Většina z nás po ránu uvítá vzpruhu v podobě dobré horké kávy. Připravit však šálek tohoto životabudiče, abyste z nápoje měli skutečný požitek, není jednoduché. Chcete-li si kvalitní šálek kávy dopřávat kdykoliv na něj dostanete chuť, aniž byste museli jít do kavárny, jistě oceníte vy i vaši blízcí, výbornou voňavou kávu připravenou pákovým kávovarem.
Nejlepší pákové kávovary podle hodnocení zákazníků
V tomto srovnání jsme pro vás vybrali 10 nejlepších pákových kávovarů. Jak jsme je vybírali? Vybrali jsme je podle hodnocení a dostupných recenzí uživatelů a zákazníků. Tyto modely jsme následně seřadili do přehledné tabulky. Tyto pákové kávovary si můžete seřadit podle vašich preferencí. Pokud vás například zajímá nízká cena, můžete si seřadit produkty podle orientační ceny s DPH a vybrat si tak nejlevnější a zároveň nejlepší pákový kávovar.
Název | Vzhled | Značka | Příkon (W) | Parní tlak (bar) | Objem vody (l) | Orientační cena (s DPH) | Dostupnost |
---|---|---|---|---|---|---|---|
DeLonghi EC 685.BK | DeLonghi | 1450 | 15 | 1 | 3690 | Zobrazit v obchodech | |
DeLonghi EC 850.M | DeLonghi | 1450 | 15 | 1 | 5890 | Zobrazit v obchodech | |
ECG ESP 20101 | ECG | 1000 | 20 | 1,25 | 1663 | Zobrazit v obchodech | |
Beko CEP 5152 B | Beko | 1200 | 15 | 1,2 | 1990 | Zobrazit v obchodech | |
DeLonghi EC 820 | DeLonghi | 1450 | 15 | 1 | 3333 | Zobrazit v obchodech | |
DeLonghi EC 201 CD.B | DeLonghi | 1100 | 15 | 1 | 2299 | Zobrazit v obchodech | |
ETA 4181 90000 | ETA | 1450 | 20 | 2,7 | 9999 | Zobrazit v obchodech | |
Sage BES 810 | Sage | 1600 | 15 | 1,8 | 7508 | Zobrazit v obchodech | |
DeLonghi EC9335.M | DeLonghi | 1450 | 19 | 2 | 19990 | Zobrazit v obchodech | |
Krups XP 320830 | Krups | 1000 | 15 | 1,5 | 2190 | Zobrazit v obchodech |
Jak vybrat pákový kávovar?
Pákové kávovary jsou profesionální přístroje pro přípravu kávy. Oproti kapslovým nebo pákovým kávovarům je potřeba přípravu kávy kávovarem pákovým dobře ovládat. Vliv na chuť kávy má kvalita kávy, její množství, hrubost mletí a teplota vody. Důležité je, jak kávu do sítka napěchujete a jak dlouho voda kávou protéká.
S pákovými kávovary se nejčastěji setkáte v restauracích a kavárnách, kde kávu připravují vyškolení baristé. S rostoucí oblibou kávy roste i počet domácností, které si kávovar pořizují domů. Než si kávovar domů pořídíte, měli byste si ujasnit, jaká kritéria by kávovar měl splňovat a na co si dát pozor. Vhodně vybraný kávovar vám přípravu kávy ulehčí a urychlí. Musíte však počítat s tím, že příprava kávy v pákovém kávovaru je oproti kávovaru kapslovému nebo automatickému náročnější. K přípravě skutečně dobré kávy s pomocí pákového kávovaru se musíte propracovat a získat zkušenosti.
Kritéria pro výběr kávovaru
Ujasněte si, kolik peněz do kávovaru chcete investovat.
Podle toho, jak často budete kávovar využívat, zvolte objem nádržky na vodu.
Pokud se chcete přípravě kávy věnovat na vyšší úrovni, kupte si kávovar s dalšími přidruženými funkcemi, například s možností nastavení tvrdosti vody.
Zjistěte si, jak se kávovar čistí, zda má například funkci odvápnění.
Rozhodněte se, jaké další prvky by kávovar měl mít – například šlehání mléka nebo integrovaný mlýnek.
Typy kávovarů
Kapslové kávovary
Kapslové kávovary jsou nejlevnější, ale musíte počítat s investicí do kapslí, které musíte dokupovat. Kvalita kávy se poté odvíjí od kvality kávy v kupovaných kapslích. Kapslové kávovary se jednoduše obsluhují, jsou rychlé a mají kompaktní rozměry.
Automatické kávovary
Automatické kávovary dokážou připravit kávu od jejího umletí přes propěchování, až po spaření samostatně. Mnohdy mívají i funkci automatického spařování mléka. V automatických kávovarech připravíte kávu z libovolné zrnkové kávy, přičemž některé z těchto modelů umí připravovat i mletou kávu. Pořizovací cena je oproti kapslovým kávovarům vyšší. Automatické kávovary jsou vhodné pro uživatele, kteří nechtějí přípravě kávy věnovat příliš času.
Pákové kávovary
Pákové kávovary jsou dražší než kávovary kapslové, ale levnější než automatické kávovary. výsledná chuť kávy záleží na tom, jak dobře dokážete s kávovarem pracovat. Proto jsou pákové kávovary vhodné pro všechny milovníky kávy, kteří hodlají do její přípravy investovat čas.
Mletí kávy
Kávu do kávovaru u většiny přístrojů musíte umlít na externím mlýnku na kávu. Dražší kávovary mohou mít mlýnek zabudovaný již v sobě. Tyto kávovary jsou však výrazně dražší, a obvykle se vyplatí, koupit si mlýnek zvlášť. Mlýnek poté můžete používat i s jiným modelem kávovaru, kdybyste si časem pořídili nový.
Během mletí kávy se zaměřte na hrubost, která vám vyhovuje. Pro přípravu espressa je ideálně jemně namletá káva, která svou strukturou připomíná polohrubou mouku. Příliš jemně namletá káva zvýrazní hořkost kávy. Z příliš hrubě namleté kávy by bylo espresso slabé a s nevýraznou chutí. Pokud se nechcete mletím kávy zabývat, můžete si kupovat již namletou kávu nebo E.S.E. pody – polštářky, které jsou naplněné mletou kávou. Po použití polštářek vyhodíte a v kávovaru vám nezůstanou žádné zbytky kávy.
Jak připravit mléčnou pěnu
V pákovém kávovaru připravíte espresso, cappuccino, caffé latte atd. Pro přípravu nejrůznějších druhů káv kávovary disponují tryskou na přívod páry, prostřednictvím které manuálně napěníte a ohřejete mléko. Některé modely pákových kávovarů mohou mít automaticky připravovanou mléčnou pěnu. Jak ručně připravit mléčnou pěnu, se můžete inspirovat v některém z návodů na internetu.
Ruční a elektrické napěňovače
Pokud nechcete mléčnou pěnu připravovat parní tryskou, pořiďte si ke kávovaru napěňovač mléka. Ruční napěňovače obvykle pracují na principu pístu.
V shakerech můžete šlehat mléko i za studena a připravit si tak osvěžující ledovou kávu.
Elktrické napěňovače mléko samy ohřejí a našlehají, čímž vám ušetří práci. Jsou však dražší.
Pokud do napěňovače mléka nechcete příliš investovat, bude pro vás ideální malý šlehač na baterky.
Tlak a teplota
Parní tlak k domácí přípravě kávy by měl být minimálně 15 bar. Profesionální kávovary, se kterými pracují baristé, mohou mít tlak i pouze 9 bar. Domácí kávovary však nebývají schopné tlak udržet konstantní a musí ho tedy mít vyšší.
Je praktické, pokud si na kávovaru můžete nastavit teplotu vody. Ta má následně vliv na chuť a intenzitu kávy. Optimální teplota pro přípravu espressa je 88 až 92°C.
Tlak k upěchování
Některé kávovary v sobě mohou mít zabudované pěchovadlo, k jiným typům se dodává zvlášť, jako součást balení. Během přípravy espressa je ideální kávu stlačit tlakem, který odpovídá asi 20 kg. Toho dosáhnete s pomocí ručního pěchovadla (tamperu). Abyste zjistili, jaký tlak odpovídá tlaku 20 kg, položte páku naplněnou kávou na váhu a zatlačte na ni.
Káva musí být nejen upěchovaná pod správným tlakem, ale také rovně, aby jí mohla protékat voda, tak jak má.
Pokud máte vhodný tvar misky, který to umožňuje, můžete zkusit páku s kávou otočit vzhůru nohama – pokud se nevysype, je správně napěchovaná.
Objem nádržky na vodu
Podle předpokládané denní spotřeby kávy zvolte velikost její nádoby. Pro přípravu kávy pouze pro jednoho člena rodiny, postačí nejmenší typ s malým objemem nádoby. Pro domácnost, kde kávu pije více jejích členů, se pak vyplatí pořídit si dražší model s objemnější nádržkou, což vám ušetří opakované doplňování vody. Existují i kávovary s několikalitrovými nádržkami.
Údržba kávovaru
Pákové kávovary, na rozdíl od automatických kávovarů, většinou nemívají funkci automatického proplachu. Pokud do kávovaru nebudete používat pody, musíte počítat s tím, že budete muset po každém použití kávovaru opláchnout páku, vysypat a očistit sítko, aby jím kávovar mohl dobře protlačit kávu, a otřít místo, kam upevňujete páku (hlavu).
Program odvápňování
Jednou za čas – za asi čtvrt až půl roku, byste kávovar měli odvápnit. K tomu poslouží speciální program, jímž však nedisponují všechny modely.
Příkon a spotřeba kávovaru
Spotřeba kávovarů je velmi malá. Pokud však chcete kávovar s co nejnižší spotřebou, pořiďte si přístroj s funkcí automatického vypnutí nebo Stand-By režim.
Příkon udává také rychlost nahřátí. Rozdíl v rychlosti nahřátí však nebývá výrazný, pohybuje se v řádech sekund. Čím vyšší příkon kávovar má, tím rychleji vodu nahřeje.
Pákový kávovar: Vybavení a funkce
Kávovary mohou disponovat některými dalšími funkcemi, z nichž některé mohou mít vliv na chuť kávy – například nastavení tvrdosti vody nebo teploty.
Vyhřívaná plocha na šálky
Káva připravovaná do studeného hrnku rychle vychladne a chuť kávy nebude podle našich představ. Aby vám káva v hrnku vydržela déle horká a byla podávána v požadované teplotě, je vhodné kávu připravovat do nahřátých hrnků. Hrnky můžete nahřívat na vyhřívané ploše na šálky nebo jejich ponořením do horké vody či propláchnutím párou z trysky.
Nastavení síly kávy
Některé typy kávovarů – obvykle kávovary s integrovaným mlýnkem, umožňují nastavit si sílu kávy. Sílu kávy určuje především to, jak hrubě je namletá.
Nastavitelné množství vody
Možnost nastavit množství vody je praktická funkce, díky které během přípravy kávy nemusíte u kávovaru stát a hlídat chvíli, kdy ho vypnout. Stačí si nastavit, kolik vody v jednom šálku chcete a kávovar sám požadované množství napustí.
Nastavitelná tvrdost vody
Nejlepší káva je z měkčí vody. Proto mají některé kávovary funkci nastavení tvrdosti vody. Díky tomu káva bude mít lepší chuť. Měkká voda je také šetrnější k vnitřku kávovaru, který tolik nezanáší a jeho odvápňování je poté snazší. Tvrdost vody lze ovlivnit také speciálními filtry, které se dají ke kávovarům dokoupit.
Nastavitelná teplota vody
Teplota vody ovlivňuje chuť kávy. Pokud chcete docílit co nejlepší kvality kávy, kupte si kávovar, který tuto funkci má.
Tryska na páru
Tryska na páru slouží k ohřátí a našlehání mléka. S pomocí trysky na páru připravíte například café latte nebo cappuccino.
Horká voda
Funkce horká voda umožňuje pustit horkou vodu z trysky na horkou páru, když chcete v kávovaru připravit čaj nebo jiný horký nápoj.
Maximální počet šálků
Maximální počet šálků udává počet káv, které můžete připravovat současně. Podle počtu členů domácnosti, kteří si budou chtít kávu ve stejnou dobu připravovat, zvolte i velikost kávovaru.
Cena pákového kávovaru
Pákové kávovary jsou středně drahé typy kávovarů. Jsou dražší, než kávovary kapslové, ale levnější než automatické kávovary. I v levném pákovém kávovaru můžete uvařit výbornou kávu. Nemají však mnohé další funkce, kterými kvalitu kávy můžete ještě vylepšit.
Cena pákového kávovaru do 5 000 Kč
I mezi nejlevnějšími pákovými kávovary najdete velmi výkonné modely. Disponují parním tlakem 15 bar. Objem mají menší, cca 1 l. Nemívají další funkce, jako například možnost nastavení tvrdosti vody a teploty. Jsou tedy vhodné pro méně náročné uživatele.
Cena pákového kávovaru od 5 000 Kč do 10 000 Kč
Pákové kávovary ve střední cenové kategorii uspokojí požadavky většiny milovníků kávy. Můžete si vybrat model s dostatečným objemem nádrže na vodu, s programem odvápnění a možností nastavení teploty a tvrdosti vody. Parní tlak mají 15 bar.
Cena pákového kávovaru nad 10 000 Kč
Dražšími pákovými kávovary dokážete připravit různé druhy kávy nejvyšší kvality. Tyto typy kávovarů mají mnoho nadstandardních funkcí, integrovaný mlýnek i funkci automatického šlehání mléka.
Jak v pákovém kávovaru připravit espresso?
Espresso je malá káva, kterou vypijete dvěma až třemi loky. Je základem dalších kávových nápojů, například caffé latte, cappuccina nebo latte macchiata. Při přípravě espressa se musíte držet několika zásad.
7-20-90-9-25
Při přípravě espressa narazíte na pět čísel udávajících několik aspektů jeho přípravy.
7
Číslo 7 znamená počet gramů kávy, ze které se připravuje dostatečně silné a dobré espresso. Množství kávy je orientační, protože velmi záleží na hrubosti namletí kávy a může se tedy mírně lišit.
Odvažte potřebné množství kávy a kávu upěchujte tamperem (pěchovadlem) tlakem 20 kg. Zda vyvíjíte dostatečný tlak, zjistíte, když na osobní váhu položíte páku a budete do ní tlačit pěchovadlem, dokud se váha nevyšplhá na 20 kg. Takto si natrénujete tlak, který budete při přípravě espressa pokaždé muset vyvinout. Je nutné do páky kávu napěchovat rovnoměrně, aby jí rovnoměrně protékala voda.
Při přípravě kávy nikdy nepoužívejte vroucí vodu. Voda by měla mít přibližně 90°C.
Domácí kávovary mají tlak 15 bar. Profesionální kávovary mají konstantní tlak 9 bar. Při tomto tlaku se z kávy vyplaví nejvíce dobrých a aromatických látek.
Páku s odváženou a dobře napěchovanou kávou otřete, umístěte do spárovací hlavy a dobře utáhněte. Následujících 25 sekund se bude extrahovat espresso. Nápoj, který nateče do předehřátého šálku, by měl na konci přípravy mít přibližně 67°C. Pokud nemáte kávovar s vyhřívanou plošinou na šálky, ponořte před přípravou kávy šálek do horké vody nebo propláchněte horkou párou z trysky.
Klasické espresso má objem 30 až 35 ml. Existují také jeho další varianty: doppio – dvojité espresso, lungo – espresso prodloužené horkou vodou nebo ristretto – zkrácené espresso.
Esprresso se hojně používá jako základ kávových nápojů, do kterých se následně přidává mléko: Americano, Espresso Lungo, Espresso Doppio, Cappuccino nebo Latte Macchiatto.
Jak správně skladovat kávu?
Abyste docílili kávy co nejlepší chuti, je nezbytné zrnkovou kávu, ze které espresso budete připravovat, správně skladovat.
Doba skladování kávy
Kávu kupujte pouze z kvalitních pražíren, které uvádějí i datum jejího upražení. Kávu poté spotřebujte do 14 dnů od jejího upražení. Proto si vždy kupujte pouze takové množství kávy, které za tuto dobu stihnete spotřebovat.
Obal kávy
Kávu byste neměli přesypávat do porcelánových ani skleněných dóz, protože v dóze zůstává velké množství vzduchu. Kvalitní kávu byste měli uchovávat v jejím původním obalu, ze kterého napřed vytlačte přebytečný vzduch, díky čemuž si káva déle zachová svou čerstvost.
Umístění
Přestože mnoho lidí kávu umísťuje do ledničky nebo mrazáku, není to ideální řešení. V lednici nebo v mrazáku je příliš vysoká vlhkost a káva se při jejím vyndání z mrazáku orosí. Káva do sebe navíc absorbuje aroma okolních skladovaných surovin, což celkový požitek z kávy následně snižuje.
Teplota
Káva by se měla skladovat v pokojové teplotě. Vyšší teploty způsobují žluknutí kávy, proto se vyvarujte se vystavení kávy slunci. Neměla by proto být ani v blízkosti kávovaru, sporáku a všech ostatních přístrojů, které vydávají teplo.
Pákové kávovary: Pár slov na závěr
V tomto článku jste se dozvěděli o tom, jak vybrat pákový kávovar na přípravu kávy. Pověděli jsme si o důležitých parametrech, které je dobré znát.
Doufáme, že jsme vám s tímto úkolem výběru nového pákového kávovaru pomohli a vy si teď vyberete kvalitní model pro přípravu nejen ranní kávy, který bude přesně podle vašich představ a bude vám fungovat dlouho bez jediné závady. Doufáme, že káva s tímto přístrojem bude dokonalá a udrží vás na nohách po celý den. Nyní už vám k nákupu stačí pouze pár kroků. Stačí si pouze váš vysněný produkt v podobě pákového kávovaru zakoupit v některém z online obchodů a naplnit v něm virtuální košík.
Z tabulky s porovnáním výše se proklikněte na srovnávací server Heureka, kde si můžete porovnat jednotlivé obchody a jejich ceny včetně recenzí a uživatelských zkušeností s konkrétním modelem pákového kávovaru. Dozvíte se tam také, které modely jsou kde skladem.