S pojmem parní trouby jste se asi už setkali. Parní trouby totiž v posledních letech začaly být velkým trendem a to díky své pověsti přípravy zdravých pokrmů a dalších výhod. Zdravý životní styl není jen moderní, ale také má vliv na celý váš život – to jak se cítíte, to jak vypadáte i to kolika let se dožijete – to vše může silně ovlivnit to, jak se stravujete.
Parní trouby patří mezi dražší spotřebiče, avšak měli byste investovat o pár tisíc navíc do spotřebiče, který vám bude sloužit leta a který vám pomůže se zdravou přípravou všemožných produktů? Ano!
Parní trouby: Porovnání 10 nejlepších parních trub podle hodnocení, testů a recenzí zákazníků
V tomto srovnání jsme pro vás vybrali 10 nejlepších parních trub. Jak jsme tyto parní trouby vybírali? Vybrali jsme je podle hodnocení a dostupných recenzí uživatelů a zákazníků. Tyto parní trouby jsme následně seřadili do přehledné tabulky. Tyto produkty si můžete následně seřadit podle vašich preferencí. Pokud vás například zajímá nízká cena, můžete si seřadit parní trouby podle orientační ceny s DPH a vybrat si tak nejlevnější a zároveň nejlepší parní troubu.
Název | Vzhled | Typ | Maximální příkon (kW) | Objem trouby (v litrech) | Rozměry VxŠxH (cm) | Orientační cena (s DPH) | Dostupnost |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Electrolux EOD5H70X | Vestavná | 2,99 | 72 | 59,4 x 59,6 x 59,6 | 12490 | Zobrazit v obchodech | |
Electrolux EOD6C71X | Vestavná | 3,48 | 72 | 59,4 x 59,6 x 59,6 | 11488 | Zobrazit v obchodech | |
Whirlpool OAS KC8V1 BLG | Vestavná | 2,9 | 71 | 59,5 x 59,5 x 55,1 | 7320 | Zobrazit v obchodech | |
Candy FCPS615X/1/E | Vestavná | 2,1 | 70 | 59,5 x 59,5 x 56,7 | 5880 | Zobrazit v obchodech | |
AEG BCE455350M | Vestavná | 3,5 | 71 | 59,4 x 59,5 x 56,7 | 13990 | Zobrazit v obchodech | |
Electrolux EOD6P71X | Vestavná | 3,49 | 72 | 59,4 x 59,6 x 56,8 | 13380 | Zobrazit v obchodech | |
Electrolux EOC6H71X | Vestavná | 3,38 | 72 | 59,4 x 59,6 x 56,9 | 16990 | Zobrazit v obchodech | |
Bosch HSG636XS6 | Vestavná | 3,6 | 71 | 59,5 x 59,4 x 54,8 | 33490 | Zobrazit v obchodech | |
Whirlpool KN8V1 IX | Vestavná | 3,3 | 71 | 59,5 x 59,5 x 55,1 | 6325 | Zobrazit v obchodech | |
AEG BPE556320M | Vestavná | 3,5 | 71 | 59,4 x 59,5 x 56,7 | 16890 | Zobrazit v obchodech |
Výhody parní trouby
- V troubě můžete připravovat vice pokrmu na jednou s jistotou, že jejich vůně se Vám nikdy nepromíchají.
- Díky páře nemusíte jen péct, ale také zavařovat, kynout těsto, sterilizovat, ohřívat již uvařené pokrmy, nebo také odšťavňovat.
- Parní trouba, jak už jsme si řekli, jistí zdravější přípravu pokrmů.
- Co se týče obsluhy těchto inteligentních přístrojů, je to velmi snadné.
- Údržba parních trub je velmi snadná, protože nehrozí připalování kousků jídla na stěnách.
Jak vybrat parní troubu?
Parní trouby jsou zařízení, která ve směs nedisponují žádnými složitostmi. Dá se říci, že když pečlivě pročtete tento článek, měli byste být plně schopní parní trouby vybrat tak, aby vám byla perfektním společníkem i na dlouhá léta.
V dnešním článku si představíme základní principy, na kterých parní trouba funguje. Dále si povíme i základní předpoklady pro samostatný výběr parní trouby. Jako vždy si představíme druhy a základní parametry, které je dobré pro samostatný výběr parních trub znát. Dále se zaměříme na funkce a příslušenství, které k parní troubě lze obdržet a v poslední části článku se zaměříme na údržbu a ceny, které si rozdělíme do tří cenových kategorií a ukážeme, co od jaké lze očekávat.
Na co si dát při výběru parní trouby pozor
Umístění parní trouby
Parních trub je na trhu nepřeberné množství a jsou rozličné i svými rozměry, je tedy dobré vědět, kam parní troubu chcete umístit. Většinou se jedná o dvě varianty – a to na zem, nebo vestavit do kuchyně.
Pro kolik lidí vaříte
Důležitým parametrem je i objem a kapacita trouby. Ta se dá v klidu určit podle osob, pro které vaříte.
Preferovaný způsob přípravy jídla
Pokud patříte mezi milovníky specialit, pojí se s tím I kategorie funkcí, které si lze díky obrovské nabídce trhu určit samo.
Cena parní trouby
I cena je pro většinu z nás hrající parametr. Jak už bylo řečeno, pokud si můžete dovolit investovat do parní trouby, není potřeba váhat.
Druhy trub
Parní trouby
Parní trouby se v posledních letech stali nejoblíbenější variantou, protože trouba nabízí přípravu pokrmů bez zbytečného přidávání tuku. CO se týče pečení sladkých pokrmů, jsou tu také výhody v podobě lépe nakynutého těsta. Jak už bylo řečeno, parní trouba dokáže I vystřídat funkci mikrovlnné trouby I parního hrnce.
Pravé parní pečení vs. Přídavná pára
Když se řekne parní trouba, zdá se, že jde jen o jeden způsob přípravy pokrmů a že se nelze zmýlit. Ale pozor. Existují dva druhy parních trub, které je třeba rozlišovat.
- Trouby s pravým parním pečením
- Trouby s přídavnou párou
Trouby s pravým parním pečením
Tento typ parní trouby se dá pojmenovat jako takový domácí konvektor. Tato trouba vám zvládne připravit spoustu pokrmů, stejně jako jiné typy trub, avšak dokáží I spoustu dalších užitečných funkcí. Jedná se především o napařování, sterilizaci, nebo třeba ohřívání (jako v mikrovlnné troubě).
Trouby s přídavnou párou
Tato trouba je trochu jiná. Páru totiž používá jen příležitostně a dá se tato funkce považovat za pouze přídavný doplněk ke klasické troubě. Tím, že se jedná pouze o jednu funkci, umí taková trouba pouze zlomek z toho, co opravdová parní trouba.
Plynové trouby
Plynové trouby patří spíše k méně oblíbeným produktům. Za přitažlivou nízkou cenu tedy pořídíte funkční výrobek s absence veškerých funkcí, které byste v dnešní době určitě rádi uvítali.
Elektrická trouba
Elektrické trouby patří mezi stále méně oblíbenou variant. Tyto trouby fungují na bázi horního a spodního ohřevu a mezi její přednosti patří například snadná regulace teploty – ale to je asi tak vše. Tyto trouby neumožňují péct vice pokrmů najednou, protože teplo není rozloženo rovnoměrně. Pořizovací cena je také podstatně nižší.
Horkovzdušná trouba
Horkovzdušné trouby patří mezi nejčastějším druhem, se kterým se setkáváme v kuchyních našich českých hospodyněk. Tyto trouby mají ventilátor, který funguje na principu ohřevu ze shora dolů. Teplo je v troubě rozložené rovnoměrně a tak nedochází k nedopečeným částem pokrmů. Tyto trouby také umí šetřit spotřebu energií, ale I vašeho času.
Parametry pro výběr parní trouby
Způsob tvoření páry
Pára v troubách je tvořená díky konvektomatům, které lze rozdělat do dvou druhů.
Bojlerové parní trouby
Součástí bojlerových konvektomatů je bojler, ve kterém se tvoří pára. Tyto přístroje jsou větších rozměrů a patří k těm dražším. Své využití mají spíše v profesionálních kuchyních. Jejich největší výhodou je rychlé tvoření páry, a to i při častém otevírání.
Nástřikové parní trouby
Nástřikové nebo také injekční konvektomaty pracují na principu vstřikování vody na topné těleso, čímž se tvoří pára. Jsou levnější, ale k nevýhodám patří pomalejší tvorba páry. Jsou tedy vhodnější tam, kde je nebudete muset příliš často otevírat.
Tvorba páry je také možná díky dvěma způsobům. Buďto se pára v prostoru tvoří v prostoru trouby, nebo mimo něj. Aby se pára vůbec vytvořila, musí mít trouba přístup vodě. Ta se pak díky tryskám mění na páru.
Parní trouba: Kapacita
To jak velikou troubu budete potřebovat, záleží na tom, kolik pokrmů (porcí) budete připravovat. Klasický rozměr bývá 530 mm x 325 mm, ale existuje na trhu I spousta dalších velikostí. CO se týče počítání objemu na litry, pro domácí použití je vhodný objem 25-82 litrů. Když si objem uvedli na příkladu, tak pro čtyřčlennou rodinu stačí pohodlně trouba o objemu 70 litrů.
Materiál parní trouby
V dřívějších dobách se trouby vyráběli především ze dvou základních materiálů a to ze skla a železa. Tuto variant si pamatuje většina z nás a všichni moc dobře víme, že to není zrovna designová záležitost. Dnes je již trouby vyrábí i z nerezu, oceli, plechu, a hlavně skla na dvířkách I na ovládacím panelu Co se týče designu, nejčastěji se setkáváme s celoskleněnou přední stranou s kovovými
prvky. Takovou kuriozitou, která se stává čím dál tím vice populární je retro spotřebiče, k nimž patří i trouby.
Energetická náročnost trouby
Energetická náročnost je právě to, na co spousta lidí u výběru spotřebičů zapomíná, protože se jim to zdá složité. Kór po letošním ustanovení o energetických třídách, které se již značí jinak. To však platí jen ro některá zařízení, do nichž trouby nepatří. Energetické třídy tedy zůstávají stále stejné a my si teď vysvětlíme jak je to se spotřebou u parních trub. Dozajista se shodneme na tom, že nejlepší a nejoblíbenější třídou je A nebo A+. Třídy vyšší už nejsou na trhu příliš časté. Nejméně úspornou třídou je tedy třída D (nižší spotřeby už nemá cenu ani zmiňovat).
Energetický štítek
Energetický štítek na spotřebičích nám ukazuje nejen spotřebu energie, která se značí písmeny, ale také zdroje energie, spotřebu, ale i objem hlučnost a další parametry výrobku.
Zdroj energie
Zdroj energie u parních trub je jasný, avšak u jiných typů se lze setkat i s druhým zdrojem a to je plyn.
Energetická třída
Velká písmena v různobarevných pruzích označují energetickou třídu. Ta může být v rozmezí mezi písmeny D až A++. V praxi se setkáte se škálou A až A++. Pokud budete využívat troubu častěji, je určitě vhodné zainvestovat do spotřebiče s lepší třídou. Vyšší cena se vám vrátí v podobě ušetřených energií.
Kapacita
Jak už bylo řečeno, kapacita parních trub se značí v litrech, které můžou být od 25 litrů až do třeba 82 litrů.
Spotřeba
Ve spodní části jsou uvedeny dvě hodnoty spotřeby. Pro horní a dolní pečení a pro horkovzdušné pečení. Vždy se jedná o hodnotu na jeden cyklus. Jednotkou jsou kWh. Při přepočtu na náklady tuto hodnotu vynásobte sazbou za 1 kWh od vašeho dodavatele elektřiny. Orientační cena je v roce 2020 4,5 Kč/ kWh.
Zdroj vody
K používání parní trouby je potřeba především voda, kterou díky tryskám přeměňujeme na páru. Trouba se tedy buď připojí na vodu díky přípojce, nebo se rovno zapojuje do vodovodu. Další variantou je i zásobník na vodu přímo v troubě, avšak zde je potřeba vodu často měnit, aby se nezkazila. Zdroj vody je třeba zohlednit podle možností vaší kuchyně. Pokud teprve stavíte či rekonstruujete, myslete předem na přívod vody ke konkrétní troubě.
Funkce parních trub
Počet funkcí
Jak už bylo několikrát řečeno, parní trouby umí spoustu věcí navíc oproti svým kolegům a každá z nich může mít úplně jiné vlastnosti. Pojďme se tedy na některé z nich podívat.
Mikrovlnný ohřev
Mikrovlnný ohřev plně nahrazuje mikrovlnnou troubu. Díky této funkci výrazně urychlíte přípravu pokrmů a to až o polovinu. Tuto funkci má pouze parní trouba.
Příprava pokrmů ve vakuu
O tomto typu jsme se také již zmínili v úvodu, kde jsme se bavili o možnostech sterilizace a zavařování. Tento způsob přípravy probíhá při nízkých teplotách. Díky němu si pokrm uchová svůj vzhled, tvar, minerální látky a vitamíny. Použitím vakuovací zásuvky lze maso, ryby, zeleninu i ovoce připravit pro vaření metodou sous-vide.
Gril
Gril je současně nejvyhledávanější a zároveň nejčastější funkcí většiny modelů v nabídce. Díky ní si tak můžete vytvořit jídla s dokonale křupavou krustou. Hodí se zejména pro přípravu masa, ale oceníte ji i ke zpracování zeleniny.
3D nebo 4D pečení
Jde o velice užitečnou funkci, která je zajištěna otáčením ventilátoru, takže je horký vzduch přenášen do všech koutů trouby. Tato funkce umožňuje péct v několika úrovních najednou. Díky němu můžete péct současně koláč, maso a třeba i brambory. Během pečení se díky této vymoženosti nemusíte o nic starat, vše se upeče rovnoměrně a bez potřebné manipulace s plechy.
Minutka
Minutka, nebo také časovač je nezbytností! Je to velice užitečný nástroj, který by rozhodně neměl chybět. Místo toho, abyste museli každou minutu běhat kontrolovat maso, pohodlně nastavíte čas, třeba podle receptu, nebo vlastních zkušeností a máte klid.
Hodiny
Ukazatel všeobecného času je milý doplněk, který v každém případě oceníte.
Teplotní sonda
Na dokonalou přípravu masa, ale i jiných druhů jídel vyhledávejte trouby s tepelnou sondou, která vám ukáže teplotu přímo uvnitř. Pro přípravu každého druhu masa je optimální jiná vnitřní teplota. Předejdete tak jeho nedopečení nebo spálení.
Samočištění
V současné době se už většinou nemusíte trápit s čištěním zanesené a připálené mastnoty. Naopak trouba se o to postará sama. Probíhá to buď formou pyrolýzy, nebo pomocí páry. Pyrolýza nastává po zahřátí trouby na vysoký stupeň, který stoupá až k 500 °C, poté se z mastnoty stává drobný popílek, který lze snadno setřít.
Parní čištění pak způsobí navrhnutí trouby a nečistoty stečou, my je poté jen opět smyjeme. Výhodou jsou i Eco programy čištění, které jsou šetrné k životnímu prostředí i peněžence.
Bezpečnostní zámek
Bezpečnost na prvním místě. Ano – toto heslo od nás uslyšíte v každém článku, protože patří mezi ty nejdůležitější. Parní trouby mají také pár pojistek, které zabraňují úrazům a popáleninám. Může to tak být třeba dětská pojistka v podobě zámku.
Údržba parní trouby
Jakožto u všech domácích spotřebičů, především těch, ve kterých se připravují pokrmy, je potřeba udržovat naprostou čistotu. Zbytky jídla a mastnota je však nedílnou součástí a je jen na vás jak se s ní vypořádáte. Tyto nečistoty navíc mohou poškodit samotný spotřebič. Po každém pečení proto očistěte vnitřek trouby vlhkým hadříkem s trochou saponátu. Dávejte přitom pozor, abyste nepoškodili povrch, jelikož ten by pak mohl začít snadno korodovat.
Pyrolytické čištění
Pyrolýza je čištění pomocí horkého vzduchu. Při tomto procesu se spotřebič zahřeje až na 500 stupňů a tím dojde k totálnímu spálení všech nečistot. Po vychladnutí pak jen stačí setřít vlhkým hadrem. Při procesu je prostor trouby automaticky uzamčen. Čištění trvá 90 minut, ale je možné jej podle potřeby prodloužit.
Katalytické čištění
Katalýza je založena na absorpci nečistot a mastnoty výměnnými katalytickými vložkami ze speciálního pórovitého smaltovaného materiálu.
Tyto vložky na sebe nečistoty vážou a čištění probíhá při teplotě 200 stupňů po dobu 60 minut.
Cena parní trouby
A jsme u poslední kapitoly tohoto článku. Jako vždy si tedy ceny rozdělíme do tří cenových kategorií a představíme si, co od jaké lze očekávat. Jak už bylo řečeno, není na místě příliš šetřit a doporučujeme (pokud si to můžete dovolit) připlatit si, protože obdržíte spolehlivý a šikovný spotřebič, který s Vámi může být ještě roky.
Cena parní trouby do 10 000 Kč s DPH
V nejnižší cenové kategorii se setkáme s produkty, které začínají na 7 000 Kč. Tyto modely jsou však pro obzvlášť nenáročné zákazníky, kteří se spokojí s povinnými funkcemi a nevyžadují nic navíc. Tyto produkty jsou spíše označovány jako trouby s funkcí páry, tudíž se nejedná o pravé parní trouby.
Cena parní trouby od 10 000 Kč do 20 000 Kč s DPH
Jak už je zvykem, tuto kapitolu nazýváme spíše zlatou střední cestou a je vhodná i pro náročné kuchaře a kuchařky, kteří si rádi dopřejí luxusu při vaření a pečení Tyto trouby disponují spoustou užitečných funkcí, které dozajista oceníte. Navíc se v této kategorii nachází i spousta variant designu, objemu a dalších variabilních parametrů, které si můžete uspořádat a zvolit podle sebe.
Cena parní trouby nad 20 000 Kč s DPH
Tato kategorie je spíše už pro profesionály, kteří parní troubu využívají v neustálém procesu a potřebují to nejlepší. Tyto produkty produkují ty nejlepší značky, které vám dokáží zaručit veškeré funkce a příslušenství, které si jen lze představit.
Parní trouby: Parní trouby a pár slov na závěr
V tomto článku jste se dozvěděli o tom, jak si vybrat novou parní troubu. Pověděli jsme si o důležitých parametrech, které je dobré znát pro výběr tohoto druhu zboží. Doufáme, že jsme vám s tímto úkolem výběru nové parní trouby pomohli.
Nyní už vám k nákupu stačí pouze pár kroků. Stačí si pouze váš vysněný produkt v podobě nové parní trouby zakoupit v některém z online obchodů a naplnit v něm virtuální nákupní nákupní košík.
Z tabulky s porovnáním výše se proklikněte na srovnávací portál Heureka, kde si můžete porovnat jednotlivé parní trouby a jejich ceny včetně recenze a uživatelských zkušeností s konkrétním modelem parní trouby. Dozvíte se tam také, která parní trouba je kde skladem a za jakou se prodává cenu v různých obchodech. Navíc si tam můžete vybrat i z dalších zajímavých produktů.