Jste milovníky čerstvé ovocné či zeleninové šťávy a žijete zdravým životním stylem? Pak jistě zvažujete koupi odšťavňovače, díky němuž budete doma mít vždy čerstvou a kvalitní šťávu plnou vitamínů, minerálů a enzymů.
Když si šťávu lisujete sami, máte zaručeno, že šťáva je čerstvá, bez konzervačních látek a vyrobená z kvalitních surovin. Můžete vytvářet nekonečné množství kombinací různých chutí a posléze využijete i dřeň, která během odšťavňování vznikla. Příprava nápojů s odšťavňovačem je výrazně jednodušší a připravíte nápoje plné živin a vitamínů.
V tomto článku vám poradíme s výběrem odšťavňovače. Podíváme se na nejprodávanější a nejlepší modely (porovnání nej modelů) a na důležité parametry, tipy a prvky, které je nutné znát k výběru tohoto typu produktu.
Není šťáva jako šťáva…
Víte, jaký je rozdíl mezi čerstvě vymačkanými šťávami?
I v čerstvě vylisovaných šťávách jsou výrazné rozdíly v jejich kvalitě, množství vitamínů, minerálů a enzymů. Kvalitu šťávy ovlivňuje způsob její extrakce z vlákniny surovin.
Hlavními faktory, které mají na kvalitu šťávy vliv, jsou kyslík vháněný do šťávy, teplo a šetrnost lisování:
Kyslík vháněný do šťávy při vysokých otáčkách ve šťávě způsobuje oxidaci, která ničí enzymy.
Je-li šťáva při odšťavňování následkem vyššího tření více zahřívána, odumírají v ní enzymy, které jsou pro náš organismus prospěšné. Rozdíl v teplotě vzniklé během lisování může být v závislosti na otáčkách a stáří či otupení hrotů na sítech i několik stupňů Celsia.
Šetrnost přípravy šťávy ovlivňuje narušení buněčné struktury vlákniny odšťavňovačem. Vysoké otáčky odstředivých odšťavňovačů a nešetrné lisování způsobí rozsekání surovin na mnoho drobných kousků, šťáva je vodová, napěněná a rychle podléhá oxidaci. Oproti tomu suroviny šetrně zpracovávají šnekové a dvouhřídelové odšťavňovače. Využívají Low Speed Technology System (LSTS) – technologii nízké rychlosti odstřeďování. Zpracovávají suroviny do 100 otáček za minutu, díky čemuž je vylisovaná šťáva velmi chutná, hustá, krémová, pouze jemně zpěněná a plná vitamínů, minerálů a enzymů.
Odšťavňovače: Výběr 10 nejlepších modelů odšťavňovačů podle hodnocení uživatelů
V tomto srovnání jsme pro vás vybrali 10 nejlepších odšťavňovačů tohoto roku. Jak jsme tyto odšťavňovače vybírali? Vybrali jsme nejlepší modely podle hodnocení a dostupných recenzí uživatelů a zákazníků. Tyto modely odšťavňovačů jsme následně seřadili do přehledné tabulky. Tyto produkty si můžete seřadit podle vašich preferencí. Pokud vás například zajímá nízká cena produktů, můžete si seřadit tyto produkty podle orientační ceny s DPH.
Název | Vzhled | Příkon (W) | Objem nádoby na zb. dužiny (l) | Počet rychlostí | Orientační cena (s DPH) | Dostupnost |
---|---|---|---|---|---|---|
Tefal ZC 255 B 38 | 200 | 0,8 | 2 | 2649 | Zobrazit v obchodech | |
Sencor SJE 741SS | 400 | 1,2 | 2 | 899 | Zobrazit v obchodech | |
Concept LO-7065 | 240 | 1 | 1 | 4999 | Zobrazit v obchodech | |
Sana EUJ-828 | 150 | 0,45 | 1 | 12990 | Zobrazit v obchodech | |
Catler JS 8011 | 200 | 3 | 5 | 6290 | Zobrazit v obchodech | |
G21 Chamber GZ-G16 | 150 | 0,5 | 1 | 3998 | Zobrazit v obchodech | |
Sencor SSJ 4070 | 400 | 0,8 | 1 | 2499 | Zobrazit v obchodech | |
Bosch MESM 500 | 150 | 1 | 1 | 3199 | Zobrazit v obchodech | |
Concept LO 7067 | 240 | 1 | 1 | 5499 | Zobrazit v obchodech | |
Sencor SSJ 4042 | 400 | 0,8 | 1 | 1999 | Zobrazit v obchodech |
Odšťavňovače: Popis a hodnocení nejlepších modelů
Odšťavňovač Tefal ZC 255 B 38
Na prvním místě v našem porovnání se umístil model odšťavňovače Tefal ZC 255 B 38. Jedná se o velmi dobrý model. Zejména díky svým skvělým parametrům se může řadit mezi nejlepší modely odšťavňovačů. Tento model může být označován i jako citrusovač. Jedná se o šnekový odšťavňovač od značky Tefal.
Odpad je separován přes nerezový filtr. Silný motor o příkonu 200 W nabízí i zpětný chod. Nádoba na zbytky má velikost o objemu 0,8 l. Model nabízí 2 rychlosti chodu. Vyznačuje se pomalou rychlostí a kvalitním fungováním. Model má široký plnicí otvor. Tento model patří mezi klasické odšťavňovače. Model nabízí poměrně tichý chod.
Barva modelu je metalická šampaň / černá.
Tento kuchyňský robot má kvalitní provedení. Tento model naleznete skladem v mnoha obchodech a prodává se za cenu kolem 2 649 Kč s DPH.
Odšťavňovač Sencor SJE 741SS Juice extractor
Hledáte levný odšťavňovač? Pak by vám mohl vyhovovat model Sencor SJE 741SS. V našem porovnání se umístil na druhém místě. Tento model patří mezi nejprodávanější odšťavňovače a to zejména díky své nízké a přijatelné ceně.
Jak je výkonný? Jeho příkon je 400 W a počet otáček nabízí 13000 ot/min (max. hodnota). Ve výbavě naleznete důležité prvky jako jsou protiskluzové nožičky. Dále nabízí jednoduché nastavení. Dá se umývat v myčce. Provedení tohoto modelu je velmi jednoduché.
Bezpečnost zajišťuje trojitá ochrana. Kvalitní motor si poradí i s tvrdším ovocem. Lze tak připravit nápoj přesně podle vaší chuti. Můžete s ním připravit ovocné i zeleninové šťávy, které si zachovají spoustu vitaminů. Model nabízí široký plnící otvor. Hlučnost Sencor SJE 741SS Juice extractor je 85 dB.
Příprava nápojů s tímto robotem probíhá velmi jednoduše.
Na svoji cenu nabízí tento model odšťavňovače slušné parametry. Jedná se tedy o model citrusovače s dobrým poměrem cena / výkon. Prodává se za cenu kolem 899 Kč s DPH. Sencor SJE 741SS Juice extractor naleznete skladem v mnoha obchodech.
Odšťavňovač Concept LO-7065
Dalším modelem v našem porovnání je odšťavňovač Concept LO-7056. Mezi hlavní výhody tohoto modelu patří určitě tichý chod, veliká nádoba na šťávu o objemu 1 l, Jedná se o šnekový odšťavňovač. Zároveň je šnek uložen vertikálně. Tento model vám umožní připravit skvělý raw nápoj bez chemie. Připraví vám smoothie nebo čerstvou fresh přírodní šťávu. Výkonný odšťavňovač od značky Concept nabízí příkon 240 W. U modelu je jen jedna rychlost. Rychlost se tedy zcela nedá regulovat. Nádoba na zbytky dužiny má také objem 1 l. Což je dostatečný prostor i na veliké ovoce. Nastavení modelu je velmi jednoduché.
Svým stylovým vzhledem perfektně zapadne do jakékoliv kuchyně.
Odšťavňovač patří mezi vybrané modely, které se umístili na velmi dobrém místě v našem porovnání. Připraví vám nápoje plné vitaminů. Příprava nápoje probíhá velmi jednoduše.
Tento šnekový citrusovač Concept se prodává za cenu kolem 4 999 Kč s DPH a naleznete ho skladem v mnoha obchodech.
Odšťavňovač Sana EUJ-828
Vertikální šnekový odšťavňovač Sana EUJ-828 se umístil také v našem porovnání odšťavňovačů. Model má kvalitní komponenty a součásti. Jeho hlavní výhodou je, že pohodlně odšťavňuje bez pěchování. Nádoba o objemu 0,45 l je také součástí balení. Bezpečnostní prvky u tohoto modelu jsou samozřejmostí. Motor je výkonný. Příkon modelu je 150 W.
Doporučené je použití odšťavňovače na jablka, rybíz, ananas, hrozny, melouny, citrusy, bobuloviny a jiné měkké plody, listová a kořenová zelenina, ořechová a semínková mléka, sorbet z mraženého ovoce.
Nevhodné je použití odšťavňovače na moučná jablka, přezrálé suroviny, gumová kořenová zelenina, zvadlá listová zelenina.
Model nabízí dobrou výtěžnost a zajistí tak velmi dobré chuti raw šťávy či smoothie.
Model Sana EUJ-828 se prodává za cenu kolem 12 990 Kč s DPH. Naleznete ho skladem ve více e-shopech.
Šťávu s vlákninou, nebo bez vlákniny?
Vláknina má pozitivní účinek na naše zažívací ústrojí. Váže na sebe cholesterol a vstřebává vodu, čímž zvětšuje svůj objem a ulehčuje tak střevům. Jestli dáte přednost šťávě s vlákninou nebo bez ní, však záleží na vašich preferencích.
Jak využít dužinu?
Dužinu z ovoce a zeleniny, která vám zbude po odšťavňování, nemusíte vyhazovat, ale můžete ji použít při vaření, pečení nebo jako kosmetické a zdravotní přípravky.
Dužinu z některých surovin můžete využít například jako obklady při léčbě kožních zánětů způsobených sluncem či ekzémem (mrkev, okurka, tykev a dýně ) nebo lokální infekce (brambory, vodnice a tuřín). Dužina z citrusových plodů zas napne pleť a vyhladí vrásky.
A samozřejmě dužinu využijete v kuchyni – můžete ji přidat do koláčů, připravit cuketové bramboráky, zeleninové karbanátky a polévky.
Jak vybrat odšťavňovač
Vybírat můžete z několika druhů odšťavňovačů, přičemž každý typ se hodí na odšťavňování jiných druhů surovin. Existuje několik způsobů odšťavňování podle tvrdosti plodů. Zapřemýšlejte tedy, které plody budete odšťavňovat nejčastěji.
Pozor – šťávu sice získáte z každého odšťavňovače, ale v její kvalitě, rychlosti odšťavňování a výtěžnosti jsou markantní rozdíly.
Jaké ovoce a zeleninu budete nejčastěji odšťavňovat?
Průměrné odšťavňovače si hravě poradí například s jablky, mrkví, řepou a citrusy. Ovšem v případě listové zeleniny, peckovin nebo bobulovin mohou být výsledky odlišné.
Některé suroviny pouští šťávu lépe, ale záleží také na jejich zralosti – například z čerstvých jablek získáte více šťávy než z jablek starších – vysušených. Rozdíl poznáte i v podílu šťávy a dužiny.
Citrusy
Citrusy jsou vhodné pro jakýkoliv typ odšťavňovače (citrusovače).
Malvice
Jablka a hrušky se dobře odšťavňují v jakémkoliv typu odšťavňovače. Odšťavňované plody by měly být čerstvé a tvrdší. Na přezrálé a moučnaté plody je vhodný odstředivý odšťavňovač.
Tropické ovoce
Ananas, mango nebo kiwi dovedou dobře vylisovat pouze některé typy odšťavňovačů. Mají měkkou vlákninu, jíž se rychle zanáší odšťavňovací sítko. Proto jsou pro tento druh ovoce vhodné jednohřídelové vertikální šnekové odšťavňovače, které mají širší vertikální šnek, prostorné odšťavňovací sítko a otočné stěrky, které čistí síto už během odšťavňování.
Listová zelenina a bylinky
Listovou zeleninu a bylinky odšťavníte na jedno- nebo dvouhřídelových odšťavňovačích. Jednohřídelový odšťavňovač však z těchto surovin vylisuje menší množství šťávy. Kdybyste použili odšťavňovač odstředivý, pouze by nasekal listy a výtěžek šťávy by byl minimální.
Bobuloviny
Hroznové víno, angrešt a rybíz se dobře odšťavní na šnekovém nebo dvouhřídelovém odšťavňovači. Při použití odstředivek je u tohoto ovoce velmi malá výtěžnost. Ideální je použít šnekový vertikální sytém odšťavňování.
Lesní plody
Z jahod, malin, brusinek nebo borůvek získáte šťávu nejlépe na jednohřídelovém šnekovém odšťavňovači, který disponuje širším, vertikálně postaveným šnekem, velkým sítem a otočnými stěrkami, které čistí síto již během odšťavňování.
Peckovice
Meruňky a broskve se lisují hůře, protože mají hustší vlákninu a rychle zanáší sítko odšťavňovače. Plánujete-li odšťavňovat především peckovice, pak je nejvhodnější vertikální šnekový odšťavňovač, ve kterém dobře vylisujete i mango a kiwi.
Rybíz
Pro odšťavňování červeného a bílého rybízu jsou nejvhodnější šnekové odšťavňovače. Vzniklá šťáva je vlivem pektinu v rybízu hustá. Černý rybíz pro odšťavňování není vhodný, spíše pak jen jako doplňková surovina.
Kořenová zelenina
Kořenová zelenina se dobře odšťavňuje v jakémkoliv typu odšťavňovače. Rozdíl bude pouze v čirosti šťávy.
Banán, avokádo
Banán a avokádo se kvůli své konzistenci odšťavnit nedají. Jsou vhodné spíše pro přípravu smoothie.
Jakou šťávu máte radši?
Existují dva typy odšťavňovačů – nízkootáčkový a vysokootáčkový – každý produkuje jiný druh šťávy a liší se vzhledem a možnostmi skladování.
Nízkootáčkové odšťavňovače
Vylisovaná šťáva obsahuje pouze malé množství pěny, má výraznou chuť a může obsahovat malé kousky vlákniny. U lisů do 200 otáček za minutu lze šťávu uchovat po celý den v chladničce, aniž by podlehla oxidaci.
Vysokootáčkové odšťavňovače
Vylisovaná šťáva má vodovou konzistenci i chuť a na hladině vrstvu pěny. Šťávu je nutné okamžitě spotřebovat, protože vlivem oxidace rychle mění svou barvu a kvalitu.
Jaké množství šťávy budete připravovat?
Pokud chcete najednou připravovat velké množství šťávy, pořiďte si odstředivý odšťavňovač s velkými plnicími otvory, jenž suroviny zpracuje oproti nízkootáčkovým odšťavňovačům velmi rychle.
Pro běžné rodinné použití pak stačí nízkootáčkové odšťavňovače. Jsou pomalejší, mívají chod omezený na 30 minut v kuse, během kterých vylisují asi čtyři litry šťávy.
Jak často budete odšťavňovač používat?
Odšťavňovač je nutné po každém použití čistit. Různé druhy přístrojů se čistí různě dlouho. Budete-li odšťavňovač používat denně, měli byste si pořídit model, který se jednoduše umyje a nestrávíte jeho čištěním příliš času. Nejsnadnější na údržbu jsou šnekové odšťavňovače.
Dražší = lepší?
Aby vás od používání odšťavňovače neodradila jeho složitá údržba, investujte do dražšího, snadno udržovatelného odšťavňovače.
Cena kvalitního odšťavňovače je vyšší, avšak vyšší je i výtěžnost šťávy, díky čemuž nespotřebujete tolik surovin. Získáte výbornou šťávu plnou vitamínů, minerálních látek a enzymů.
Druhy odšťavňovačů
Odšťavňovače se dělí podle jejich mechanismu na šnekové a odstředivé. Šnekové pak podle umístění šneku mohou být horizontální nebo vertikální. Každý druh se hodí na zpracování jiných surovin. Proto si před koupí odšťavňovače ujasněte, co od něj očekáváte – zda chcete hustou šťávu s dužinou, nebo čirou šťávu bez dužiny, šťávu k rychlé spotřebě, nebo celodennímu upíjení, zda budete listovat šťávu často, v jakém množství a z jakých surovin.
Šnekové odšťavňovače
Šnekové (tlakové) odšťavňovače mají namísto otočných nožů jednu hřídel, která suroviny rozmělní rotujícími koly a následně je protlačí přes jemné sítko. Mohou být horizontální, vertikální nebo ruční. Zvládnou odšťavnit většinu surovin s vysokou výtěžností. Odšťavňují pomalu, ale vylisovaná šťáva je velmi dobrá, hustá a s vysokým podílem vlákniny. Díky tomu, že se do šťávy během lisování dostane méně kyslíku, nepodléhá rychle oxidaci a můžete ji v lednici skladovat až 24 hodin. Šnekové odšťavňovače jsou úspornější a tišší. Mají nižší výkon a proto i menší velikost plnicího otvoru, aby se motor kvůli velkým kusům ovoce nezadrhl. Šnekové odšťavňovače díky rozdílným sítkům mohou mít více funkcí a zvládnout tak i výrobu smoothie.
Vertikální šnekové odšťavňovače
Vertikální šnekové odšťavňovače mají svislou hřídel umožňující rychlejší zpracování bez nutnosti používání pěchovadla. Výtěžnost je vysoká, avšak hůře se čistí a není víceúčelový.
Horizontální šnekové odšťavňovače
Horizontální šnekové odšťavňovače mají vodorovně umístěnou hřídel. Jsou velmi variabilní a díky různým nástavcům je můžete použít i na namletí masa nebo přípravu domácích nudlí. Dobře se čistí, avšak je potřeba suroviny napřed nakrájet a vyvinout při jejich pěchování do odšťavňovače větší sílu.
Ruční šnekové odšťavňovače
Ruční šnekové odšťavňovače jsou vhodné pro občasné odšťavňování menšího množství surovin, protože během něj musíte používat vlastní fyzickou sílu, přičemž výtěžnost je malá.
Dvouhřídelové odšťavňovače
Dvouhřídelové odšťavňovače jsou výborné na lisování šťávy z kořenové a listové zeleniny a běžně odšťavňovaných surovin, například citrusů, jablek nebo hroznů. Výtěžnost šťávy je velmi vysoká a šťáva je čistá. Během lisování je potřeba vyvinout více síly při tlačení na pěchovací zátku. Údržba je složitější.
Odstředivé odšťavňovače
Odstředivé odšťavňovače suroviny napřed pomocí otočných nožů rozsekají a poté je protlačí skrz síto. Jsou rychlejší než šnekové odšťavňovače a vylisují šťávu vysokou rychlostí. Tímto druhem odšťavňovače se vám nepovede odšťavnit všechny druhy surovin, ale především tvrdé plody – mrkev, jablka nebo řepu. Šťáva je vodovější, více našlehaná a právě kvůli kyslíkovým bublinkám rychleji oxiduje. Proto jsou vhodné k rychlé přípravě šťávy k rodinné snídani. Výtěžnost šťávy je nižší, jsou hlučnější a mají vyšší spotřebu. Při vyšších otáčkách je šťáva zahřívána na vyšší teplotu, čímž dochází ke ztrátě některých vitamínů a enzymů. Údržba je pracnější.
Ruční odšťavňovače
Ruční odšťavňovače jsou ideální pro občasné odšťavňování nebo lisování surovin, ze kterých vám stačí menší množství šťávy. Výtěžnost šťávy je nižší, práce s odšťavňovačem je namáhavější, ale získaná šťáva je stejně kvalitní jako u nízkootáčkových lisů.
Odšťavňovací nástavec
Odšťavňovací nástavec můžete dokoupit k různým kuchyňským robotům. Roboty lze díky nástavci jednoduše rozšířit a nemusíte tak kupovat další přístroj do vaší kuchyně. O odšťavňovací nástavec můžete rozšířit váš mixér nebo mlýnek na maso. Můžete si vybrat i speciální nástavec pro citrusy pro vašeho robota. S nástavcem vytvoříte fresh raw nápoje plné vitaminů.
Příkon a počet otáček
Odstředivé odšťavňovače mají většinou několikanásobně vyšší výkon než odšťavňovače šnekové, které mají jiný mechanismus a nepotřebují tak vysoký výkon. Jsou pomalejší a díky nižšímu výkonu mají i nižší spotřebu a jsou méně hlučné.
Šnekové odšťavňovače by měly mít příkon od cca 150 W a vyšší a více než 100 otáček za minutu.
Odstředivé odšťavňovače mají příkon 2 000 W a více a také více než 10 000 otáček za minutu. U modelů s vyšším počtem otáček se podívejte, zda jdou otáčky i snížit, a lze tak zpracovávat suroviny šetrněji.
Filtr
Filtry u odšťavňovačů patří mezi důležité prvky. Zamezí průchodu odpadu do vylisovaného nápoje. Odpad zachycený filtrem projde do odpadové nádoby.
Konstrukce odšťavňovačů
U odšťavňovačů je důležitá velikost plnicího otvoru, objem nádobky na šťávu, objem nádobky na zbytky a typ sítka.
Velikost plnicího otvoru
Velikost plnicího otvoru určuje, jak velké kusy surovin můžeme do odšťavňovače vkládat. Modely se slabším motorem mají plnicí otvor velký přibližně 4,5 cm, aby nebylo možné vkládat velké kusy a přetížit tak přístroj. Nejlepší odšťavňovače pak mají průměr plnicího otvoru větší než 8 cm.
S malým plnicím otvorem máte během lisování víc práce – suroviny musíte nakrájet, aby se do něho vešly, přičemž dochází k vytečení šťávy. Proto tedy čím větší otvor, tím lépe. Otvory, které jsou větší než 4,5 cm, jsou opatřeny bezpečnostní zarážkou zabraňující strčení ruky dovnitř, což je důležité především v rodinách s malými dětmi.
Velikost nádobky na šťávu
Ve většině balení odšťavňovačů bývá součástí i nádobka na šťávu. U odstředivých modelů mívá také víko, které odděluje pěnu vzniklou při odstřeďování. Pokud budete připravovat šťávu pro více osob, měla by tato nádobka mít objem minimálně jeden litr. S menší nádobkou budete mít víc práce s přeléváním šťávy nebo měněním nádobky, která se brzy naplní.
Velikost nádobky na dužinu
Během každého odšťavňování vzniká pevný odpad. Množství odpadu závisí na druhu zpracovávané suroviny. Podle toho, jak kvalitní odšťavňovač máte, v něm zůstává více či méně šťávy. Tento odpad se sbírá do nádobky, která by měla mít objem minimálně 1 litr. Některé odšťavňovače mohou mít však i nádobky třílitrové.
Sítko
Kvalitní sítko zaručí kvalitní šťávu. Sítko je nejnáročnější částí na údržbu. Aby přístroj správně a dlouhou dobu dobře fungoval, je nezbytné sítko vždy důkladně vyčistit. Nejlepší sítka jsou mikrosíťová z nerezové oceli.
Funkce a údržba
Mnohé zákazníky od koupi odšťavňovače odradí jeho složité čištění – po každém použití se musí rozebrat a vypláchnout. V nesprávně vyčištěném odšťavňovači se množí bakterie, které následně mohou šťávu kontaminovat. Vodní kámen a minerály mohou způsobit prasknutí sítka nebo ho ucpat, což snižuje efektivitu odšťavňování. Proto si vyberte model, který se udržuje co nejsnáze a u kterého lze mýt některé jeho části v myčce. Součástí většiny odšťavňovačů je i kartáček na jejich čištění, jenž se dostane i do všech záhybů přístroje.
Jak se zbavit odolných usazenin
Vodní kámen
Všechny součásti, na kterých se vodní kámen uchytil, namočte do roztoku ze stejného dílu teplé vody, octa a citronové šťávy a nechte několik hodin působit.
Plíseň a hnědý povlak
Plísně a povlaku se zbavíte díky roztoku vody a Sava v poměru 2 : 1. Zlikviduje mikroorganismy a vydezinfikuje odšťavňovač, který poté důkladně opláchněte teplou vodou.
Anti Drip
Odšťavňovače mohou disponovat funkcí Anti Drip, což je záklopka, kterou se zacvakne otvor, z něhož vytéká šťáva. Při výměně nádobky na šťávu nebo manipulaci s odšťavňovačem tak nemusíte mít strach, že z něho vyteče zbytek šťávy a znečistí okolí. Tento systém zabrání zbytečnému odkapávání.
Protiskluzové nožičky
Protiskluzové nožičky drží odšťavňovač pevně na místě a brání překlopení přístroje například dítětem nebo jeho posouvání po kuchyňské lince při vysokých otáčkách.
Většina prodejců nabízí záruční i pozáruční servis a možnost zakoupení náhradních dílů.
Loupání surovin
Pokud má odšťavňovač dostatečně velký plnicí otvor, nemusíte plody s tenkou slupkou loupat ani krájet. Loupat je budete v případě, kdy se chcete zbavit co největšího množství pesticidů, které se dostanou do slupky ovoce a není možné je omýt vodou, nebo pokud má ovoce tvrdou či hořkou slupku jako například grep nebo pomeranč.
Mezi další zajímavou funkci patří i zpětný chod.
Spotřeba a skladování
Nejlepší je spotřebovat šťávu ihned po jejím vylisování – obsahuje nejvyšší množství vitamínů, minerálů a enzymů.
Až ke 24hodinovému uskladnění lze doporučit šťávu vyrobenou šnekovými odšťavňovači. Šťávu skladujte v tmavé láhvi v ledničce. Popřípadě lze šťávu i zamrazit v plastových lahvích.
Delší čerstvost pomůže šťávě zachovat domácí vakuovačka – šťávy tak můžete uchovávat ve vakuovacích nádobách nebo vakuovacích sáčcích.
Ceny odšťavňovačů
Pro běžnou domácnost jsou dostačující odšťavňovače, jejichž cena se pohybuje mezi 1 500 Kč až 5 000 Kč. Nižší cena se obvykle odrazí v kvalitě materiálu, vybavení a životnosti přístroje. Dražší odšťavňovače obvykle ze surovin vytěží větší množství šťávy vyšší kvality. U odšťavňovače platí, že čím je těžší, tím masivnější a kvalitnější materiál byl na jeho výrobu použit.
Cena do 1 500 Kč
Kategorie s cenou do 1 500 Kč s DPH. Nejlevnější odšťavňovače většinou mívají pouze základní výbavu – někdy ani nemají nádobku na šťávu. Do této cenové kategorie většinou spadají odstředivé odšťavňovače s méně výkonným motorem. Přestože odšťavňovač může mít vysoký počet otáček, motor s nízkým příkonem vydrží naplno pracovat pouze krátkou dobu a má menší životnost. Tyto odšťavňovače jsou vhodné, pokud je budete používat pouze občas a je pro vás tedy zbytečné investovat do kvalitnějšího přístroje.
Odšťavňovače od 1 500 do 5 000 Kč
Kategorie s cenou od 1 500 Kč do 5 000 Kč s DPH. Ve střední cenové kategorii si vybere většina spotřebitelů. Za cenu do 5 000 Kč pořídíte odšťavňovač s lepší výbavou a z kvalitních materiálů. Jsou vhodné pro časté používání i pro větší množství lidí. Protože jsou těžší a jejich přenášení z místa na místo je náročnější, je vhodné najít pro ně trvalé místo na kuchyňské lince.
Odšťavňovače nad 5 000 Kč
Kategorie s cenou nad 5 000 Kč s DPH. Do dražších odšťavňovačů budou investovat spotřebitelé, kteří chtějí docílit co nejkvalitnější šťávy a maximální výtěžnosti, což velmi dobře zvládají šnekové přístroje.
Dražší odstředivé odšťavňovače zvládnout vylisovat velké množství šťávy v krátkém čase, a jsou tedy vhodné i pro použití v restauraci.
Značky a výrobci odšťavňovačů
Mezi nejčastěji prodávané patří tyto značky a výrobci odšťavňovačů:
- Rohnson
- Sencor (řada SJE, řada SSJ – Sencor SJE 1055SS, Sencor SSJ 4070, Sencor SSJ 4042…)
- Guzzanti
- G21 (G21 Gracioso, G21 Chamber GZ-G16…)
- Beko
- Kuvings
- Bosch (Bosch Mesm500w, Bosch MESM 500…)
- Concept (Concept LO7026, Concept LO7067…)
- Kenwood
- Philips
- Electrolux
- Tefal
- Sana
Odšťavňovače a pár slov na závěr
V tomto článku jste se dozvěděli o tom, jak si vybrat nový odšťavňovač do vaší kuchyně. Pověděli jsme si o důležitých parametrech, které je dobré znát k výběru tohoto druhu zboží.
Doufáme, že jsme vám s tímto úkolem výběru nového odšťavňovače pomohli a vy si teď vyberete kvalitní model, který bude přesně podle vašich představ a bude vám fungovat dlouho bez jediné závady. Doufáme, že odšťavňovač vám odšťavní spoustu ovoce a zeleniny.
Nyní už vám k nákupu stačí pouze pár posledních kroků. Stačí si pouze váš vysněný produkt v podobě nového odšťavňovače zakoupit v některém z online obchodů a naplnit v něm virtuální košík. Odšťavňovač naleznete skladem v mnoha internetových e-shopech.
Z tabulky s porovnáním výše se proklikněte na srovnávací server Heureka, kde si můžete porovnat jednotlivé obchody a jejich ceny včetně recenzí a uživatelských zkušeností s konkrétním modelem odšťavňovače. Dozvíte se tam také, kde jsou produkty skladem a za jakou se prodávají cenu (vývoj ceny vás upozorní například na různé slevové akce u různých modelů odšťavňovačů).