Menu Zavřeno

Varné desky

Obsah článku Ukaž

Varná deska je nepopiratelně jedna z nezbytných vybavení každé kuchyně. Vzhledem k neustálému pokroku byly dříve všudypřítomné plynové sporáky nahrazeny poněkud jednoduššími spotřebiči – varnými deskami.

V současné době je na trhu celá řada modelů varných desek od nejrůznějších výrobců.

Proto si dnes popíšeme, jak vybrat tu vhodnou pro vás a vaše úmysly. Dále si popíšeme veškeré druhy, představme základní parametry, které je dobré znát, ukážeme si i funkce a příslušenství, které lze s varnou deskou pořídit a samozřejmě si i shrneme tři cenové kategorie, ve kterých se varné desky nachází a ukážeme si, co od jaké kategorie lze očekávat.

Varné desky: Porovnání 10 nejlepších varných desek podle hodnocení, testů a recenzí zákazníků

V tomto srovnání jsme pro vás vybrali 10 nejlepších varných desek. Jak jsme tyto varné desky vybírali? Vybrali jsme je podle hodnocení a dostupných recenzí uživatelů a zákazníků. Tyto varné desky jsme následně seřadili do přehledné tabulky. Produkty si můžete následně seřadit podle vašich preferencí. Pokud vás například zajímá nízká cena, můžete si seřadit varné desky podle orientační ceny s DPH a vybrat si tak nejlevnější a zároveň nejlepší varnou desku.

NázevVzhledTyp deskyPříkon (kW)Rozměry (š x h)Počet plotýnekOrientační cena (s DPH)Dostupnost
Electrolux EHH 6240 ISKVarná deska Electrolux EHH 6240 ISKIndukční6,659 x 52 cm46490Zobrazit v obchodech
Amica DS 6401BVarná deska Amica DS 6401BSklokeramická6,557,6 x 51,8 cm42998Zobrazit v obchodech
Amica DDS3200MRVarná deska Amica DDS3200MRSklokeramická329,7 x 50,3 cm21989Zobrazit v obchodech
Bosch POH6B6B10Varná deska Bosch POH6B6B10Plynová7,759 x 52 cm44569Zobrazit v obchodech
Electrolux EIV634Varná deska Electrolux EIV634Indukční7,3556 x 49 cm410600Zobrazit v obchodech
Gorenje IS645BGVarná deska Gorenje IS645BGIndukční7,3660 x 52,5 cm410090Zobrazit v obchodech
Amica DDS 3201 BVarná deska Amica DDS 3201 BSklokeramická330 x 52 cm22999Zobrazit v obchodech
Electrolux EHF 6547FXKVarná deska Electrolux EHF 6547FXKSklokeramická7,159 x 52 cm46488Zobrazit v obchodech
Electrolux LIR 60430Varná deska Electrolux LIR 60430Indukční7,3556 x 49 cm47490Zobrazit v obchodech
Bosch PUE 611BB1EVarná deska Bosch PUE 611BB1EIndukční4,656 x 49 cm47373Zobrazit v obchodech
Po kliknutí na odkaz “Zobrazit v obchodech” budete přesměrováni na srovnávací portál Heureka. Na něm si můžete porovnat ceny jednotlivých obchodů a přečíst si recenze a hodnocení varných desek od jejich uživatelů.

Jak vybrat varnou desku?

Při výběru varné desky musíme nejdříve rozlišit, který typ potřebujeme. Základní rozdělení varných desek je na plynové varné desky, sklokeramické varné desky, indukční varné desky, elektrické varné desky a na další podkategorie, které si vysvětlíme.

Veškeré typy varných desek se rozlišují na úplné dvě základní varianty. Na samostatné varné desky nebo na desky pro kombinaci. Samostatné znamená, že se jedna o samostatný vestavný spotřebič nezávislý na jiném spotřebiči a má vlastní ovládání. Deska pro kombinaci je vestavný spotřebič, který může být zabudován samostatně, ale jeho ovládání je závislé na jiném vestavném spotřebiči jako je vestavná trouba. Vestavná trouba má více tlačítek k ovládání, většinou o 4 navíc, které ovládají vestavnou varnou desku.

Základní zásady pro správný výběr varné desky

1. Indukční, či plynová?

  • Mezi nejrozšířenější druh patří plynové varné desky. Velkou výhodou je jejich schopnost okamžitého zahřátí a okamžitá reakce na regulaci plamene. V případě, že nemáte přístup k rozvodu zemního plynu, dá se deska zapojit k propan-butanové bombě. Hořáky můžete zapalovat pomocí elektrického zapalovače, který již zpravidla bývá integrován uvnitř spotřebiče.
  • Dále jsou zde elektrické sklokeramické desky, jejichž povrch se velice snadno udržuje. Sklokeramický materiál je navíc velmi odolný vůči vysokým teplotám, proto se nemusíte obávat, že by povrch desky popraskal.
  • Pokročilejším typem jsou elektrické indukční varné desky vyznačující se úsporným provozem. Při indukci se zahřívá jen dno nádoby, čímž se výrazně snižují tepelné ztráty. U indukčních desek je ohřev až dvakrát rychlejší než u sklokeramických variant, což jistě využijete při vaření většího množství vody nebo k rychlému rozpálení oleje.
  • I přesto spousta uživatelů nedá dopustit na sklokeramické varné desky, které jsou cenově dostupnější a nabízejí také celou řadu vychytávek.
  • V nabídce výrobců jsou také kombinované desky, které spojují výhody indukční desky společně s plynovými hořáky nebo elektrickými plotýnkami.

2. Pro kolik osob vaříte?

Můžete si vybrat varnou desku s 1-8 plotýnkami, hořáky nebo varnými zónami. Malé domácnosti postačí varná deska s jednou nebo dvěma varnými zónami, pro vícečlennou domácnost nebo kuchařku, která často vaří, je však vhodnější deska s více zónami. Nejčastější volbou jsou čtyři plotýnky.

3. Jaké jsou vaše cenové možnosti?

I Vaše finanční možnosti jsou velice důležité a mohou dost omezit, nebo naopak rozšířit Vaše obzory na poli s varnými deskami. Varné desky se pohybují od té nejnižší ceny, která se pohybuje na hranici 2 000 Kč – 3 000 Kč. Co se týče těch nejdražších produktů, budeme se zde bavit o částkách převyšující 100 000 Kč.

4. Funkce? Opravdu je všechny využijete?

Varné desky mou nabídnout nespočet různých funkcí, ale je třeba si uvědomit, že čím „vytuněnější“ varnou desku pořídíte, tím si připlatíte. Zvažte sedy pečlivě, zda opravdu funkce využijete, než zainvestujete vyšší částku i v řádech tisíců.

Druhy varných desek

Mezi ty nejzákladnější druhy rozhodně patří rozdělení na:

  • Plynové
  • Elektrické

Jelikož je každému jasné který je který a jaký je mezi nimi rozdíl, zaměříme se podrobnější rozdělení, které se liší s ohledem na materiál, ale i tvar, velikost a celkové fungování. Rozdělení je tudíž následující:

  • Indukční
  • Plynové
  • Kombinované
  • Litinové
  • Sklokeramické

Pojďme se tedy společně na každý z těchto druhů zaměřit podrobně.

Indukční varné desky

Indukční varná deska – převratný a inovativní moderní designový vestavný spotřebič. Delší význam, ale nejsou to veškeré významy indukční varné desky.

Jedná se o nejbezpečnější varnou desku, která existuje. Nemusíte se vůbec bát o děti ani o své ruce. Indukční varné desky připraví jídlo na jednoduchém fyzikálním principu.

Jaké nádobí používat na indukci?

Říká se, že pokud si pořídíte indukční desku, musíte si pořídit i speciální nádobí. Je pravdou, že některé materiály na indukci opravdu nefungují. Indukční varné desky vyžadují nádobí s magnetickým dnem, ale magnetický musí být i vnitřek nádoby. Nerezové nádoby musí být nerezové zvenku i zevnitř, ne pouze jejich dno. Pokud je nerezové nádobí potažené hliníkem po stranách nebo uvnitř, nebude na indukčním sporáku fungovat.

Převážná většina výrobců dnes už nádobí označuje, jestli je vhodné pro indukční vaření. Hliníkové nádobí nebo nádobí z varného skla nebude na indukčním sporáku fungovat, protože neumožní sporáku vytvořit elektromagnetický náboj. Pokud tedy doma nevaříte v hliníku, nebo pouze v keramice, nebudete mít s indukcí žádný problém. Při nákupu se ale pro jistotu vždy přesvědčete, jestli je dno nádobí označeno ikonou indukční cívky. A pokud byste přesto trvali na keramickém hrnci po babičce, i tady existuje řešení: Je jím redukce, která vám umožní použít i jiné než certifikované nádobí a problém je vyřešen.

Na jednu věc si ale dejte pozor, a to je velikost nádoby. Na indukční desku se hodí dávat nádobí o minimálně sedmicentimetrovém průměru dna. Například malá džezva, ve které připravíte skvělou kávu, by tak na indukci nemusela fungovat.

Výhody

  • Velmi rychlé vaření
  • Nízká spotřeba energie
  • Intuitivní ovládání
  • Bezpečnostní prvky

 Nevýhody

  • Vyšší pořizovací náklady
  • Nutnost nádobí s magnetickým dnem

Plynové varné desky

Tuto desku každý známe, protože se jedná o nejčastější varnou desku, která se v posledních desetiletí pořizuje. Její hlavní předností je především okamžité zahřátí, rychlá reakce na regulaci plamene i minimální únik tepla po vypnutí. Nevýhodou je nutnost připojení na přívod plynu. Zapalování si můžete zvolit buď elektrické, nebo ruční. U obou typů zapalování mohou být plynové desky vybaveny pojistkou pro zhasnutí plamene. Díky ní se nemusíte bát, že vám plamen zmizí.

Plynové varné desky jsou standardně předpřipraveny k připojení na zemní plyn. Některé mohou být vybaveny možností připojení na propan-butanovou bombu, což však vždy doporučujeme předem ověřit u výrobce či prodejce.

Výhody

  • Vysoký výkon s okamžitým zahřátím
  • Cenově nejdostupnější typ varné desky
  • Okamžitá regulace ohřevu

Nevýhody

  • Složitější instalace desky
  • Náročnější na údržbu oproti ostatním varným deskám
  • Plotýnky zůstanou po vaření déle teplé

Kombinované varné desky

Pokud se nemůžete rozhodnout a nejraději byste zkombinovali více typů dohromady, poohlédněte se po kombinovaných spotřebičích. Jedná se totiž o varné desky, které kombinují výhody elektřiny i plynu, často se jedná o kombinaci sálavých a indukčních zón. Narazit ale můžete také na kombinaci sklokeramiky a indukce nebo dvě plotýnky litinové a dvě plynové. Počítejte ale s vyšší pořizovací cenou.

Výhody

  • Kombinace více typů

Nevýhody

  • Vyšší pořizovací cena
  • Nutnost přípojky plynu (pro kombinaci s plynem)

Litinové varné desky

Elektrické varné desky s plotýnkami vyrobenými z litiny patří k nejlevnějším typům. Litinová deska disponuje vystouplými plotýnkami a jsou vybaveny mechanickým ovládáním.

Co se týká spotřeby elektrické energie, patří tento typ k nejméně úsporným, využitelnost je v tomto případě asi 60%. Jsou také náchylné ke korozi a mají horší regulaci teploty. Pro tuto variantu je typické dlouhé zahřívání i následní chladnutí plotýnky. U těchto typů nečekejte ani žádné další funkce.

Výhody

  • Výrazně nízká pořizovací cena
  • Odolnost

Nevýhody

  • Vysoká spotřeba energie
  • Pomalé rozehřátí a zchladnutí
  • Omezené možnosti regulace teploty
  • Nevyužitelné zbytkové teplo
  • Délka vaření
  • Nenabízí žádné funkce

Sklokeramické varné desky

Sklokeramická deska je vlastně praktičtějším a funkčnějším nahrazením horního izolantu a litinové plotýnky ohřevu pracujícího na principu elektrického odporu. Ztráta tepelné energie způsobená nerovností povrchu desky u plotýnkového typu, je minimalizována jednolitým povrchem. Sklokeramické desky se vyznačují kromě rychlého ohřevu i vysokou bezpečností, snadnou údržbou a nápaditým designem.

Výhody

  • Nízká spotřeba energie
  • Rychlé rozehřátí a zchladnutí
  • Pokročilé funkce
  • Snadná údržba
  • Moderní design

Nevýhody

  • Vyšší spotřeba oproti indukci
  • Varné zóny zůstanou po vaření dlouho horké

Ostatní typy varných desek

Vestavné a volně stojící varné desky

Varné desky mohou být také vestavné a volně stojící (vařiče). Vestavné jsou všechny výše zmíněné typy (jimž se v tomto článku věnujeme). Pro ně je typické, že se vkládají do výřezu v pracovní desce kuchyňské linky. Druhý typ, volně stojící, tzv. vařiče (litinové, sklokeramické, indukční i plynové) jsou na rozdíl od vestavných varných desek zpravidla menší (jedno nebo dvouplotýnkové) a lze s nimi podle potřeby manipulovat.

Samostatné a polyvalentní varné desky

Posledním způsob dělení vychází ze skutečnosti, zda jde o samostatnou varnou desku nebo desku pro kombinaci (tzv. polyvalentní desky). Samostatná varná deska má své vlastní ovládání a můžete ji umístit kamkoli nezávisle na troubě. Polyvalentní desky jsou určeny pro zkombinování s polyvalentními troubami. Tento typ trouby má na sobě umístěno také ovládání varné desky, kterou nelze samostatně ovládat. Aby takový spotřebič mohl fungovat, je nutné vybírat vždy polyvalentní troubu od stejného výrobce, případně dokoupit samostatný ovládací panel.

Set trouby a varné desky

Pokud vybavujete novou kuchyni nebo měníte více spotřebičů, můžete si pořídit set pečící (často vestavné) trouby i varné desky (jak elektrické tak plynové) dohromady (tzv. sporák). Toto řešení je cenově výhodnější, než kdybyste kupovali každý spotřebič zvlášť, navíc budete mít jistotu stejného designu. Nenechte se zmást – v tomto případě se nejedná o tzv. polyvalentní desku, jelikož má každý spotřebič své vlastní ovládání.

Dvouplotýnkové varné desky

Do menších domácností, do garsonek, na chalupu nebo pro občasné vaření mohou být ideálním řešením dvouplotýnkové varné desky, které se vyrábějí jak ve variantě litinové, sklokeramické, indukční, tak i plynové. Mezi jejich výhody patří také nižší pořizovací cena.

Parametry varných desek

Výkon, příkon a napětí

U elektrických varných desek vás bude zajímat výkon. Velikost výkonu má vliv na rychlost vaření. Díky většímu výkonu se bude varná deska rychleji zahřívat. Varná deska má pro každou zónu jinou velikost výkonu. Je to dáno rozdílnou velikostí plotýnek nebo varných zón. Po sečtení výkonu jednotlivých zón zjistíte konečný výkon spotřebiče.

Co se týká jednotlivých plotýnek, bývá výkon zpravidla 1 000 – 1 200 W u nejmenších varných zón. Středně velké zóny mají výkon 1 700 W, největší 2 300 W. Hořák WOK má výkon v rozmezí 3 800 – 4 000 W. Výrobce udává pouze celkový výkon, který by měl být alespoň v rozmezí 6 000 – 6 500 W.

Častěji než s výkonem se ale setkáte s příkonem (což je energie, kterou musíte spotřebiči dodat). Doporučujeme volit modely s příkonem vyšším než 6 500 W (pro čtyři varné zóny), nižší příkon se odrazí na pomalém ohřevu, pomalejší přípravě jídla a vyšší spotřebě elektrické energie.

Velikost varné desky

Vestavěné varné desky disponují různým počtem plotýnek. Od jejich počtu je odvozena velikost desky. Nejběžnější rozměry jsou 30, 60 – 90 cm.

Nejmenší velikost umožňuje vařit na dvou plotýnkách, velikost 60 cm disponuje 4 plotýnkami. Největší varné desky mají rozměr od 70 – 90 cm a mohou mít 5 nebo 6 plotýnek nebo varných zón.

Vybírat můžete také uspořádání plotýnek. Nejvíce jsou zastoupeny spotřebiče, které mají dvě plotýnky vpředu a dvě vzadu. Lze ale koupit varnou desku, která má plotýnky v řadě vedle sebe. To vám umožní používat pro přípravu pokrmů také různě velké hrnce nebo pekáče.

Ovládání varné desky

Ovládání desek je velice rozmanité – můžete si pořídit desku s klasickým ovládáním v podobě koleček či knoflíků, tlačítek  s ovládáním elektronickým, dotykovým ovládáním, se senzorovým typem ovládání, můžeme také zmínit teleskopické ovládání, které v případě potřeby vysunete jednoduše nad povrch desky.

Bezpečnostní prvky

Vaření je již z principu relativně nebezpečnou činností a případná rizika se zvyšují v případě, že jsou v domácnosti malé děti. Proto je vhodné vybírat takový produkt, který je osazen bezpečnostními pojistkami. Jednou z nich je i dětská pojistka, která umožní uzamknout ovládání spotřebiče před zvídavými dětmi.

Tepelná pojistka zajistí, že v případě přehřívání plynové desky dojde k okamžitému zastavení přívodu plynu. Tím je zajištěna bezpečnost proti případnému výbuchu.

Varné desky na elektrický proud pak bývají osazeny především čidly proti přetečení, případně proti vznícení oleje. Ta sledují teplotu a samotný povrch desky a v případě jakéhokoli ohrožení okamžitě ukončí proces tak, aby nedošlo k poškození přístroje či ohrožení celého domu případným požárem.

Seznam bezpečnostních funkcí:

  • Detekce nádobí / detekce velikosti nádobí– většina indukčních spotřebičů se po chvíli automaticky vypne, pokud na ně nepoložíte nádobí, vypne se také v případě, že obvod dna hrnce je méně než 10 cm.
  • Rozpoznání prázdného hrnce– spotřebič automaticky sníží výkon, pokud na varnou plochu položíte prázdný hrnec.
  • Indikátor zbytkového tepla– většina elektrických spotřebičů signalizuje tak dlouho, dokud je varná zóna teplá.
  • Detekce přepětí– chrání elektrické obvody proti poškození.
  • Detekce podpětí – v případě podpětí je součástí spotřebiče varovná signalizace.
  • Uzamčení ovládacího panelu– neboli dětská pojistka je základní funkcí, která zabrání, aby se spotřebič zapnul bez vašeho vědomí.
  • Automatické bezpečnostní vypnutí– po odebrání hrnce se varná deska sama po určité době vypne.
  • Opětovné zažehnutí / uzavření přívodu plynu– pokud v případě plynové varné desky dojde ke zhasnutí plamene, sám se znovu zažehne, nebo dojde k uzavření přívodu plynu.
  • Ochrana proti přetečení – některé elektrické desky disponují čidly, které automaticky přeruší vaření v případě, že hrnec přeteče.
  • Ochrana proti vznícení oleje– maximální teplota varné zóny nepřesáhne 290 °C, díky čemuž nemůže dojít ke vznícení oleje.

Varná deska a její materiál

Varnou desku lze vybírat i podle materiálu základní desky. U indukčních a sklokeramických desek je materiál daný – sklokeramika. Plynové desky jsou však k dostání s povrchem ze smaltu, nerezu, antracitu nebo skla.

Design varné desky

Barva a design varné desky se mohou zdát na první pohled maličkostmi, ale právě tyto maličkosti mohou ovlivnit především celkový dojem z kuchyně. Byť jsou vidět především při pohledu shora. Odráží náš styl a osobnost. Vybírat lze z klasické bílé či černé barvy, ale i hnědé a nejrůznějších pastelových barev. Designéři se nechali i u takto výsostně praktického výrobku unést. Najen však barvy, ale i design varných desek je rozmanitý. Vyráběné jsou desky nejrůznějších tvarů a typových provedení. Desky lze dokonce též skládat systémem domino.

Sklokeramické varné desky přitom nabízí 4 varianty hran, ze kterých má každá své přednosti. Kovový rámeček brání přetečení, zkosené hrany nabízí pro změnu elegantní vzhled, přední broušená hrana umožňuje kombinovat různé typy varných desek a broušenou hranu ve tvaru C můžeme zcela vsadit do pracovní desky.

Funkce varné desky

Časovač

Časovač je velmi oblíbená funkce, díky níž je možné navolit začátek a konec vaření, což ocení snad úplně každý.

Booster

Booster je zajímavé zařízení, které umožňuje krátkodobě zvýšit výkon spotřebiče, díky čemuž lze rychle dosáhnout varu.

Stop and Go

 V případě, že znenadání potřebujete odběhnout, použitím této funkce jednoduše zastavíte vaření, opětovným stiskem tlačítka se pak vrátíte ke stejnému programu i výkonu.

ECO časovač

Díky této úsporné funkci je během posledních minut vaření využívána energie zbytkového tepla. Je to nejen skvělá šetrné k životnímu prostředí, ale také vám to ušetří pár „kaček“.

Přesné nastavení teploty

Některé funkce umožňují také nastavení a udržení konstantní teploty (např. 42 °C pro pohodlné rozpouštění másla nebo čokolády, 71–85 °C zabraňující převaření apod.).

Zahřívání

S touto funkcí můžete nechat jídlo na varné desce, takže se bude ohřívat při konstantní teplotě (obvykle 70 °C), dokud nebude naservírováno.

Rozpoznání velikosti hrnce

Funkce, díky které se vám nestane, že by vám zbytečně unikala energie, pokud máte menší hrnec, než je varná plocha. Indukční varná deska, která tuto funkci má, sama rozpozná, jak velká je plocha nádoby, ve které vaříte, a využívá tak teplo cíleně a pouze na tuto plochu. Sbohem zbytečný úniku energie!

Spodní odtah par

V případě zájmu je možné digestoř z kuchyně odstranit úplně, respektive ji nahradit indukční deskou se spodním odtahem, tedy takovým spotřebičem 2v1. Oproti digestoři umístěné nad deskou by měla být výrazně účinnější, mluví se až o čtyřnásobné rychlosti, díky které nedochází k úniku par ani vůní (nebo zápachů) z vaření.

Správná údržba varné desky

Na běžnou údržbu varné desky vám bude stačit běžná houbička na nádobí a jar. Můžete použít i klasické odmašťovací prostředky nebo speciální čističe na varné desky. Na leštění varné desky je ideální utěrka z mikrovlákna, která hladký povrch desky nijak nepoškodí.

Aby vaše varná deska byla stále krásná, je důležitá pravidelnost. Správně se doporučuje umývat ji před i po vaření, protože zaschlé skvrny jdou odstranit o poznání hůře. S každým vařením navíc skvrny více zasychají a připékají se.

Na připečené skvrny již jemná houbička nestačí. Na odolné skvrny vám pomůže speciální škrabka určená pro varné desky. Čepel je potřeba jednou za čas vyměnit. Škrabkou odstraníte nejhorší připáleniny.

Použít můžete také v drogeriích dostupnou kyselinu solnou (chlorovodíkovou). Postupujte však opatrně a dejte velký pozor, aby se kyselina nedostala mimo varnou desku. V každém případě vždy použijte ochranné rukavice. Po čištění varnou desku vždy důkladně otřete.

Tipy na údržbu

  1. Mnoho práce si můžete ušetřit opatrnou manipulací s hrnci a vařečkou.
  2. Pokud vám obsah hrnce vyvře nebo se vyleje, nečistoty odstraňte ihned. Jakmile dojde k jejich připálení, bude jejich odstranění mnohem náročnější.
  3. varnou desku pečujte pravidelně. Ideálně ji po každém vaření setřete saponátem a houbičkou.
  4. Po umytí desku vyleštíte pomocí utěrky z mikrovlákna nebo pomocí papírových ubrousků.
  5. Na odolné skvrny existují speciální čistící prostředky. Vyzkoušet můžete také některé babské rady.

Co nedělat!

Pokud zrovna nemáte po ruce speciální škrabku, rozhodně nepoužívejte drátěnku, nůž a ani hrubou houbičku. Doporučené nejsou ani různé písky na čištění, které mohou hladký povrch varné desky nenávratně poškodit.

  • žádné čisticí písky
  • žádné drátěnky a hrubé houby
  • žádné nože a ostré předměty

Cena varné desky

Jako vždy si v poslední kapitole rozdělíme ceny daného produktu do tří základních cenových kategorií a představíme si, co od jaké lze očekávat.

Při výběru kvalitního spotřebiče nikdy není namístě příliš šetřit, na druhou stranu zbytečně vysoká cena také vždy není zárukou kvality. Zpravidla však platí, že čím je cena varné desky vyšší, tím více funkcí vám nabídne.

Cena varné desky od 2 000 Kč s DPH do 6 000 Kč s DPH

Do nejnižší cenové kategorie spadají především dvouplotýnkové varné desky, které se nejčastěji nachází v plynovém provedení. Tyto spotřebiče již bývají vybaveny některými základními funkcemi (indikátorem zbytkového tepla, automatickým vypnutím apod.). Vhodné jsou pro jednotlivce, páry nebo do malých kuchyní.

Cena varné desky od 6 000 Kč s DPH do 10 000 Kč s DPH

V této cenové kategorii se nachází drtivá většina produktů na českém i zahraničním trhu a neměl by být problém s tím, aby si každý našel to své, ať už máte starší malou kuchyňku, nebo moderní samostatnou kuchyň. Najdete zde kvalitní sklokeramické, indukční i plynové čtyřplotýnkové varné desky, které jsou pro běžné využití naprosto dostačující. A narazíte také na vysoce kvalitní dvouplotýnkové modely, které jsou často vybaveny dvouokruhovými varnými zónami. Opět disponují základními, ale už i některými pokročilými funkcemi.

Cena varné desky nad 10 000 Kč s DPH

Tato cenová kategorie je pro opravdové fajnšmekry a kuchaře. Ocitáme se v kategorii varných desek, kde neexistuje průměrnost. Naleznete zde spotřebiče s vysokým příkonem, velkým množstvím funkcí a zajímavým designem.

Výjimkou není ani atypické řešení varných zón, kterých je buď více (až pět), nebo disponují multi-zónou, flexi-zónou, pečící zónou apod.

Případně je varná zóna pouze jedna přes celou desku. S těmito spotřebiči si navíc můžete dovolit náročné vaření se všemi plotýnkami naráz, aniž byste se báli sníženého výkonu.

Varné desky: Varné desky pár slov na závěr

V tomto článku jste se dozvěděli o tom, jak si vybrat novou varnou desku. Pověděli jsme si o důležitých parametrech, které je dobré znát pro výběr tohoto druhu zboží. Doufáme, že jsme vám s tímto úkolem výběru nové varné desky pomohli a vy si teď vyberete kvalitní varnou desku, která vám vydrží dlouho.

Nyní už vám k nákupu stačí pouze pár kroků. Stačí si pouze váš nový produkt v podobě nové varné desky zakoupit v některém z online obchodů a naplnit v něm virtuální nákupní nákupní košík.

Z tabulky s porovnáním výše se proklikněte na porovnávací web Heureka, kde si můžete porovnat jednotlivé varné desky a jejich ceny včetně recenze a uživatelských zkušeností s konkrétním modelem varné desky. Dozvíte se tam také, které varné desky jsou kde skladem a za jakou se prodávají cenu v různých obchodech.