírejte vždy podle toho, zda ho chcete na plátkování masa, na krájení zeleniny a ovoce, na vykosťování, na filetování atd. Velmi oblíbené jsou nože univerzální, které můžete použít téměř na vše.

  • čepel s hladkým ostřím – krájení zeleniny, masa a ovoce
  • čepel s vlnitým ostřím – krájení pečiva
  • čepel s pilovitým ostřím – nejčastěji se používají na krájení rajčat

Ostří čepele

Ostrost je nejdůležitější vlastností nože. Ostří nože by mělo být po celé délce čepele, tj. od špičky až k záštitě. Někdy můžete natrefit na nůž, u kterého ostří končí kousek před záštitou. S takovým nožem se vám může hůř pracovat. Ostří by mělo být hladké a rovnoměrně opracované.

Ostří je to, co budete postupem času u nože vnímat nejvíce. Všeobecně platí, že čím vyšší je tvrdost materiálu, tím bude ostří trvanlivější.

Je třeba si však uvědomit, že čím tvrdší materiál zvolíte, tím křečí bude nůž.

Žádný nůž se také nevyvaruje opotřebení, však volba správného ostří ovlivní délku takového opotřebení.

Většina nožů vyžaduje po zakoupení nejdříve pořádně naostřit, ale hodně kvalitní kousky nebo keramické nože můžete zapřáhnout rovnou do ostrého provozu. Osvědčeným testem ostrosti nože je krájení rajčete. Pokud nůž měkké rajče rozkrojí, aniž by ho rozmačkal, je považován za ostrý.

Klín čepele

Klín čepele by se od tupé k ostré straně měl zužovat v klínovitém tvaru. Jen tak si můžete být jisti správnou tuhostí nože a také tím, že snadno projde potravinami. Je-li čepel stejně široká ve všech svých částech, je nůž pravděpodobně vyroben z plechu, což není znamení kvalitního nože.

Délka čepele

Pokud u výrobku nebude rovnou účel použití daného nože, můžete se také řídit délkou čepele. Každá délka je totiž vhodná na krájení jiného druhu potravin.

  • loupací (vykrajovací) nože – vhodná délka čepele je pod 10 cm
  • dekorační nože – vhodnou délkou čepele max. 8 cm
  • nože na ovoce a zeleninu – délka čepele bývá u těchto nožů stanovena na 12 až 15 cm
  • nože na maso – dlouhá čepel o velikosti 15 až 20 cm
  • nože na pečivo – bývá nejčastěji s dlouhou čepelí o velikosti 20 cm

Záštita nože

Důležitou roli především kvůli bezpečnosti hraje záštita mezi rukojetí a ostřím, která by měla zabránit sklouznutí prstů na ostří.

Může být kovová jako součást čepele, nebo může být se stejného materiálu jako rukojeť a vesměs je jedno, jakou zvolíte, musí ovšem plnit svůj účel. Některé levnější nože záštitu postrádají, takovým se doporučujeme vyhnout. Pokud najdete nůž bez záštity u nějaké kvalitní značky, pravděpodobně se jedná o designový kousek.

Rukojeť

Rukojeť svíráme dlaní, a proto by nám měla dobře padnout do ruky a zároveň by tvar rukojeti měl bránit sklouznutí ruky na čepel. Protiskluzová úprava je proto výhodou.

Rukojeť slouží k uchopení nože a ovlivňuje celkové pohodlí při manipulaci s nožem. Svíráme ji dlaní, a proto by nám měla dobře padnout do ruky a zároveň by tvar rukojeti měl bránit sklouznutí ruky na čepel. Protiskluzová úprava je proto výhodou.

Rukojeť slouží k uchopení nože a ovlivňuje celkové pohodlí při manipulaci s nožem. Svíráme ji dlaní, a proto by nám měla dobře padnout do ruky a zároveň by tvar rukojeti měl bránit sklouznutí ruky na čepel. Protiskluzová úprava je proto výhodou.

Čepel by měla v rukojeti pevně sedět. Pokud rukojeť není celistvou součástí nože, je nejčastěji tvořena dvěma střenkami upevněnými k noži nýtováním. Nikde nesmí být volné místo nebo spoje, kde by se mohly usazovat bakterie. Nesmí se na ní nacházet žádné hrbolky ani nerovnosti. Rukojeť by měla být optimálně vyvážená s čepelí.

Co se týče materiálu rukojetí, už jsme si ho říkali výše v podkapitole “materiály”, ale pro jistotu si sem dáme shrnutí.

  • Dřevo

Dřevěné rukojeti jsou příjemné na dotek, ale musíte je občas ošetřit voskem, aby si udržely hladký povrch.

  • Kov

Kovové rukojeti jsou pevné a odolné. Jejich nevýhodou je hladký a v kombinaci s vodou kluzký povrch.

  • Plast

Stříkaná plastová rukojeť je náchylnější k poškození než ta přinýtovaná a při větším tlaku může prasknout.

Hmotnost kuchyňského nože

Pokud svíráte nůž delší dobu, přijde vám vhod, aby nůž byl při práci pohodlný. Čím bude nůž lehčí, tím snáze s ním budete manipulovat, ale zároveň je u lehké čepeli větší riziko poškození.

Těžké nože jsou sice „nepříjemnější“ u delší práce, za to jsou však mnohem více odolné vůči poškození a všeobecně se můžou chlubit delší životností.

Hmotnost se liší podle velikosti a druhu materiálu. Malé nože váží pouhých několik desítek gramů, ale masivní sekáčky na maso mohou mít hmotnost větší než 1 kg.

Starostlivost a údržba kuchyňského nože

Před samotným závěrem článku o kuchyňských nožích si také řekneme základy práce s nimi. Je to důležité, aby celá skládačka zapadala do sebe, a aby jste nevyhazovali peníze zbytečně z okna.

Řekneme si tedy něco o ukládání, správné údržbě i používání a nakonec si popíšeme i samotný proces broušení.

Správné uložení nože

Životnost nože ovlivňuje mimo jiné i správné ukládání nože během doby, kdy se nůž nevyužívá. Pokud budete nůž skladovat společně s ostatními nebo dalším kuchyňským náčiním, může rychle dojít k jeho ztupení nebo poškození ostří. Nejlepším řešením je nože skladovat v dřevěném stojanu na kuchyňské nože nebo na magnetickém držáku, kde se nebudou vzájemně dotýkat.

Údržba a čištění

Veliké dilema je, zda se smějí nože mýt v myčce na nádobí. Odpověď je, že ne, i když to občas výrobci na obalu doporučují. Agresivní chemické čištění způsobuje mikroskopické narušování povrchu a nože by mohly ztratit některé z deklarovaných vlastností. Umývejte je ve vlažné vodě, jemným čisticím prostředkem, měkkou houbičkou bez hrubé abrazivní vrstvy a hned po použití, aby na čepeli nedošlo k zasychání zbytků.

Používání

Ke správnému používání se lze řídit pouze jednou prostou radou – a to, abyste nůž nepoužívali k účelu, ke kterému není určen. Jak už bylo totiž několikrát řečeno – můžete ohrozit sebe i životnost nože.

Broušení

Každý nůž je třeba brousit, ať už méně, či více. Svěřit je můžete do rukou profesionálů v brusírnách nebo si je doma nabrousit sami pomocí ručního brousku či elektrické brusky s kotoučem na broušení kuchyňských nožů. Používání brusného kamene nebo ocílky vyžaduje určitou zručnost.

Čeho se při práci s nožem vyvarovat?

  • Nikdy nepoužívat tupý nůž.
  • Krájejte se zpevněnou rukou a při přitlačení dávejte pozor, aby vám nůž nesklouzl ke zbytkům prstů.
  • U přenášení nožů pozor! Zabalte jej raději do utěrky, nebo bezpečnostního obalu na to určený.
  • Nenechávejte tento nebezpečný předmět nikde ležet a už vůbec né na kraji stolu, či kuchyňské linky.

Cena kuchyňských nožů

Konečně se dostáváme k poslední kapitole článku. V této kapitole si jako vždy rozebereme tři cenové kategorie, do kterých lze kuchyňské nože rozdělit, a představíme si, co od jaké lze očekávat.

Berte však na zřetel fakt, že kvalita u kuchyňských nožů je k nezaplacení a tak se rozhodně vyplatí do takových předmětů investovat i vyšší částku. Nebudete totiž své investice i dlouhá leta litovat.

Cena kuchyňských nožů do 700 Kč

V této cenové kategorii získáte jakýkoliv druh nože (dle účelu využití) a dokonce se i zde lze setkat s označení „profesionální“. Většina těchto nožů je vyrobena z nerezové oceli a disponuje plastovou rukojetí. Lze se výjimečně setkat i s některými z keramických materiálů.

Cena kuchyňských nožů od 700 Kč do 2 000 Kč

Zde se již standardně setkáte s keramickými noži. Dokonce se s cenou vejdete i do méně kvalitních setů. Stejně jako v předcházejícím případě hraje prim nerezová ocel, obvykle ve spojení s kovou střenkou. Ta může být i plastová s adekvátním pogumováním.

Cena kuchyňských nožů od 2 000 Kč a výš

V této kategorii se lze setkat se sety pro klasické účely domácností, ale především už s opravdu profesionálními noži, se kterými krájí pravý šéf kuchaři. Jelikož tato cenová kategorie není limitovaná částkou, prakticky lze říct, že se zde setkáte se vším, co má kvalitu a ověřenou značku. Lze se tu setkat s částkami převyšující i 40 000 Kč s DPH.

Kuchyňské nože: Kuchyňské nože a pár slov na závěr

V tomto článku jste se dozvěděli o tom, jak si vybrat nové kuchyňské nože. Pověděli jsme si o důležitých parametrech, které je dobré znát pro výběr tohoto druhu zboží. Doufáme, že jsme vám s tímto úkolem výběru nového kuchyňského nože pomohli a vy si teď vyberete kvalitní nože, které budou přesně podle vašich představ a vydrží vám krájet po hodně dlouhou dobu.

Nyní už vám k nákupu stačí pouze pár kroků. Stačí si pouze váš vysněný produkt v podobě nového kuchyňského nože zakoupit v některém z online obchodů a naplnit v něm virtuální nákupní košík.

Z tabulky s porovnáním výše se proklikněte na srovnávací server Heureka, kde si můžete porovnat jednotlivé kuchyňské nože a jejich ceny včetně recenze a uživatelských zkušeností s konkrétním modelem kuchyňského nože. Dozvíte se tam také, který kuchyňský nůž je kde skladem a za jakou se prodává cenu v různých obchodech.

4.9/5 - (11 votes)

Mohlo by vás také zajímat